16.12.14

Prognoza aplikacija ima nadogradnju

Prognoza Reklama nova

Prognoza aplikacija kako ime odaje je vremenska prognoza za Windows Phone 8. Danas prije tačno jednu godinu sam započeo rad na ovoj aplikaciji i danas ima nadogradnju na verziju 2.1.5.0. koja donosi dosta poboljšanja i novosti.

 

Prognoza setup novi

 

Evo ukratko šta se ova nadogradnja sadrži:

  • Ispravljene greške sa mijenjanjem jezika unutar aplikacije (Prognoza sadrži sistem s kojim možete promijeniti jezik aplikacije nezavisno od jezika telefona.)
  • Promjene izgleda na „realnoj“ temi aplikacije na pivotima „po satima“ i „po danima“
  • Dodana mogućnost postavljanja pozadinske fotografije za metro temu koja inače nema pozadinske fotografije
  • Dodana ikona vremenskog uvjeta na prozirne žive pločice
  • Dodana mogućnost gašenja „okretanja“ živih pločica na Start zaslonu
  • Ispravljena greška lociranja Prognoze gdje aplikacija prikazuje ime susjednog (većeg) grada umjesto naselja ili distrikta u kojem se stvarno nalazite
  • Ispravljene greške stabilnosti aplikacije
  • Promijenjene jedinice za pritisak sa mb u hPa, i promijenjene jedinice za brzinu vjetra koje se sada slažu da jedinicama temperatura. Tako će npr. američki sistem Fahrenheit imati jedinicu vjetra mph, a naš sistem metrički i Celzijus će imati brzinu vjetra u m/s.
  • Dosta izmijenjen pozadinski agent aplikacije da bi aplikacija radila na svim uređajima
  • Dodan bosanski jezik iako Windows Phone ne podržava bosanski još kao sistemski jezik vi ga možete koristiti u aplikaciji, za to odete u aplikaciju > postavke > jezik.
  • Dodan mađarski jezik (magyar)
  • Testni period aplikacije je sada 7 umjesto 4 dana, i pored toga korisnici mogu koristiti aplikaciju i nakon isteka probnog perioda ali žive pločice, zaključani zaslon i notifikacije neće raditi nakon isteka probnog perioda dok ne kupite punu verziju.

I kad smo već kod jezika, potreban je nam neko ko će pomoći oko prijevoda na srpski (ćirilicu). Neka se javi ko želi pomoći ispod u komentarima, potrebno je samo računar da imate. Sada Prognoza sadrži sve elemente koje su tražili korisnici u zadnjih par mjeseci, od pozadinskog praćenja lokacije do notifikacija o promjenama vremenskih uvjeta. Naravno podržava i zaključani zaslon koji će sa ovom nadogradnjom bolje raditi. U slijedećim nadogradnjama imam već ideje koje želim implementirati i nadam se da će vam se svidjeti.

 

Evo sada malo i kako izgledaju te promjene

 

sarajevo prognoza

 

Pošto je danas godina dana od razvoja Prognoze evo i kako je izgledao i prvi prototip i prve beta verzije koje nikad nisu vidjele trogvinu. Ispod vidite kako je prvobitno bila zamišljena Prognoza, kao prognoza za danas, sutra i prekosutra. Kasnije sam odlučio da je to malo i da će korisnici tražiti više i više informacija.

 

Prognoza prototip

 

Prognoza

 

Za one koji ne znaju, Prognoza je premirana u Windows Phone Challenge takmičenju ove godine od Microsofta kao najbolja aplikacija, ta odlika je dosta uticala na dalji razvoj aplikacije i veoma sam zahvalan za to. Aplikaciju možete preuzeti klikom ispod na fotografiju ili skeniranjem QR koda. Prognoza je plaćena aplikacija sa probnom verzijom gdje možete vidjeti da li vam odgovara. Ova nadogradnja će biti online na trgovini vjerovatno za 2-3 sata.

 

QR_Prognoza

32 komentara :

  1. Prvi... :-) Odlična je!

    ReplyDelete
  2. Pozdrav Dino,nisam mogao naci besplatnu veeziju prognoze,ne znam da li utice to sto sam morao vratiti tell na fabricki podeseno poslije update8.1 ili ? Unaprijed hvala.

    ReplyDelete
  3. Ili na koji nacin da nabavim plativu prognozu

    ReplyDelete
  4. Dino na koji nacin da kupim aplikaciju,koji je sistem naplate?

    ReplyDelete
  5. Sto se tice reinstalacije aplikacije nakon bilo kakvog hard reseta ne bi trebalo biti problema jer je ona "zabiljezena" u vas Microsoft racun kao da je imati u posjedu. Vi ste stekli pravo na koristenje sa tim Microsoft racunom i on vazi. Samo njega morate koristiti.

    Ako postoji problem i pise probaj i kupi na linku ispod u ovom clanku onda ili je drugi email u pitanju na vasem telefonu ili je greska trgovine. Placena verzija se preuzme tako sto se klikne dole na link i pise onda "buy" s tim sticete pravo na ovu verziju i na sve naredne nadogradnje aplikacije.

    ReplyDelete
  6. Ja reko da se javim jer vidim da treba pomoc oko cirilice. Kako mogu pomoci?

    ReplyDelete
  7. Mislim da je drugi email u pitanju,kad sam resetovao tell trazio mi je microsoftov racun i promijenio sam ,u pitanju je lumia 920

    ReplyDelete
  8. Pozdrav i hvala na javljanju. Javio se vec jedan citaoc koji ce pomoci :) ako bude problema javljam se. lijep pozdrav

    ReplyDelete
  9. Onda nema pomoci jer je na to mstarom Microsoft raucnu ostalo sve zabiljezeno. sva historija aplikacija. A sistem naplate je jednostavan. Spoji se kartica Banke sa telefonom i emailom koja se koristi u svrhe kupovine aplikacija. Kod nas jos ne postoji nacin da se plati mobilnim operaterom i racunom na SIM kartici...

    ReplyDelete
  10. Hvala punoo,i sretno u daljem radu,ide ti od ruke sve sto ponudis,nadogradnje i aplikacije. Hvala

    ReplyDelete
  11. Svaka cast! Tu sam i ja ako je potrebna pomoc u vezi cirilice. Pozdrav!

    ReplyDelete
  12. Pozdrav! Sve pohvale!!!
    Da se svi razvijaci aplikacija ko ti bilo bi super!!
    Al mislim da te neju uspeli stic i nadmasit....

    ReplyDelete
  13. Zijad djulovic16 December, 2014

    Sve pohvale aplikacija dorađena da valja ,svaka čast 😊

    ReplyDelete
  14. Dino, odlična nadogradnja !!
    p.s.
    Da li si razmišljao da "Prognoza" postane univerzalna app, tj. da radi i na W8.1 desktop verziji??

    ReplyDelete
  15. Hvala. A Prognoza za windows 8.1 i. 10 je u izradi samo ne znam hoce li ikada izaci je rne znam gdje ide ovaj trenutni Windows 8.1. Sada imamo technical preview windows 10 na kojem nema "metro" zaslona i live tiles se ne koriste ako je spojen mis i tastatura. Tako d ane znam koliko ce korisnika imati te aplikacije niti da li vrijedi raditi na njoj.

    Imam trenutno jednu verziju koja radi ali ima mnogo toga oko WinRT platforme koja je na windows 8.1 i 10 koja koci razvijanje. Ali imam nesto u planu uskoro pa cemo vidjeti dokle ce ici.

    ReplyDelete
  16. Hvala. Jeste se ovaj put dugo cekalo ali sada cu malo cesce raditi na njoj... :)

    ReplyDelete
  17. Odlicana aplikacija, samo Krusevac nije tacna temperatura a ostali gradovi u okruzenju tacni...

    ReplyDelete
  18. Dino, danas sam primeto da sike u realnoj temi koje prate vreme po satu nisu tačne. Noću se prikazuje dnevne i obratno. Nokia L520. bez obzira na ovo, i dalje najbolja aplikacija vremenske prognoze.

    ReplyDelete
  19. Jeli mi mozete reci jeli vam datum i vrijeme namjesteno na telefonu?

    ReplyDelete
  20. Jeli mi mozete reci jeli vam datum i vrijeme namjesteno na telefonu?

    I ne vidim ovdje nista pogresno 09:00 je ujutru u 9 kada je izaslo sunce. 21:00 je uvecer

    ReplyDelete
  21. Naravno, vidi se na screenshotu, vreme. Ovo je uvaćeno malopre

    ReplyDelete
  22. A na ti mislite. To je bug. Jer inace izmedu 8-16h je dnevna slika. Jeste sa sunce zalazi oko 16 ali u15 je prerano. Nadan se da se nece ponovoti. Kako je za sutra?

    ReplyDelete
  23. Otprilike ovako

    ReplyDelete
  24. Isto znaci. Ispravit cu to nekako uskoro u nekoj nadograndji :)

    ReplyDelete
  25. Sjetio sam se zasto je ti tako. U prognozi pise 12 15 18 sve po tri sata. Ako nor pise 15:00 i nocna slika to je zato sto su podaci tu vazeci za 15-18h kao prosjek podataka u ta tri sata. I posto je zalazak sunca oko 16 znaci duze je mrak nego dan od 15-18h. To sam se sjetio da sam vec pitao ove iz izvora.

    ReplyDelete
  26. Odlicna je aplikacija ali od jucer ne radi (placena verzija).

    ReplyDelete
  27. Da

    Ima mali bug radi promjene godine sa 14. na 15. I zbog toga se pojavi ta greska. Poslao sam vec zakrpu za tu gresku ali Microsoft mora sada da provjeri i posalje kao update svim korisnicima. Zaista mi je zao radi ovoga ali nikako nisam mogao predvidjeti. Nadam se da necete zamjeriti mnogo. Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  28. OK! Update je poslat. Kol'ko sam mogao da vidim, live tile pokazuje prognozu za pet dana, dok aplikacija, daily do 31-vog. Pozdrav i hvala Dino!

    ReplyDelete
  29. Da, evo ispravio sam i tu gresku i poslat cu jos jedan update danas. :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar