3.11.15

Microsoft uklanja neograničeni pristup OneDrive-u i smanjuje ostale pakete

onedrive (2)

Microsoft je danas objavio da će od naredne godine početi sa smanjivanjem paketa prvenstveno za Office365 koji je imao neograničen pristup OneDrive online skladištu. Pored toga zahvaćeni su i obični korisnici koji koriste OneDrive za upload fotografija i videozapisa. Prema pisanju OneDrive bloga problem je nastao sa korisnicima koji su koristili neograničeni promet u količinama koje nisu bile premjerene i ti korisnici su prelazili pojedinačno preko 75TB što je 14.000 puta više nego obični korisnik što koristi.

 

Radi tih korisnika koji su iskorištavali OneDrive da snimaju DVD snimke i druge ilegalne medijske sadržaje Microsoft je odlučio svima smanjiti kapacitet na OneDrive kako ne bi dolazilo do iskorištavanja. I evo promjena koje će se dogoditi:

  • Office 365 Home, Personal ili University pretplatnici će imati samo 1TB (1000GB) online OneDrive skladišta.
  • 100GB i 200GB plaćeni planovi se ukidaju za nove korisnike i bit će zamijenjeni sa 50GB planom za 1.99$ mjesečno počevši od 2016. godine.
  • Besplatni OneDrive prostor će biti smanjen sa 15GB na 5GB za sve korisnike, trenutne i nove. 15GB bonusa kojeg smo mogli steći kroz podizanje fotografija na OneDrive će isto biti ukinut. Ove promjene počinju početkom 2016. godine.

 

Kako bi sav proces bio lakši za korisnike Microsoft je pripremio slijedeći pristup:

  • Ako ste Office 365 pretplatnik i imate više od 1TB na OneDrive dobit će te poruku da možete i dalje koristiti vaš prostor koliko ste zauzeli do sada za najmanje 12 narednih mjeseci.
  • Ako ste Office 365 korisnik i mislite da radi ovih uskraćivanja taj paket nije više za vas možete tražiti i dobiti povrat novca, za više pročitajte ovdje.
  • Ako koristite više od 5GB slobodnog prostora kao obični korisnik imat će te i dalje pristup svojim podacima najmanje 12 narednih mjeseci počevši od 2016. godine. Uz ovo nudi Microsoft jednu godinu besplatni paket Office 365 Personal (uz validnu kreditnu/debitnu karticu) sa 1TB OneDrive prostora kao obeštećenje radi smanjivanja dosadašnjeg obima OneDrive prostora.

 

Trenutni korisnici planova kao 100GB i 200GB nisu uskraćeni niti podvrgnuti ovim mjerama.

 

Po nama je ovo obična rekonstrukcija plana kako bi pokrenuli prodaju OneDrive online prostora i uz to pridobili više Office 365 korisnika. Da li će plan upaliti posebno u doba gdje korisnici kao na Balkanu nemaju naviku plaćati mjesečnu naknadu za online skladište (jer su ga imali do sada besplatno?!) ostaje otvoreno pitanje.

 

Za korisnike koji se pitaju kako će procedura oko ograničavanja proteći evo plan OneDrive-a:

  • Ako prekoračite ograničenja vašeg prostora dobit će te poruku da imate 90 dana vremena dok vaš račun nije postao „read only“ znači samo se mogu čitati podaci s računa a ne i postavljati novi.
  • Ipak i nakon tih 90 dana imate roka 9 mjeseci da smanjite prostor i možete gledati ili preuzimati podatke sa OneDrive bez problema.
  • Ako nakon tu godinu dana i dalje imate više podataka nego dozvoljeno sadržaj sa vašeg OneDrive može biti izbrisan.

 

Mi razumijemo i suosjećamo bijes korisnika koji nisu kršili nikakva pravila i sada bivaju kažnjeni, ali nama ne izlazi nekako iz misli da je to izgovor kako bi smanjili svima volumen u cilju pridobivanja novih korisnika na plaćeni plan OneDrive + Office 365. Pored toga korisnici koji misle da kompanije ne smiju tako nešto raditi, smiju. Takvu debatu nemojte ni pokušati voditi jer ste vi kao i ja i svi ostali potpisali ugovor u kojem piše da je to moguće. Jeste ružno prema korisnicima ali je i legalno.

 

Tako kompanije rade danas i ako se sjećate prije par dana nešto iz mog ličnog iskustva. Prognoza korisnici su ostali odjednom bez podataka jer je izvor smanjio preko noći protok podataka za nekoliko stotina % što je rezultiralo da ja kao pretplatnik bi morao više da platim kako bi podnio teret svih korisnika. Kompanije to rade svugdje i redovno samo mislimo da će Microsoft izazvati veći bijes nego ostali. Usput Prognoza ima novu nadogradnju jer je jučer došlo do novih promjena od strane našeg izvora.

 

Izvor: OneDrive Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar