20.11.15

HERE mape „napustile“ Windows 10

heremaps

HERE mape su bile odlična aplikacija na Windows Phone 8 i zapravo Windows Phone je HERE servis napravio popularnim. Odlaskom na Android i iOS u vidu aplikacija HERE servis je totalno zapustio svoje HERE aplikacije na WP i danas doživljavamo vrhunac toga. Naime HERE maps ima ažuriranje u trgovini koje će onemogućiti korištenje aplikacije! Iako je aplikacija prethodno uredno radila ažuriranje će je napraviti nemogućim za korištenje tako da ako imate ažuriranje u trgovini za HERE maps preskočite ga ako želite i dalje da koristite aplikaciju.

 

HERE mape su prešle iz vlasništva Nokije u vlasništvo nekoliko Njemačkih proizvođača automobila i od tada vidimo promjene. Aplikacija je prvo nestala iz WP trgovine, zvanični Twitter profil HERE-a nakon upita o nestanku savjetuje korištenje Windows mapa na Windows 10 jer “navodno” imaju problem sa trgovinom na tako velikoj aplikaciji Microsoft bi se direktno uključio da riješi problem sa trgovinom kao što smo ranije vidjeli kada su pomogli WhatsApp aplikaciji.

 

HERe mape nedostupne

Nakon nekoliko sedmica nestanka se aplikacija vraća u trgovinu i postaje dostupna i sada ima ažuriranje koje će korištenje onemogućiti. Izbacit će vam poruku tokom otvaranja aplikacije da trebate noviju verziju aplikacije i imate za izbor da pogledate u trgovini pritiskom na „OK“ ili ipak da zatvorite aplikaciju sa „Cancel“, u oba slučaja aplikacija samo izbaci.

 

Mislimo da ovo od HERE nije pošteno prema Windows Phone koji ih je napravio najboljom aplikacijom za mapiranje i navigiranje pa čak i na Androidu pored WP-a. Moguče je i da Microsoft stoji iza ovoga kako bi pokrenuli korisnike da koriste domaću aplikaciju Windows mape?!  Ipak postoji nada jer HERE Drive+ „za sada“ nije zahvaćen ovim problemom i radi uredno na Windows 10.

 

Ipak se iskreno nadamo da reagiramo previše i da HERE rade zaista na novoj univerzalnoj aplikaciji za Windows 10, ali ipak trenutnu aplikaciju nisu trebali dirati ako rade na novoj, zar ne?! Šta vi mislite?!

 

Alternativa?!

 

Windows mape

 

Windows Mape su alternativa koju imamo i napravljene su od Microsofta, imaju nekoliko novih funkcija koje HERE mape nisu imale ali zato i nedostaju neke funkcije koje volimo kod HERE mapa. Windows Mape npr. daju korisnicima svaki mogući put za izbor do željenog cilja i korisnik ispod putanja vidi i dužinu puta i koliko bi mu trebalo svakom putanjom, to nedostaje na HERE maps. Ali zato na Windows mapama nedostaje domaći glas za navigaciju i nadamo se iskreno da će Microsoft raditi i na tome uskoro. Velika prednost Windows mapa jeste da su univerzalna aplikacija i korisnici je mogu koristiti na svakom Windows 10 uređaju.

 

Do tada kao što i sam HERE savjetuje koristite Windows mape koje možete preuzeti ovdje.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar