5.11.15

Alternative za OneDrive

Online spremišta naslovna

OneDrive politika se nedavno promijenila i odlučili su svim korisnicima da smanje količinu online prostora kojeg imaju. Ko nije pročitao još naš članak o tome to može uraditi ovdje. Nakon ukidanja tog prostora većina korisnika pa i mi smo reagirali ljutito jer nas to vratilo na stanje ispod onoga kojeg smo imali sa Windows Phone 7 tj. 7GB prostora na OneDrive uz naše telefone.

 

Tada su fotografije i videozapisi bili znatno manji, dok danas imamo fotografije sa Lumia 1520, 930 ili 1020 koje mogu lagano biti 4-10MB u veličini i to znači da generalno korisnici koji koriste OneDrive za podizanje svih fotografija sa telefona će ubrzo stići ili su već stigli na limit od novih 5GB. Taj limit naravno još ništa ne znači jer imamo period od godinu dana dok Microsoft ne počne sa uklanjanjem podataka.

 

Mi ne želimo do tada čekati i danas vam nudimo tri dobre alternative i želimo ih sve usporediti i vidjeti da li je OneDrive servis opravdano smanjio količinu podataka.

 

Mega

 

mega

Mega Privacy je kompanija od Kim Doctom, neki ga poznaju po tome da je inače postavljao sadržaje i bio vlasnik MegaUpload-a pa je ta stranica banovana radi podataka koji su kršili autorska prava. Nakon toga je u nekoliko država zatraženo hapšenje Kim Dotcom koji za sebe kaže da je borac za ljudska prava i da svako ima pravo na besplatan sadržaj na internetu. Kim Dotcom je pobjegao od sudova u Njemačkoj na Novi Zeland gdje uživa azil i odakle je pokrenuo „Mega Privacy“ kompaniju koja će se baviti „oslobađanjem interneta“ od korporacija, naravno „besplatno“.

 

Tako je stvoren Mega online prostor koji je korisnicima nudio i još nudi 50GB online prostora koji je zaštićen i trenutno možda najzaštićeniji online servis koji postoji. Zaštita koju ima Mega danas je direktno i zaštita za sam Mega servis jer prethodno je MegaUpload bio oboren zbog toga što su imali uvid u to što korisnici dijele, a li danas niko nema uvida u to pa ni Mega servis i zbog toga se ne mogu ni krivično goniti. Drugim riječima – nisam vidio, nisam čuo, nisam kriv.

 

Svaki fajl koji se podigne na Mega ima svoj vlastiti sigurnosni ključ i samo onaj ko je podigao sadržaj zna o čemu se radi. Do sada su online spremišta išla od toga da je jedan ključ po korisniku bio dovoljan ali Mega ide korak dalje i zaštićuje svaki podatak posebnim ključem.

 

Ponude Mega servisa

 

  • 200GB spremišta i 1TB prometa 4.99€/mjesečno.
  • 500GB spremišta i 2TB prometa 9.99€/mjesečno.
  • 2TB spremišta i 4TB prometa 19.99€/mjesečno.
  • 4TB spremišta i 8TB prometa 29.99€/mjesečno.

 

Oficijelna stranica Mega i više o ponudama.

 

Mega posjeduje i Windows Phone, Android, BlackBerry i iOS aplikacije, kao i Windows sync klijent koji će vam omogućiti sinkronizaciju isto kao OneDrive na vašem računaru. Aplikacije možete preuzeti ovdje, klijent za Windows možete preuzeti ovdje.

 

Dodatna napomena da mi ne garantiramo za vaše podatke i pročitajte prije potpisivanja sa Mega da li je on vaš partner od povjerenja.

 

Dropbox

 

Dropbox-hack-cover

Dropbox je napravljen na principu slično kao i OneDrive gdje ima korisnik pristup svojim podacima bilo gdje da je, čak je Dropbox dobro umrežen sa Microsoft Office programima na svim sistemima. Dropbox postoji od 2007. godine i bavi se isključivo skladištenjem online podataka. Ovaj servis koristi Web servis S3 od Amazona gdje će korisnički podaci biti spremljeni tako da znate da Amazon drži vaše podatke. Dropbox je također zaštićen i osiguran enkripcijom (256Bit) koja pruža sigurnost korisnicima.

 

Ponuda Dropbox-a

 

  • Dropbox Besplatno - 2GB besplatno na kojih možete dobiti još 500MB ako uradite zadatke koje odredi Dropbox. Ograničeni ste na 20GB prometa dnevno.
  • Dropbox Pro – 1TB spremišta i 200GB prometa dnevno – 9.99$/mjesečno ili 99$/godišnje.
  • Dropbox Business – ako imate pet korisnika sa po 1TB Dropbox Pro računima svi korisnici uživaju taj prostor kao zajednički tj. imaju 5TB na raspolaganju.

 

Dropbox isto kao i OneDrive je imao ponude u toku kao krajem 2012. predstavili mogućnost da univerzitetski korisnici (studenti i profesori) dobiju do 25GB slobodnog prostora u roku trajanja od dvije godine. 3. februara 2015. kompanija je saopštila da ukida tu ponudu i od 4. marta ne važi više taj prošireni prostor i bit će vraćen na besplatni paket.

 

U nedavnim skandalima (Whistleblower Edward Snowden) (od 2013. godine) u kojima je vlast Amerike bila upletena u prisluškivanje korisnika na globalnoj razini Dropbox je brzo dobio pečat suradnika vlasti jer su dopustili uvid u podatke korisnika. Eksperti za sigurnost savjetuju da koristite softver za zaključavanje podataka prije nego što ih postavite na Dropbox.

 

Oficijelna stranica Dropbox-a i više o ponudama.

 

Aplikacije Dropbox-a

 

Dropbox također nudi aplikaciju za Windows Phone koju možete preuzeti ovdje, a koju je napravio poznati razvijač Rudy Huyn. Desktop klijent za Dropbox možete također preuzeti ovdje.

 

OneDrive

 

OneDrive-logo-blue-bg

OneDrive znamo svi jer uz Microsoft nalog dobijamo određeni volumen online spremišta kojeg možemo koristiti za fotografije, dokumente, muziku i druge sadržaje. Sinkronizacija na OneDrive i na sve Windows, Windows Phone te Android i iOS uređaje radi besprijekorno i sigurno. OneDrive je se u jednom trenutku u prošlosti zvao SkyDrive ali radi tužbe „Sky“ TV emitera radi „sličnosti“ imena Microsoft je morao dati svom online spremištu drugo ime koje je leglo bolje nego prethodno.

 

Ponuda OneDrive-a

 

OneDrive ponuda kako smo saznali u zadnjim člancima i zašto uopšte pišemo ovaj članak je još u izmjeni i trenutna ponudi nudi 15GB prostora korisniku uz određene bonuse lagano može doći do 2TB prostora kao što su neki korisnici to već ranije uradili.

 

  • OneDrive besplatni – (trenutno) 15GB / od naredne godine 5GB
  • 100GB – 1.99€/mjesečno. Od naredne godine samo 50GB umjesto 100 za istu cijenu. (cijene variraju pa je tako za BiH napisano ovdje 3KM)
  • 200GB – 3.99€/mjesečno. Za narednu godinu nemamo informacije za ovaj paket i cijenu. (a za ovaj paket 6KM) – što nije baš ekvivalenta vrijednost ali dobro za domaće korisnike.
  • Ili ipak u sklopu sa Office365 + 1TB besplatno za 10€/mjesečno ili 99€/godišnje (uz mogućnost da više korisnika koristi istovremeno jednu pretplatu).

 

Oficijelna stranica OneDrive-a i više o ponudama.

 

Aplikacije za OneDrive

 

OneDrive aplikacije su dostupne na svakom od operativnih sistema, od Linux, preko Mac, do Windows-a, Xbox-a. Androida i iOS-a. Tako čini najpotpuniju platformu što se tiče aplikacija. WP verziju aplikacije možete preuzeti ovdje, a Desktop sync klijent možete preuzeti ovdje. Aplikacije za ostale OS možete pogledati ovdje.

 

GDrive

 

google-drive-1

GDrive dolazi u sklopu Google računa svim korisnicima i nudi veliki prostor za skladištenje podataka. Pouzdan je što se tiče vremena kada je dostupan servis jer gotovo da nema servisiranja pred očima korisnika i tako korisnici kao i na OneDrive uživaju 24/7 u svojim podacima.

 

Google Drive je od samog početka bio kontroverzan sa svojim uslovima korištenja o kojima ćemo na samom kraju ovog teksta još napisati. Google Drive-u je moguće pristupiti sa Android platforme, ali posjeduju i Windows Desktop klijent koji je dobro napravljen i radi svoj zadatak. Windows Phone aplikaciju nemaju radi politike Google-a da ne podržavaju Windows Phone (jer je protivnik?!).

 

Ponuda GDrive-a

  • Besplatno 15GB
  • 100GB 1.99$/mjesečno.
  • 1TB 9.99/mjesečno.
  • 10TB 99.99/mjesečno.
  • 20TB 199.99/mjesečno.
  • 30TB 299.99/mjesečno.

 

Oficijelna stranica GDrive-a i više o ponudama.

 

Ovdje je bitno napomenuti da memoriju dijelite sa svojim ostalim servisima GMail i Google Photos znači da će upload na Google Photos ili Gmail oduzimati prostor sa GDrive. Google Photos ipak ima u ponudi podizanje fotografija besplatno u visokoj rezoluciji da ne oduzima prostor sa GDrive, a ko želi originalni kvalitet fotografija koji podiže morat će mu se uračunati u GDrive prostor.

 

Aplikacije za GDrive

 

Aplikacije kao što smo spomenuli za GDrive sa oficijelne strane za Windows Phone ne postoje i one koje imamo od stranih razvijača u trgovini ne bi vam preporučili jer nedostaje im dosta funkcija. GDrive ipak ima Desktop klijent za Windows kojeg možete preuzeti ovdje.

 

Prilikom preuzimanja GDrive aplikcje vi potpisujete uslove korištenja koje vam ne želimo da sakrijemo, a koje ostale kompanije nemaju jer to ne rade.

 

Google navodi tako ovo u svojim uslovima korištenja:

 

„Some of our Services allow you to submit content. You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours.“

 

U prijevodu znači:

 

Neki od naših servisa vam nude da podižete podatke. Vi ostajete vlasnik tih podataka i posjedujete intelektualna prava na taj sadržaj. Ukratko, što je vaše ostaje vaše“.

 

To zvuči ok na prvi pogled ali dalje u uslovima piše i ovo i zbog toga mi lično ne vjerujemo mnogo GDrive servisu:

 

„When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content. The rights you grant in this license are for the limited purpose of operating, promoting, and improving our Services, and to develop new ones. This license continues even if you stop using our Services (for example, for a business listing you have added to Google Maps).“

 

U prijevodu znači:

 

„Ako podižete sadržaj na naše servise, vi dajete Google-u (i onima s kojim mi radimo) globalnu licencu da koristimo, držimo, hostujemo, reproduciramo, modificiramo, stvaramo izvedene radove (kao prijevode, adapcije i druge promjene koje napravimo tako da sadržaj radi bolje sa našim servisima), komuniciramo, objavimo, javno izvodimo, javno prezentiramo i distribuiramo sadržaj. Prava koja prepisujete u ovoj licenci su limitirana za svrhu nesmetanog rada, promocije i poboljšanja našeg servisa i u svrhu razvijanja novih. Ova licenca nastavlja da važi i kada prestanete da koristite naše servise (kao npr. za biznis listinge koje ste dodali na Google Maps.)”.

 

Ovaj tekst iznad jasno i javno iznosi šta Google namjerava da radi sa podacima vašim. Na ostalim platformama ponuđači jeste da sebi sadržavaju pravo da pregledaju anonimno podatke (tj. da identitet korisnika ostaje zaštićen) ako bi neko kršio autorska prava i pregledali takve podatke samo u svrhu poboljšavanja platforme ali nikad u svrhu reklamiranja vlastitog servisa ili javnog objavljivanja ili sličnih malverzacija.

 

Na korisnicima je da li će i hoće li uopšte koristiti bilo koji od navedenih servisa. Kao što sam danas lično pregledao u mojoj porodici od 7 pametnih telefona jedino ja koristim online spremišta tako da vjerujem da je statistika korisnika online servisa mala spram onih koji posjeduju i pametni telefon i zbog toga sam uvjeren da nedavne promjene OneDrive-a neće nimalo uticati na bilo kakvu prodaju Windows ili Windows Phone servisa ili usluga, šta više mogu donijeti samo zaradu koja bi potpomogla daljoj promociji.

 

Šta vi mislite o svemu o da li koristite neki online servis koji nismo naveli ovdje?!

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar