29.12.14

Lumia Denim nadogradnja donosi preuzimanje nadogradnji na MicroSD karticu

Lumia 1520 micro SD

Prije nekoliko mjeseci smo imali temu o memoriji na telefonima nižeg cjenovnog ranga, a koji imaju MicroSD karticu i kako bi bilo potrebno da se nadogradnje sistema mogu preuzeti direktno na MicroSD karticu. Danas je Microsoft pomoću svog info kanala izdao obavijest da softverska nadogradnja koja dolazi sa Lumia Denim nadogradnjom tj. verzija 8.10.14219.341 i sve iznad ove verzije omogućuju preuzimanje nadogradnji direktno na MicroSD kartice, i direktno instaliranje sa iste kartice.

 

Za sada ovu funkciju su dobili modeli kao Lumia 530/530 Dual SIM, 630/630 Dual SIM, 635, 636, 638, 730 Dual DIM, 735 i 830. Na spisku nema modela kao Lumia 520, 525, 620, 625, 720, 820, 1320 i 1520. Razlozi zašto nisu poznati i možemo samo spekulirati. Vrlo je moguće da će i ovi uređaji dobiti tu funkciju nekad u budućnosti, ali je moguće da i neće jer imaju više interne memorije nego prije pomenuti modeli i zbog toga mogu brisanjem podataka ipak instalirati nadogradnju. Treći razlog može biti jer su stariji modeli od Lumia 530 i ostalih koji su ovo dobili i time se pokušava fokusirati na noviju generaciju telefona.

 

Nekim korisnicima ova funkcija neće ništa značiti jer imaju 16 ili 32GB interne memorije, ali sa Lumia Denim nadogradnjom na Lumia 1520 i 930 modelima uz novu Lumia Camera dolazi i novo opterećenje za memoriju, a to je da videozapisi snimani u 4k formatu zauzimaju vrlo mnogo prostora. Jedan primjer je snimak od 3 minute i par sekundi, otprilike zauzima ~1.55GB interne memorije na Lumia 1520, to znaći da bi i korisnici sa High End modelima mogli dostizati granice interne memorije ubrzo i mislimo i njima bi trebala ova funkcija.

 

Jeste li vi ikada imali problema sa internom memorijom kada su u pitanju nadogradnje sistema?! Poznato je npr. da HTC 8s ima veoma malo interne memorije koja je prouzrokovala u prošlosti probleme sa kada su u pitanju nadogradnje sistema.

 

izvor: WC, Microsoft

55 komentara :

  1. Naravno da imam problem na modelu 520.Većina sistemskih nadogradnji mora se instalirati na unutrašnju memoriju i sustav se vrlo brzo puni.Tako da sve app moraju na memorijsku karticu i sve app koje se ne koriste treba brisati.

    ReplyDelete
  2. Da, bas tako i ja mislim da je korisnicima sa manje interne memorije. I onda postoji tu jos nesto, aplikacije prebacene na karticu losijeg kvaliteta nece raditi dovoljno brzo i korisnici ce se zaliti zasto microSD kartice klase 4, 6 sve do 10 na njima sporo rade aplikacije. Mi smo pisali vec jednom ovo u vezi kartica gdje i sam Microsoft preporucuje brzinu kartice od Class 10. Ali ipak nije ni to rijesenje

    ReplyDelete
  3. Ivan Petričušić29 December, 2014

    To je istina,ja imam 4 class karticu,Ali mi zato svi appovi brzo pokrenu

    ReplyDelete
  4. Ivan Petričušić29 December, 2014

    Jedino vrlo rijetko (na L520)mi u startu
    malo zabloka

    ReplyDelete
  5. Ivan Petričušić29 December, 2014

    Ali l520 imam i ja,ali mozes i (na wp 8.1)prebacit appovi na sd (ovisno o memoriji sd kartice)pa imas memorije na telefonu za skidanje updejta

    ReplyDelete
  6. Ivan Petričušić29 December, 2014

    Dino,mozda ovo znas ali reci cu ti

    Denim donosi isto tako rucno instaliranje appova. Znaci odes u trgovinu i na pocetnoj stranici one tri tocke kliknes i pise instaliranje appova

    To za rucno instaliranje appova trebas xap ili appx datotteka da ti to djeluje ali mora biti na sd karticu i kad skines restartuj mob i opet odi u trgovinu i meni pa instaliranje appova i pise ti app koji skinio (to ti je ono xap ili appx)

    ReplyDelete
  7. Da to vec postoji neko vrijeme na wp. Mislim cak od prosle godine. Jedino sto je jos potrebno uz to instaliranje jeste internet konekcija da trgovina moze provjeriti licencu za aplikaciju. Ako je placena da korisnik prvo je plati pa se onda instalira itd. Uglavnom i to je dobra stvar pored one funkcije "posalji mi app" sa web trgovine direktno instaliranje na telefon. Ja to cesto koristim. Kliknem na neku app i otvori trgovinu na racunaru i tu kliknem instaliraj i ono posalje automatski na telefon tu app.

    ReplyDelete
  8. Ja koristim sd karticu 10 ali kad sam je testirao na "harware tests" pokazuje 9.18

    ReplyDelete
  9. Imam 1520 i snimak je odličan... Ko zna sta ce tek biti kad bude 4k xD

    ReplyDelete
  10. Ja sam imao HTC 8s. U to vrijeme mi je Android dosadio sam svojim "lagom" (koji još uvijek traje, pgotovo kad se koristi Google Now na 3G mreži, a na wifi nema problema), pa sam migrirao na HTC 8s. Međutim, razočaranje je bilo peveliko. Užasan telefon i još gori softver (OS). Jedino štoi je bilo bolje u odnosu na Android jeste brzina, ali zato nije imao ni osnovne funkcije. Ne znam kakoliko sad 8.1 nudi više nego tad 8, ali ako se 10-ka dovro pokaže i ako Cortana dobije podršku za "naš" jezik, ponovo ću pokušati migrirati na Windows. Međutim interesuje me podrška za funkcionisanje telefona glasom, a to čini mi se može samo SOC Snapdragon 800. Da li neko zna, može li to na SOC Snapdragon 600?? Ili Qualcomm inplementuje tu podršku na buduće SOC-ove??

    ReplyDelete
  11. ...." ali zato nije imao ni osnovne funkcije"zar ima takav telefon?

    ReplyDelete
  12. I ja se pitam to, meni je dovoljna ova Lumia 1520. Za moje potrebe sasvim dovoljno. baterija traje preko 1 dan, email klijent od WP je dobar, nije odlican ali je dobar, a to mi je medu najbitnijim funkcijama jer primam dnevno preko 150 emaila. Jucer je cak bilo 600 :( radi Prognoze i nadam se da sam svakome odgovorio :D

    Ali slazem se i sa "rajs-om" da HTC 8s nije bas telefon, vjerovatno zato i mislis da i OS ne valja. Nokia je npr dosta toga ekskluzivnog imala sto HTC, Huawei i Samsung nisu imali na WP8. pogledajmo samo postavke na Nokiji i na HTC 40% vise ima na Nokiji. Pored aplikacija koje su bile godinama ekskluzivne kao HERE aplikacije i Lumia camera da ne pricamo koliko je dobra :)

    I da usput odgovorim, nas jezik bilo koji ja ne bi ocekivao uskoro na Cortani. Ima posla do toga jos mnogo, a mi smo malo trziste za Microsoft i WP. Koliko god mi mislili da jesmo veliki, sve Balkanske zemlje zajedno nemaju prodaju WP kao Italija recimo, a Njemacka i Spanija su dosta jace i tek su dobile Cortana Alpha verziju, tako da ja ne bi ocekivao u prvoj verziji Windows 10 i nasu Cortanu.

    Sto se tice upravljanja glasom na Cortani to moze i sa Snapdragon 600, ili mislite na pokretanje glasom? to za sada mogu samo S. 800 cipseti jer stariji nemaju te funkcije. Za buduce verzije ne znam hoce li ugraditi ali mislim ako mogu ugradit ce jer samo dobijaju s tim.

    ReplyDelete
  13. Ne salis se 600 maila i toliko ili priblizno odgovora to moze samo grupno da se odgovori mada i tu ima dosta posla,,,Ja ne razumijem zbog cega postoji Cortana da glasom izdajem naredjenja funkcijama ja vise nemam snage ni sa ljudima da govorim a kamo li sa strojem

    ReplyDelete
  14. 600+ :) ali preko 500 je bilo na engleski copy - paste. jednom napisao objasnjenje i poslao svima :D sta cu ne mogu svakome odgovoriti "rucno". a sto se tice Cortane, ja nisam vjerovao da cu ikad tako i ja pricati sa masinom ali kada je brze njoj reci "nazovi brata na skype" i ona pozove automatski, ili "zapisi mi to i napomeni me kada doem tamo..." brze je nego da otvorim oneone ili nesto da zabiljezim. A da ne pricam za upute kao "probudi me za 30 minuta" ili "probudi me sutra ujutru u 8", postavi veker brze nego sto bi ja rucno. Ima jos primjera tako gdje pomaze "ona" vec. Najbolje sto sam uradio je napisi sms toj i toj osobi i ona pita s kojim tekstom i izdriktiras joj teskt i posalje. Naravno na nas ne radi nista od ovoga :D

    ReplyDelete
  15. Moram priznati da je interesantno,koliko reaguje na akcent dali se zbuni ili preskoci ustvari sto uradi kad ne razumije najbolje komandu

    ReplyDelete
  16. Imala je prvih dana par puta blokadu i neke rijeci ne razumije, a eto ja nemam 100% njemacki akcenat i opet prepozna. nema problema s tim. Jos bolje je sto svaki dan postaje bolja, neka pitanja na koja je prije odgovarala sa prikazivanjem rezultata u Bing sada odgovori "licno". uce je u pozadini konstantno.

    A kada izgovoris oni su napravili da izgleda sklopi po vjerovatnoci recenicu, sklopi nekako recenicu da ima smisla dok trazi dole ispisuje recenicu i vecinom bude pravilno. Naravno ako je buka ili nesto onda ne cuje kako treba. Ali dosta je "privatnija" nego Google Now koji sam vidio kod brata jer Cortana povezuje kontekst. Na pitanja mozes jos podpitanja postaviti bez da ponavljas prvo pitanje, i mozes joj se zahvaliti i ona u kontekstu shvati i odgovori. Dok na Google Now kada kaze "Thank you" nakon neke interakcije on ce izbaciti pretragu za "thank you"...

    ReplyDelete
  17. Samo jedno moram priznati u Alpha stanju, ne znam kako je u beta verziji u americi, ali na alpha po meni bi to moglo malo brze sve biti. npr pozovi "woody" i dok ona pocne birati to traje dvije tri sekunde. po meni dok ona ono izgovara "pozivam woody na mobilni telefon...." mogli su to preskociti i direktno poceti zvati.

    ReplyDelete
  18. kad sam imao HTC 8s, tad je tek bila izašao WP8. Ma toliko je bio asketski urađen, ma poluproizvod. Danas je priča kako vidim drugačija, i ponovo sam počeo razmišljati o Windows Phone. Cortana mi treba naprimjer zbog postavljanja podsjetnika, alarma i poziva. Ma koliko čudno zvučalo, nemam vremena tapkati po telefonu, a skratilo bi vrijeme za nek stvari... P.S Dino, baš daješ opsežne odgovore, svaka čast.

    ReplyDelete
  19. Da bas eto iz tih razloga i ja volim Cortanu :) a prosle godine sam se i ja smijao kao "kako ce neko pricati sa telefonom" i s njom mozes zavrsiti sve u roku par sekundi dok "tapkanjem" bas traje par minuta.

    ReplyDelete
  20. Kroz tvoje objasnjenje vidim da se u Cortanu mnogo ulaze sto znaci da u skoroj buducnosti na domacem jeziku ne treba ocekivati...koja baza podataka u njoj je podhranjena

    ReplyDelete
  21. Sta se dogadja sa WindowsRT? Jel to jos uvek postoji? Da li ce onaj Nokia 2520 tablet da dobije Win 10 ili da li sad moze da se ubaci Windows 8.1?

    ReplyDelete
  22. Ivan Petričušić30 December, 2014

    Samo jos da Microsoft doda da ti sam skines i da ne moras platit app
    Znaci skines sa neke druge stranice i da ti rucno instaliras znaci da trgovina to ne provjerava (to imaju androidi pa u tome su mi jedino dobri androidi
    Kao igra minecraft je skupa a ne zelim je kupiti

    ReplyDelete
  23. Zijad djulovic30 December, 2014

    Nije mi jasno zasto se neki zale kao pojedini telefoni vec zastarili. Pa ti isti bi htjeli za 100€ da imaju sve funkcije kao i oni sto platise po 600€ pa pobogu budimo realni ,a ne "gladni" i zavidni. Prvo odluci za sta ces koristiti fon ,evo ja recimo sam trazio fon za fotkanje radi lova i da pratim fb i izabrao bas sta mi pase ,ja sam uzeo l1020 dobre fotke ,prilicno brz sto se tice neta i to je to ,pa ako bogda kada se mogne bice sta i jace a zasad to je to sto sam trazio i nema kukanja tipa fali memorije ovo ono ,ma sve je ok, svaka nadogradnja je dobro dosla i ujedno obuka na wp za buduce proizvode ,LIJEP POZDRAV svima pa i onima sto bi od fice da naprave ferarija 😃

    ReplyDelete
  24. Pa bre i nije tako. Zalimo se sto nam ne rade osnovne stvari. Ja ne trazim HDR, ne znam ni sta je to. Znas ti? :P

    ReplyDelete
  25. Ja tako dobro znam sto je Skype i znam da je dobro radio i znam da sad ne radi dobro...

    ReplyDelete
  26. ...mislis na "lov" dobrih motiva fotografija...

    ReplyDelete
  27. HDR je skracenica: Hard Dobro Radi :)

    ReplyDelete
  28. To nikada necemo vidjeti :D zato sto je to ilegalno i zato sto smanjuje zaradu i Microsofta i razvijaca. I niko ne bi imao koristi od toga. Pa cak ni korisnici.

    Piraterija je opasna i to vecina korisnika ne zna. Smanjimo kroz pirateriju zaradu razvijacu na neki nivo i on ce prestati raditi i naci drugi posao, radi toga mozda necemo vidjeti slijedecu hit aplikaciju ili covjeka koji ce promjeniti svijet jer je odustao radi piraterije.

    Drugo sto piraterija s tim ne cijeni neciji rad. Znaci neko je sjedio satima, danima, mjesecima, radio, za sta? Da bi korisnik neki napisao u ocjeni "bezveze" i to besplatno sve da dobije? Pa niko ne radi danas besplatno, ili i vi idete na posao i ne dobijate platu?

    Piraterija uglavnom nikome nece pomoci i Microsoft je uzor po tom pitanju na WP. Postoji naravno mali broj koji su uspjeli i moze se to uraditi ali je toliko tesko korisniku da ce on odustati jer nije jednostavan proces.

    ReplyDelete
  29. I dalje je Bing u pozadini. Samo u kombinaciji sa Cortaninim algoritmima.

    ReplyDelete
  30. Sto bi znacilo u marketu ispod app kad pise"u vlasnistvu"

    ReplyDelete
  31. Zijad djulovic30 December, 2014

    Tako je ali i na lovstvo posto sam lovac ,priroda zivotinje i tako ,a usput mi valja i za net i tako to 😊

    ReplyDelete
  32. Onda ti je sad dobro doslo sa nadogradnjom brze otvaranje kamere

    ReplyDelete
  33. Zijad djulovic30 December, 2014

    Jok ja ma neka malo stikla skype malo fb i to a taj HDR-ndalo mi netreba ,mslm sad zasad ,pa neznam da li su neki upoznati da je covjek izmialio komp i ako ga imaju ne bi trebalo da zjapi a da mi sve obavljamo preko fona hahaha

    ReplyDelete
  34. Ivan Petričušić30 December, 2014

    Dino,ja sam probao ali mi je racunalo slabo pa probaj ti.
    Skini (na racunalo)windows phone power tools
    To ti pomaze da instaliras app bez placanja i ovo ti nije od microsofta

    Samo moras skinit xap datoteku (to nades u trgovini za skinit)i to je to

    Imas i SDK manager i ovo ti je od microsofta

    Isto za rucno instaliranje appova na racunalu i moras otljucati mob (to imas dodatno

    Ja imam SKD manager ali jos nisam unlockao mob

    ReplyDelete
  35. Upoznat sam s tim alatima jer ih koristim.

    Windows Phone Power tools koristim da vidim gdje je koji podatak spremljen unutar aplikacije... Ali iako otkljucate telefon to nece raditi :) oni xap ili appx sa trgovine su tako signirani da se ne mogu snimiti preko application deployment tool bilo kojeg. Jednostavno ne dozvoljava. Tu nedostaje licenca koju trgovina pregleda...

    Inace bi neki razvijaci tek tako skidali aplikacije sa web trgovine i sami sebi instalirali bez da plate :) uglavnom to ne moze s onim xap sa trgovine.

    ReplyDelete
  36. Ivan Petričušić30 December, 2014

    Ali zasto meni sdk manager deployment stalno salje da ne radi servis IpOverUsb

    ReplyDelete
  37. Znači da si ju imao instaliranu nekad

    ReplyDelete
  38. Sta je sa Lumia 1020 High end koji je otisao u zaborav koji je bio 1335km u Mobisu. Wp 8.1 bugove zamrzavanja Mikrosoft je najavio apdejt koji je trebao rijesti problem zamrzavanja za Lumia 1020 i 925 nikad nece doci izgleda..

    ReplyDelete
  39. Znači da si ju imao instaliranu nekad

    ReplyDelete
  40. Postoji winrt sve aplikacine koje se sada prave su u WinRT sistemu. Sve ove univerzalne koje vidimo. I ja cak trenutno radim na univerzalnoj wp novosti app za racunare i wp8.1 telefone.

    Sto se tice Windows Pro i Windows RT, to ce uskoro sve biti Windows 10, od ARM uredaja kao telefoni, tableti, do racunara. I taj Windows ce biti kao Pro verzija ali na uredajima kao tabletima bez tastature i misa bice prikazan metro start zaslon koji je malo drugaciji od windows 8.1, kada se prikljuci mis i tastatura na taj tablet onda se pojavi desktop. Isto to ce vaziti i za telefone. I isto vazi i obratno ako se uzme displej racunara koji ima odvojen diplej mislim i odes dalje od tadtature ili je iskopcas prebacit ce u "continuum" mode koji je za dodir namjenjen. Po meni su ovo trebali u Windows 8 odmah uvesti i 8 bi bila mnogo uspjesnija jer ne prisiljava ljude na koristenje bilo cega sto ne zele.

    Sto se tice lumia tableta on moze instalirati windows 8.1 to je dobio pomocu update-a vjerovatno do sada. Isto tako ce dobiti i Windows 10.

    ReplyDelete
  41. Ne pise u mom vlasnistu vec samo u vlasnistvu,,,,sad vidim da sam i ja necega vlasnik ;)

    ReplyDelete
  42. Xxx, slazem se Dino s tobom. Nisu mi jasni koji kukaju kako se neke aplikacije plaćaju. Mislim cijene su uglavnom simbolicne 6, 8, 17 kn, ima nekih par koje su oko 40 kn, ali to su vecinom igrice, tipa Maincraft ili PvZ. Nije sad da svaki dan moras kupovati neke aplikacije, npr. za prvo postavljanje mobitela da si instaliras neke potrebne, najvaznije i kvalitetne aplikacije je potrebno nekih 50-80 kn, a kasnije ako ti bas nesto zatreba ili ako ti se svidi aplikacija. Evo ja sam u godinu dana ako imam mobitel potrosio mozda nekih 150-200 kn i to vecinom na igrice, znaci do 200 kn na godisnjoj razini, eto odreknen se jedne steke cigareta :D A s time pomazemo razvijace i pokazujemo da cijenimo njihov rad i tako ih stimuliramo da razviju jos bolje aplikacije. Evo, iako sam mogao besplatno koristiti Metrotube ili WP Novosti, zaista mi nije bilo problem izdvojiti simbolicnih 6 ili 8 kn, ne sjecam se vise tocno, jer su obje aplikacije odlicne i znam da je puno truda ulozeno u njih. Tako da je ova simbolicna cijena najmanje sto sam mogao napraviti da pohvalim njihov rad. Pogotovo WP novosti gdje skoro u istom trenu mozes saznati sve novosti sto se tice wp, naci pomoć ako imas nekih problema i to sve na domacem jeziku.

    ReplyDelete
  43. Malo i prijevod ne valja na nase jezike. Na engleskom pise "owned" sto znamo da tacan prijevod "bilo nekada u vlasnistvu" ili bilo nekad ranije instalirano. Jer u vlasnistvu znaci nesto drugo :P

    ReplyDelete
  44. Hehe ako nista, vlasnik sam aplikacije 😃

    ReplyDelete
  45. Bas tqko, cijene su bas simbolicne. 1-2€ koliko kosta i kafa jedna :D ok slazem se da recimo Minecraft jeste skuplji i zao mi je samo sto nema test verziju jer bi je inace kupio. Ali cijena tih igara je opravdana 100% jer tu radi ekipa ljudi koja stvara nesto, dok "indi" razvijaci vecinom rade solo ili po dvije osobe. I tu je cijena od 1-2€ opravdana. Posebno ako korisnici znaju da od toga 30% ide Microsoftu prije poreza, onda idu i porezi koji su sada jos 15% ali uskoro 20-27%

    To isto vazi za Metrotube, ja sam je jos platio dok je bila na wp7 i jos je imam i koristim, aplikacija postaje sve bolja. Isto tako je i sa WP Novosti kada pogledam prvu verziju i kada pogledam sada ovu verziju sto razvijam za 8.1 su nebo i zemlja. A bez stimulacije razvijaci bi otisli tamo gdje ima stimulacija :)

    ReplyDelete
  46. Nisam precino testirao ali cini mi se da sa platforme Windows i WP uredno stizu obavjestenja ali onaj nesretni android skoro nista od njega ne stize a i ako stigne satima kasni

    ReplyDelete
  47. svoina ili posedovnje! :D

    ReplyDelete
  48. Ovo ako se pokaze da je istina ja prestajem isti dan razvijati za Windows :) pa sada kako Microsoft zeli. I ja nisam jedini, sve razvijace (prijatelji) koje poznajem, a ima ih 30-40 i veoma su uticajni sa aplikacijama na vaznim pozicijama koji bi odmah prestali sa radom jer znaju da sa ovom strategijom kako trenutno mediji prenose bi svi nestali svakako.

    Za sada su to glasine iza kojih nema ni jednog dokaza. I korisnici su previse uzeli zdravo za gotovo kao evo Android app na WP, nije to to :D Jeste mozda kod i jeste port neki ali sigurno nece dozvoliti 1:1 kopiju i izgleda i funkcija sa Android na WP jer i obratno to nije moguce 1:1. Tako da ovo je glasina i vidjet cemo do BUILD u aprilu sta je oko toga istina.

    ReplyDelete
  49. Samo sam cekao kad ces se javiti i ocekivao sam takvu reakciju,ipak mislim da do toga nece doci jer nista nebi bilo kao prije

    ReplyDelete
  50. Sad sam malo guglao Snapdragon SOC-ove, i primjetio sam da nova generacija SOC-ova (Snapdragon 410, 610, 615...) ima mogućnost "Snapdragon Voice Activation" kao i Snapdragon 800, što znači da puna mogućnost korišćenja Cortan-e (bez ruku-free hand) dolazi i u niži i srednji segment. Pretpostavljam da će većina budućih Windows 10 uređaja srednjeg segmenta biti bazirana na Snapdragon 410 čipsetu. Hvala Qualcomm, odnosno kineskom Mediateku što ih je natjerao da se "poprave". Hvala zdravoj konkurenciji! :)))))

    https://www.qualcomm.com/media/documents/files/snapdragon-410-processor-product-brief.pdf
    (Vidjeti 4. tačku pod Multimedia)

    ReplyDelete
  51. Zijad djulovic02 January, 2015

    Ja kako presao na pfd nema ama bas nikakvih problema ni sa grijanjem moba niti smrzava a brzina neta je idealna ,neznam u cemu je kvaka ali l1020 radi idealno i nebih je mijenjao niti za jednu drugu ,ne prepirucujem nego pisem iz svoga iskustva ,mob radi ko zmaj ,nema aplikacije da je neotvori munjevito..... 😊

    ReplyDelete
  52. Imam jedno pitanje 😃 dali je poznato kada bi trebala doci nadogradnja na lumiu denim za Nokiu Lumiu 520 (T mobile)?

    ReplyDelete
  53. Kao sto smo primjetili neke app ne dozvoljavaju da budu na mem. kartici već na telefonu i tu nastaje problem sa uređajima niže kategorije.Pitam se samo kolika će biti sljedeća nadogradnja i hoće li mi stati na mob?

    ReplyDelete
  54. Kao sto sam rekao, takvih aplikacija je 2%, od ovih sto ja imam samo WhatsApp i Facebook ne mogu na sd card, sve ostale mogu, tako da ne znam koje ti aplikacije koristis.

    ReplyDelete
  55. WhatsApp ide na karticu a fb ne znam to ne koristim

    ReplyDelete

Ostavite komentar