18.11.15

Kako se prijaviti/odjaviti na i sa Windows 10 Mobile Insider program

Windows 10 Mobile setup plavi

Windows 10 Mobile još uvijek oficijelno dostupan samo kroz Insider Preview program jer nadogradnja oficijelno nije stigla. Mnogo korisnika zbog toga koristi Windows Insider program koji omogućava da korisnici testiraju ranije verzije operativnog sistema prije nego što on bude oficijelno dostupan.

 

windows-insider-logo_thumb

U slučaju Windows 10 Mobile, Windows Insajderi imaju mogućnost da ga testiraju već od početka ove godine sa svojim Windows Phone 8.1. Nadogradnja na Windows Insider Preview (Windows 10 Mobile) poprilično je jednostavna ali mi ipak želimo objasniti korisnicima kako ide prijava, i nakon tog kako ide i odjava. U slučaju da nešto krene po zlu na kraju članka ćemo napisati i kako se radi fleširanje telefona na standardnu verziju operativnog sistema tj. WP8.1. To može pomoći i korisnicima koji su na WP8.1 i telefon im ne reagira iz bilo kog razloga.

 

Prijava na Windows Insider

 

Na samom početku Windows Insider programa i prethodnika Preview for Developers bilo je potrebno da korisnici imaju razvijački račun koji su mogli dobiti vrlo jednostavno, mi smo o tome pisali ali međutim Microsoft je uvidio moć sakupljanja informacija dok Insajderi koriste Windows 10 Mobile prije oficijelnog puštanja. Što veći broj korisnika i prijedloga za novi sistem te bolji će rezultat ispasti.

 

Prijava je zato sada reducirana na preuzimanje Windows Insider aplikacije > prijava u istu i praćenje uputa, odabir primanja nadogradnji (Insider Fast ili Slow) i dok se telefon restartuje sam. Nakon restarta u postavkama pod ažuriranje sistema će se pojaviti nadogradnja na Windows 10 Mobile (zadnji dostupni build 10581).

 

Napomena – Korisnici koji odaberu Insider Fast uvijek će imati najnoviju verziju Insider Preview dok oni koji odaberu Insider Slow tokom postavljanja imat će i do nekoliko mjeseci stariju verziju (što nije uvijek preporučljivo). Razlika između Fast i Slow je također da Fast nije provjeren kao Slow ali zato ako pogledamo danas Fast na 10581, a Slow na 10166 mi ipak preporučujemo verziju 10581 koja je višestruko puta bolja od 10166 tako da i Insider Fast ima neke svoje prednosti pored rizika da se nešto može prije pokvariti jer nije testirano.

 

Instalacija traje dugo i uzmite sebi vremena za ovaj postupak. Nakon instalacije otvorite trgovinu i ažurirajte sve aplikacije koje su dostupne jer su neke od njih potrebne i za sistem kako bi bolje radio. Sačekajte sve da se instalira i onda će te primijetiti kako Windows 10 Mobile odjednom radi rasterećeno i dosta tečnije nego direktno nakon instalacije.

 

Odjava sa Windows Insider programa

 

Korisnici će se iz nekoliko razloga odlučiti da ne žele više primati nove nadogradnje preko Windows Insider programa, neki od razloga mogu biti da su im nadogradnje previše česte ili da ne žele riskirati telefon sa nadogradnjama koje nisu oficijelno izašle. Odjava sa Windows Insider programa na telefonima je vrlo jednostavna i jednostavno otvorite Windows Insider aplikaciju, zatim meni na dnu aplikacije „…“ > odjava iz programa.

 

wp_ss_20151117_0024

 

Nakon te odjave korisnici neće više primati nove nadogradnje ali ipak ostaju na Windows 10 Mobile. Hard reset na toj verziji Windows 10 Mobile na kojoj se nalaze također neće pomoći da se vrate nazad na WP8.1 i za vraćanje na WP8.1 pogledajte naredni korak.

 

Vraćanje na WP8.1

 

Vraćanje sa Windows Insider verzije na oficijelnu verziju ide vrlo jednostavno. Microsoft ima alat zvani Windows Device Recovery Tool koji ne radi ništa drugo no da kontaktira Microsoft servere gdje stoje sve nadogradnje i preuzmu zadnju moguću verziju za korisnika na njegov PC odakle će se pokrenuti instalacija na telefon u posebnom boot modu koji je siguran za fleširanje.

 

Windows Device Recovery Tool

 

Windows Device Recovery Tool preuzmite ovdje. Nakon instalacije programa i pokretanja priključite svoj telefon na PC preko USB > u programu pritisnete na svoj uređaj koji će se automatski pojaviti i pratite upute da preuzmete softver (iako javlja da imate aktuelan softver). Nakon odabira počinje preuzimanje softvera na vaš PC pa zatim na telefon, taj proces može potrajati jer se preuzimaju podaci od 17GB do 3GB veličine.

 

Ostavite telefon cijelo vrijeme uključen instalacija će se završiti samostalno.

 

Pitanja korisnika koja mogu nastati u vezi ovih metoda:

 

Kako postupiti kada bude oficijelna verzija Windows 10 Mobile izašla?!

 

Kao korisnik koji koristi pametni telefon opredijelite se za jednu stranu, ili oficijelne nadogradnje ili Windows Insider verzije. Windows Insider program će uvijek, ali baš uvijek, imati nekoliko verzija prije nego oficijelna verzija tako da kada oficijelna verzija bude dostupna za Windows Phone korisnike budite sigurni da će Windows Insider imati istu verziju ili čak noviju verziju tako da istupanje iz programa nema ni smisla jer gubite sve podatke prilikom fleširanja unazad na WP8.1.

 

Ako istupim iz Windows 10 Mobile da li ču primati nove nadogradnje kada budu oficijelno dostupne?!

 

Da. Primjera radi danas imate Windows 10 Mobile preko Insider Preview i nalazite se na verziji 10581, istupite iz programa onako kako smo opisali iznad, isključivanjem u aplikaciji. Naredna oficijelna (ali mora biti oficijelna jer ste istupili iz Insider verzije) koja nosi veći broj nego što vi imate (10581 u ovom trenutku) će doći i vama. Jednostavno je jer je isti kanal za nadogradnje i preko kojeg dolaze nadogradnje, Windows Insider aplikacija služi samo kao „Proxy“ da dobijete one koje Microsoft testira interno pod nazivom „Windows Insider“.

 

Šta je sa Preview for Developers?!

 

Preview for Developers je izgleda ukinut u korist Windows Insidera i neće se ni vraćati. Windows Insider će se proširiti dalje sa PC i telefonske verzije Windows 10 na ostale dijelove platforme u budućnosti u to možemo biti sigurni.

 

Da li moramo sve vratiti na WP8.1 kako bi instalirali noviju verziju Windows 10 Mobile?

 

Ne. Nedavno se desio niz grešaka na Windows 10 Mobile koji je tražio od korisnika da se vrate na WP8.1 kako bi instalirali noviji build koji je izašao. Ta greška je uklonjena i od zadnja dva ili tri builda tih problema nema.

 

Koliko stabilan je Windows Insider program trenutno?!

 

Zadnji build 10581 na Windows 10 Mobile je veoma stabilan i veoma koristan, usudimo se čak reći da je dovoljan za svakodnevnu upotrebu i da će s ovakvom verzijom (ili verzijom 10586) operativnog sistema i najnovije Lumije 950, 950XL i 550 u prodaju uz naknadne nadogradnje sistema odmah po izlasku. Stabilnost zavisi od mnogo faktora kao što je stanje vaše interne memorije, aktualnu stanje vašeg telefona (da li je pokvaren na neki način ili nov), i od toga kakve aplikacije koristite jer svaki korisnik ima svoj set aplikacije koje se mogu drugačije ponašati na Windows 10 Mobile od onih koje ja imam na raspolaganju i radi kojih pripisujem dobru ocjenu Windows 10 Mobile.

 

Ali isto tako znamo da još nije u nekim segmentima stabilan i da se znaju aplikacije rušiti radi sistema, sve to korisnik mora uzeti u obzir jer Windows 10 Mobile još nije oficijelan i nadogradnja preko Insider Preview je na dobrovoljnoj bazi i niko im u tom programu nije ništa dužan. – više informacija o insider programu imate ovdje da pročitate i to savjetujemo svakome ko se odluči da instalira Windows Insider, bilo na telefon ili na PC.

 

Za kritičare i oni koji se brinu za privatnost u Windows Insider programu ili ipak ne znaju o čemu se radi jer ipak postoje povratne informacije o korištenju Windows Insider programa pročitajte i izjavu o zaštiti privatnosti ovdje.

 

Ako imate još pitanja o svemu postavite ih u komentarima, a mi ćemo ih obraditi/odgovoriti u članku ako imaju smisla.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar