14.11.15

Ako vam PC nije dobio prvu veliku nadogradnju Windows-a 10 evo rješenja

Windows 10 setup novi

Windows Central ekipa je napisala vrlo jednostavan način kako nadograditi Windows 10 sa oficijelne verzije (build 10240) na najnoviji build koji nosi verziju 10586. To važi za sve oficijelne korisnike koji nisu dio grupe Windows Insider-a. Rješenje se zove Media Creation Tool i alat je besplatan i služi baš toj svrsi.

 

Prije nego što započnete bilo šta da razjasnimo, ovaj alat vam neće izbrisati podatke sa računara ako to ne želite. Zbog toga dobro čitajte gdje u programu pritisnete jer postoji i opcija za potpuno brisanje i novu instalaciju, a li ispod ćemo vam objasniti kako jednostavno nadograditi na najnoviju verziju ako vam se ona ne pojavljuje kako smo primijetili u komentarima prošlih članaka.

 

Preuzmite Media Creation Tool

 

snip_20151114144826

Preuzmite alat za PC jednostavno pod ovim linkom. Nakon otvaranja stranice skrolate dolje gdje piše „Download tool now“ to će preuzeti potreban alat. Alat je oficijelan i od Microsofta je zbog toga ne morate da se brinete, inače mi ne bi pisalo o ovoj metodi.

 

Postavljanje

 

Nakon preuzimana alata MediaCreationTool.exe pokrenite ga.

 

Odaberite željenu opciju

 

media-creation3

 

media-creation4

Nakon pokretanja postupka instalacije korisnik će biti upitan da li želi da nadogradi svoj PC ili želi li stvoriti instalacijski mediji za drugi PC. Vaš odabir bi bio „Update this PC now“ ako želite samo nadograditi.

 

Prihvatite uslove

 

media-creation5

Prihvatite uslove korištenja i licenciranja softvera koje Microsoft postavlja ili ne, na vama je da li će te ih prihvatiti ali bez prihvaćanja nema ni instalacije.

 

Ostale nadogradnje

 

media-creation6

Proces instalacije će provjeriti da li postoje druge nadogradnje koje su potrebne ili se mogu preuzeti za vaš PC.

 

Instalacija

 

media-creation7

Nakon toga instalacija započinje i tu vidite i ispisano „keep personal files and apps“ što znači sačuvaj osobne podatke i aplikacije i što je dalje samo svojstveno nadogradnji, a ne ponovnoj instalaciji sistema.

 

install-windows10

Nakon ovoga će se računar nekoliko puta sam restartovati i započeti instalaciju kao da ste preuzeli prvu veliku (novembarsku) nadogradnju za Windows 10 preko Windows Update. Ostavite PC da radi instalaciju i nakon prvog podizanja sistema i prijave u korisnički nalog na Windows 10 isti će instalirati aplikacije potrebne i postavljati još računar za vas. Taj proces može trajati malo duže i sve zavisi od vaše konfiguracije računara, koliko imate podataka itd.

 

Kada se pojavi Desktop korisniku primijetit će te da računar radi usporeno i da se instaliraju aplikacije u pozadini koje su potrebne za rad. Taj proces će također potrajati neko vrijeme ali nakon toga će sve raditi normalno i pouzdano jer se ovdje radi o oficijelnoj nadogradnji, provjerenoj i stabilnoj.

 

Ova metoda služi korisnicima koji ne vide novu novembarsku nadogradnju u Windows Update pod postavkama > update & security.

 

Ko želi ipak preko ISO da instalira nadogradnju to može uraditi preuzimanjem odgovarajućeg ISO za svoj PC pod ovom adresom. (ISO je oficijelni)

 

Hvala godra1312 za javljanje

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar