20.11.15

Microsoft Windows slavi 30. rođendan

Windows ikona prva

Danas prije 30 godina (20.11.1985.) Microsoft je izdao operativni sistem pod imenom Windows koji danas globalno koriste većina korisnika. Tada su izdali verziju 1.0 koji je postavio kamen temeljac za sve naredne verzije Windows-a i uz to se u zadnjih 30 godina dosta promijenio po izgledu. U ovom članku se nećemo dugo zadržavati na tome šta je Windows nego na kratko da vam vizualno predstavimo kako je sve izgledalo u proteklih 30 godina.

 

Windows 1.0 (1985.)

 

windows 1.0

Gdje je sve počelo. Windows koji je predstavio korisničko sučelje za korištenje s mišem i pored toga važne aplikacije koje će uticati na razvoj do dan danas.

 

Windows 2.0 (1987.)

 

windows 2.0

Windows 2.0 predstavio programe kao Word i Excel.

 

Windows 3.0 (1990.)

 

windows 3.11.0

Windows 3.0 pokrenut je sa boljim korisničkim sučeljem i novim programima kao i fajl menedžerom. Minesweeper igra je također bila prezentirana u Windows 3.1.

 

Windows NT3.5 (1994.)

 

windowsnt3.5.0

Windows NT 3.5 je bilo drugo izdanje NT verzije i označilo je Microsoft pohod na biznis segment sa važnim sigurnosnim funkcijama kao i funkcijama dijeljenja podataka.

 

Windows 95 (1995.)

 

windows95.0

Windows 95 je možda i najznačajnija verzija Windowsa ikada. Microsoft je prebacio na 32-bit arhitekturu i predstavio Start meni. Nova era aplikacija se stvorila, Internet Explorer je predstavljen u jednoj od nadogradnji na Windows 95.

 

Windows 98 (1998.)

 

windows98.0

Windows 98 je nastavio uspjeh Windows 95 poboljšavajući hardversku podršku i performanse sistema. Microsoft se fokusirao na web prilikom puštanja Windows 98 tako su pustili prve verzije Active Desktop, Outlook Express, Frontpage Express, Microsoft Chat i NewMeeting.

 

Windows ME (2000.)

 

windowsme.0

Windows ME se lagano počeo fokusirati na multimedijalne sadržaje i kućne korisnike pored biznis korisnika. Sistem je bio spor i posjedovao je dosta grešaka. Windows Movie Maker se pojavio prvi put u Windows ME verziji pored poboljšane verzije Windows Media playera i Internet Exlporera.

 

Windows 2000 (2000.)

 

windows2000.0

Windows 2000 je bio dizajniran da radi na biznis računarima na strani klijenta ili servera. Bazirao se na NT kernelu i bio je dizajniran da osigurava podatke, posjedovao je DLL cache i hardverski plug and play.

 

Windows XP (2001.)

 

windowsxp.0

Windows XP je u konačnici spojio kućne i biznis korisnike i objedinio funkcije u jedan sistem. Windows XP se također bazirao na NT kernelu.

 

Windows Vista (2007.)

 

windowsvista.0

Windows Vista nije tako dobro primljen od strane korisnika isto kao ME verzija. Iako je Vista redstavila novu smjernicu dizajna samog sistema sa Aero korisničkim sučeljem i poboljšanim značajkama sigurnosti. Microsoft je radio punih šest godina na Windows Vista i samo je donekle dobro radio na novom hardveru. Windows Vista odlazi u historiju kao loše izdanje.

 

Windows 7 (2009.)

 

windows7.0

Windows 7 stigao je 2009. godine da ispravi greške Windows Viste. Microsoft je uradio dobar posao sa performansima sistema što će se pokazati kroz naredne godine nakon 2009. Ispravili su i korisničko sučelje i bilo je zaista prihvatljivo i novi smjer u to doba. Windows 7 je sada jedan od najpopularnijih Windowsa ikada.

 

Windows 8 (2012.)

 

windows8.0

Windows 8 bio je drastičan preokret u dizajnu koji je prethodio zadnje skoro 3 decenije. Microsoft je uklonio Start meni i zamijenio ga Start zaslonom. Nove Metro aplikacije su dizajnirane i trebale su napraviti novu smjernicu u korištenju Windowsa ka novom dobu uređaja na dodir (tableti i telefoni). Ipak ta drastična promjena u izgledu i korištenju sistema odbila se o glavu Microsoftu jer su Desktop korisnici bili nezadovoljni. Microsoft jeste izdao Windows 8.1 koja je poboljšala donekle stanje.

 

Windows 10 (2015.) – najveći i zadnji Windows

 

windows10.0

Microsoft je sa Windows 10 uveo opet Start meni ali ga uskladio sa Windows 8 dizajnom i ugradio Metro aplikacije direktno u Start meni gdje korisnici imaju punu kontrolu nad istim. Pored toga Windows 10 postavlja nove smjernice u simbiozi stolnih računara, tableta i telefona koje danas vidimo kroz univerzalne aplikacije te uvođenje Cortane, novog web preglednika Microsoft Edge koji obara rekorde HTML testova u usporedbi sa Google Chrome ili Safari (Apple), Xbox One striming direktno na PC i dosta drugih novosti koje će se tek kroz vrijeme pokazati od kolikog su značaja (isto kao predstavljanje prve verzije Worda 1987.god.). Windows 10 je osmišljen kao zadnja verzija Windows koja će biti zauvijek nadograđivana, također je osmišljen za rad na tabletima, telefonima i PC.

 

Prateći historiju prvobitno kao korisnik od Windowsa 95, zatim kao fan Windows-a žalosno je danas vidjeti pogotovo mlađe generacije kako ne cijene ovakav trud i zalaganje jedne kompanije zadnjih 40 godina koja je promijenila svijet i koji sigurno ne i bio ovakav bez nje i danas tako lagano kažu rečenice poput „Microsoft je nikakva softverska kompanija“ ili „ništa ne rade“ – pitamo vas direktno šta ste uradili da bi bilo donekle vrijedno veličine Windows-a, Microsoftovog najvećeg proizvoda pa možda i najvećeg proizvoda na ovoj planeti?!

 

Mi ipak kažemo sretan rođendan Windows i služio ti nama i dalje kao i do sada. Naslovna fotografija je ikona prvog Windowsa i opasno podsjeća na Live Tiles na Windows 10 (i WP).

 

Od kada vi koristite Windows i koji je na vas ostavio dojam zbog kojeg i danas još koristite Windows?!

 

Izvor: Wikipedia

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar