5.12.14

Cortana stiže u Njemačku, Francusku, Italiju i Španiju za korisnike preview for developers

Cortana Lumia Microsoft

Microsoft je danas objavio članak o širenju Cortane na tržišta Njemačke, Francuske, Italije i Španije. Microsoft još dalje piše da će izdati danas još nadogradnju koja će to omogućiti. Za sve korisnike čiji telefoni + jezik su na ovim regijama moći će koristiti Cortanu u Alpha stanju. Alpha znaći da će imati većinu funkcija kao i Beta verzija koju trenutno imaju USA i UK korisnici osim par stvari za koje treba duže da se usklade, a to su da Cortana upravlja vašim letovima i vrši upozorenja o istim.

 

cortana-dev-preview

 

Podaci tranzita, kao autobuske linije, vozovi itd. su u alpha verziji ograničeni samo na veće gradove. Neka pitanja Cortana još neće razumiti jer se svaki dan radi na njoj i alpha korisnici će zajedno sa Microsoftom učiti Cortanu kako da govori te jezike i kako da bude prava asistentica na telefonu.

 

Cortana u alpha stanju će moći pratiti vrijeme, sportske događaje vaše omiljene ekipe, vijesti iz regiona. Uz Cortanu inače stiže i „quite hours“ koji omogućava da se pozivi preusmjere ili da Cortana odgovori na njih porukom, nadamo se da će i quite hours funkcija stići sa tom nadogradnjom jer na engleskom jeziku Cortana ima moćne funkcije kada i gdje da ugasi notifikacije i kako da se ponaša.

 

Po meni najbolja funkcija Cortane jeste notifikacije/obavijest po lokaciji koju vi njoj kažete. Primjera radi „napomeni me da kupim to, to i to, na toj i toj lokaciji“, Cortana razumije da raspozna spisak riječi koji treba da vas napomene pored lokacije na kojoj to treba da uradi, što je čini veoma inteligentnom.

 

Napomena: Cortana na našim jezicima još je daleko i nije na vidiku jer naši jezici na Windows Phone nemaju ni riječnik, a bosanski jezik nije ni podržan na Windows Phone kao da ne postoji, tako da Cortanu ne trebamo čekati uskoro. Nadogradnja koja će ovo omogućiti možda već stiže na neke telefone ali kod nas još nema ništa. Javite nam u komentarima ako se kod vas pojavi nešto.

 

Microsoft je dodatno još napravio stranicu na kojoj možete pregledati korake kako postati preview for developers korisnik. Mi imamo svaki dan nove čitaoce koje to vjerovatno i zanima kada spominjemo preview for developers. Evo i link do stranice gdje možete više pročitati.

 

izvor: blogs.windows.com

45 komentara :

  1. Sad nasla u Nemacku kad je Lufthansa u strajku...;)

    ReplyDelete
  2. Zasto Cortana ne dolazi sa Lumiom 925? I da li je moguce instalirati je?

    ReplyDelete
  3. mille grobar05 December, 2014

    Dino,tebi je sve ok po pitanju vibera?

    ReplyDelete
  4. Meni je sve na engleskom i regija na usa i cortana radi ko luda...pitajte ju da vam isprica vic,pricu ili ju pitajte sta misli o googlu,bill gatesu i ostalim likovima..odlicna je za sve ali nazalost na hrvatski nece doci nikad..cudim se da je jos beta jer radi ko luda

    ReplyDelete
  5. Meni stigao update,tj.upravo ga skidam.

    ReplyDelete
  6. Da meni Viber iznenadno radi kako treba ovih dana. Dok mi Twitter zeza i ne dobijam sve notifikacije. Messenger i ostale aplikacine isto mi rade ok. Whatsapp mjesecima radi kako treba.

    ReplyDelete
  7. Cortana je dostupna samo za par odabranih jezika i regija. Sada tek dolazi za ove drzave koje smo napisali. I to u preview for developers verziji za windows phone. Vise detalja imate na nasoj stranici samo ukucajte desno u "trazenje" na stranici sto vas zanima i sve clanke ce vam izbaciti...

    ReplyDelete
  8. Bas tako. Nadogradnja je stigla za preview for developers i svi je mogu preuzeti. Uz Cortanu za neke evropske zemlje sigurno imaju i ispravke i poboljsanja. Kada saznamo vise objavit cemo i o tome clanak

    ReplyDelete
  9. Jel vi imate opciju video call na viberu? Ili nije jos uradjena za WP

    ReplyDelete
  10. http://m.windowscentral.com/new-windows-phone-preview-developer-update-live?fb_ref=Default&fb_source=message

    Update 👌😵

    ReplyDelete
  11. Dino jel imas savet kako da resim problem?Sama mi se pali cortana,kamera,trese se ekran.Nema nigde odgovora.Ima dosta ljudi taj problem.Da li si cuo za to?

    ReplyDelete
  12. Za tu gresku da se same stvari ukljucuju nisam bas cuo niti da tu gresku ima mnogo korisnika. Jedino da nije ukljucen magnifier pa cudno se ponasa?! Pogledajte u pristupacnost da nije sta ukljiceno sto ne treba.

    ReplyDelete
  13. Boris Ladišić05 December, 2014

    Instaliran PFD update broj 14219 na L920. Jedino što sam do sada primetio je da je u action centru dodat cellular data toggle.

    ReplyDelete
  14. http://forums.windowscentral.com/nokia-lumia-1520/251512-27.htm
    Imam jos par linkova na tu temu

    ReplyDelete
  15. Vrlo zanimljivo, o ovome stvarno nisam citao nikada. Ali u svakom slucaju ako je harverska greska taj uredaj ako je pod garancijom moze se vratiti na popravak ili zamjenu. ako je u pitanju zaslon mogu samo zamijeniti zaslon jer izgleda da nesto nije ok sa panelom za dodir na zaslonu.

    ReplyDelete
  16. Drago mi je sto neko razume o cemu pricam :)
    Menjao sam masku ako na to mislis...

    ReplyDelete
  17. Orginalni oklop mislite? I jeli ovlasteni servis mijenjao ili vi?

    ReplyDelete
  18. Da,da...ovlasceni.

    ReplyDelete
  19. Mozda je se tokom toga nesto pikvarilo ili samo pomjerilo. Ja bih vratio opet u servis na kontrolu...

    ReplyDelete
  20. Sulejman Hodzic 336105 December, 2014

    Pitanje vezano za cortanu. Koristim lumiu 1020 i kada sam sve podesio ma english na dodir "lupe" opet imam klasicni serach. Par puta pokusavao no nema cortane opet.

    ReplyDelete
  21. Pored jezika treba i regiju postaviti na isto, ako je engleski americki - amerika, njemacki - njemacka (regija), spanski - spanija itd... tek ta da ce se pojaviti Cortana.

    ReplyDelete
  22. Sulejman Hodzic 336105 December, 2014

    Znam upucen sam da sve treba postaviti na isto. Bilo je sve na english (US) regija,jezik,tipkovnica no opet isto.

    ReplyDelete
  23. Treba i lokaciju ukljuciti to je bitno...

    ReplyDelete
  24. Sulejman Hodzic 336105 December, 2014

    Eh to je bilo iskljuceno.
    Idem probati sada.

    ReplyDelete
  25. Sulejman Hodzic 336105 December, 2014

    Nece opet :(

    ReplyDelete
  26. Sve se nadam da je problem softverski...cekam denim pa ako bude isto idem u servis.Problem je sto je garancija u drugom gradu.Tako je od prvog dana ali nisam kupio nov telefon.

    ReplyDelete
  27. To za garanciju mislim nije problem sto je drugi grad. Ja sam iskoristio garanciju u drugoj drzavi. U njemackpj kupljen a u BiH servisiran. Tada jos Lumia 920. Imala problem sa zaslonom i servis ovlasteni od Nokije zamijenio zaslon za 45min.

    ReplyDelete
  28. Kakav si problem imao i koliko kosta zamena?Meni se bas ne ostaje bez telefona tj.da ga saljem ili cu ga prodati pa uzeti 930

    ReplyDelete
  29. Na 920 mi se pojavio tzv. Dead pixel row. Greska na zaslonu gdje jedan kompletan red piksela ima manu i nedostaje mu jedna od tri boje. Bas ruzno izgledalo. A nike nista kostalo jer je to greska proizvodnje. Pojavilo se 2 mjeseca nakon sto sam aktivirao telefon prvi put (od tada vazi garancija). A izvan garancije skupo je zamijeniti zaslon. Zavisi od modela tslefona moze biti od 90-190€ raspitivao sam se malo za 1520 zamjenu zaslona ako bi nekad bilo potrebno, bi mi servis jedan naplatio u njemackoj 200€ ispod ne mogu jer je zaslon sam od sebe skup...

    ReplyDelete
  30. Kod mene regija USA, jezik engleski... Ako Cortanu pokreneš sa app liste piše da upališ lokaciju ako već nisi. Ako pokrećeš na lupu, u slučaju da je lokacija ugašena, otvara se Bing search...

    ReplyDelete
  31. I meni su sinoć kasnile notifikacije, ali to je vjerovatno do opterećenja servisa... U ovih pola godine to se dva put desilo, tako da nije ništa strašno...

    ReplyDelete
  32. Sulejman Hodzic 336106 December, 2014

    Na app listi nema cortane !
    Bez obzira na jezik i regiju.

    ReplyDelete
  33. Jeste li sigurno nadogradili do 8.10.14219.? To tek postaje moguce sa ovom verzijom na drugim jezicima

    ReplyDelete
  34. Sulejman Hodzic 336106 December, 2014

    Da.

    ReplyDelete
  35. Imaš li wp8.1 ili pfd? Ako imaš jedno od to dvoje nema razloga da nemaš Cortanu...

    ReplyDelete
  36. Sjetio sam se sta jos treba. Kada prebacite jezik na telefonu tj tipkovnicu i jezik pita vas da preuzmete rijecnik za taj jezik to morate instalirati kao zasebni update... Nakon toga ce vjerovatno biti Cortana

    ReplyDelete
  37. Iskljucio sam magnifier,a instalirao update.Cini mi se da brze srce bateriju ali moj problem se nije vise javljao.Mada je jos rano,sacekacu par dana.Kako se tebi cini novi update?

    ReplyDelete
  38. A jel se tebi desava kada stignu Whatsapp poruke i procitas ih...one se opet pojave u notifikacijama?

    ReplyDelete
  39. Ne. Ali ipak su mogli bolje notifikacije rijesiti. Imaju oni mogucnost da grupiraju notifikacije i nor ako dobijem 4 poruke od jednog kontakta i 4 od drugog imda kada otvorim od jednog da ono sve 4 njegove izbrise. Ovako moramo svaku pojedinacno. A bilo bi bolje da grupiraju u konverzacije. Imaju to u wp8.1 i znam da mogu ali da li ce uvesti niko ne zna

    ReplyDelete
  40. Sjecam se jedne aplikacije od kolege iz Bijeljine koji je napravio kao browser koji prevodi stranice. Jeli na to mislite?!

    ReplyDelete
  41. Ili mislite na translate.google.com? Da li ima alternativa? Ima od Bing

    ReplyDelete
  42. E to poslednje...npr.chrome za android prepozna vasa lokaciju i ponudi vam opciju da prevede sa bilo kog jezika.Ne treba mi app google translate,toga je pun market

    ReplyDelete
  43. To je jedino sto mi nedostaje od androida i google drive za posao

    ReplyDelete
  44. umjesto google drive ima onedrive :)

    ReplyDelete
  45. Znam da je isti onedrive ali kod mene u firmi svi su umrezeni preko google drive-a i tako pisemo izvestaje.Jedino da promenim firmu :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar