14.11.15

Microsoftov project Astoria za Android aplikacije je pauziran

projectastoria

Microsoft je ove godine na BUILD konferenciji za razvijače predstavio „project Astoria“ kao most koji bi koristili razvijači drugih platformi da bi napravili Windows univerzalne aplikacije, a u slučaju Android aplikacija čak emulirali apk aplikacije direktno na Window 10 Mobile. Slično kako radi Android Emulator na Windows 7, 8, 10.

 

Sigurnost takvih aplikacija nije bila upitna jer bi se one ponašale kao Windows aplikacije i radile u zatvorenom kontejneru koji ne bi imao uticaja na druge aplikacije niti sistem i samim tim ne bi mogao naškoditi korisniku u smislu malware ili spyware koji je općepoznati problem na Google Playstore, dok na Windows Store je ravan 0.

 

Microsoft je tada predstavio i druge mostove tipa:

  • „Project Westminster“ za portovanje Web aplikacija u Windows univerzalne aplikacije,
  • „Project Centennial“ – portovanje klasičnih Win32 aplikacija (Photoshop, Illustrator, Winamp, Firefox, Google Chrome itd.) u Windows univerzalne aplikacije,
  • „Project Islandwood“ za portovanje iOS aplikacija u Windows univerzalne aplikacije.

 

Od Project Islandwood vidjeli smo već rezultate te je razvijač King svoju igru Candy Crush Saga portovao tim alatom direktno na Windows univerzalnu aplikaciju te je od tada imala redovne nadogradnje na Windows 10 PC i Mobile. Alat za Project Islandwood još nije javno dostupan kao ni jedan od drugih projekata za portovanje aplikacija. Plan je bio do kraja godine osposobiti probne verzije za razvijače kako bi oni od naredne godine pravili portove svojih Android, Win32, iOS ili Web aplikacija aplikacije spremne za Windows 10.

 

Jedino što bi morali razvijači stranih aplikacija (Android, iOS…) uraditi jeste nanovo programirati djelove kao za kupovinu na Google Play Store, Google mape pretvoriti u Bing ili HERE mape itd. to su sitnice koje svakako ne bi radile sa Project Astoria ali razvijač bi u sitne promjene svog glavnog koda mogao dostići puni kvalitet Windows aplikacije. Uz mogli su koristiti sve API koje Windows 10 ima na raspolaganju.

 

Sve je to ovako „na papiru“ dobro i sjajno, za neke korisnike i veoma dobro jer su mogli piratske aplikacije direktno sa Google Play Store ukrasti (da, ukrasti jer je nelegalni čin) i pokretati na Windows 10 Mobile. S tim ne samo da je Windows 10 Mobile gubio na ugledu nego je indirektno nanesena nesaglediva šteta ako su u pitanju razvijaču drugih platforma. Jer ako bi ja ugledao svoju aplikaciju tako piratsku verziju negdje drugo bez mog pristanka ja bi dva puta razmislio da li za taj OS uopšte razvijao aplikacije.

 

Pored te činjenice Microsoft je imao veliku ekipu iza Project Astoria da rade na svemu kako bi bilo spremno i uredno i ogromni novci su uloženi izgleda bez ispitivanja mogućnosti alata jer koliko bi od razvijača zaista se raspitivalo o portovanju Android aplikacija na Windows trgovinu?! Ima li među našim čitaocima Android razvijača, ako da, neka nam se jave u komentarima da otvorimo diskusiju da shvatimo cijelu situaciju bolje jer mi mislimo da je Microsoft ukinuo cijeli Project Astoria jer bi se malo razvijača zainteresiralo za portovanje i taj mali broj koji bi to uradili sa svojim aplikacijama ne bi donijeli željeni rezultat da popune mjesta aplikacija koja nedostaju u Windows trgovini.

 

Kao što je poznato nama nedostaju Snapchat, bolja Instagram aplikacija (već je univerzalna Windows app u izradi to je poznato), te mnoge druge ali mi smo skoro pa sigurni da ti veći razvijači ne bi ni pomišljali da portuju aplikacije sa ili bez Project Astoria. – Ako se varamo javite nam se Android razvijači da saslušamo i drugu stranu.

 

Windows razvijači nisu uopšte bili radosni da će Android razvijači kroz par klikova moći svoje aplikacije objaviti na Windows trgovini i biti konkurencija dugogodišnjim razvijačima koji su ipak se trudili da stvore tu bazu korisnika koje ima Windows i Windows Phone danas. Pomalo nije fer iako mi svi želimo te nove aplikacije i da su aktualne kao na Androidu i iOS ali da li Apple ili Google omogućavaju nama Windows razvijačima bilo šta slično?! Ne možemo ni pomisliti na nešto tako. Za razvijanje na iOS i Android Windows razvijači bi morali učiti novi programerski jezik dok obrnuto o ovom slučaju Astoria i Islandwood nije potrebno znati c# ili c++.

 

Ali to nisu svi razlozi zašto je stopiran razvoj, novac je isto važan razvoj. Microsoft zarađuje od razvijača 30% od svake prodane aplikacije samo za održavanje na trgovini i izgled da su sabrali 1+1 da ne bi imali koristi od Android aplikacija portovanih na Windows i da se posao na Project Astoria jednostavno za sada ne isplati.

 

 

Project Astoria je od BUILD konferencije uvijek bio kao plan B za Microsoft ako ne upali ideja sa Windows univerzalnim aplikacijama koje će tek doći do izražaja kada Windows 10 Mobile zaživi potpuno (i oficijelno).

 

Oko Project Astoria sve stvarala i glasina da stvara probleme Windows 10 Mobile u radu i to je mogući razlog za trenutno stopiranje ili kako smo mi čuli čak potpuno ukidanje projekta.

 

Za ostale mostove kao Project Islandwood izgleda bolje jer za njih je potrebno malo više razvijaču da urade kako bi portovali aplikacije na Windows Store jer Microsoft tu nije emulirao iOS (jer iOS nije open source kao Android) i zbog toga je on još uvijek po planu i u razvoju.

 

Sva priča oko mostova razvijačima ostaje za sada ovako kako i jeste i mi ćemo vas obavijestiti ako bude daljih promjena ili ako Microsoft ipak odluči da ugradi Astoria u podsistem Windows 10 Mobile kako bi omogućili pokretanje Android aplikacija na Windows 10.

 

Šta vi mislite da li bi Astoria bila štetna ili korisna za Windows 10?!

 

Izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar