25.12.14

Lumia Denim nadogradnja se proširila na više uređaja

Lumia-Denim

Lumia Denim nadogradnja koja trenutno izlazi postepeno za sve Nokia/Microsoft Lumia uređaje na svijetu se proširila od sinoć na Lumia 720 uređaj širom Evrope. Na stranici Microsoft-a gdje možete svi pregledati svoj uređaj i mobilnog operatera za Evropu se nalazi ukupno 960 uređaja, to je jedan od razloga zašto nadogradnja nije u istom trenutku dostupna za sve korisnike. Svaki od tih uređaja/modela/država/operatera ima svoj ROM za svaki uređaj, zbog toga je taj broj narastao na 960 samo za evropu.

 

Svaki od tih ROM-ova koji mi korisnici na kraju dobijemo kao nadogradnju se izrađuje pojedinačno, ili barem djelimično pojedinačno tako da to nije posao „copy – paste“ s jednog na drugi. I zbog toga molimo korisnike da budu strpljivi, koliko god oni platili za svoj uređaj, ili koliko god njihov telefon bio dobar.

 

Microsoft trenutno radi dobar posao jer ova nadogradnja izlazi brže i pokrivenost je veća nego što je bilo kada je to bilo odvojeno i firmver bio pod Nokia krovom, a softver pod Microsoft-om. Što se tiće vaših pitanja „kada će [za taj i taj model i državu]“, mi logično da ne znamo, da znamo objavili bi spisak prvi dan i svi bi bili mirni i zadovoljni.

 

Drugi razlog zašto nadogradnja izlazi prvenstveno za Lumia uređaja nižeg cjenovnog ranga jeste da oni i dobijaju/ili djelimično dobijaju novi firmver. Kod Lumia 1520 i Lumia 930 je to potpuno drugačije, oni su „noviji“ modeli koji još uvijek primaju podršku u smislu firmvera i baš zato što koštaju više. Uz firmver Lumia Denim donosi i novu softversku verziju koja donosi nove funkcije koje možete pročitati pod detaljima o Lumia Denim nadogradnji. Jedna od tih funkcija jesu mape na Start zaslonu koje su veoma korisne i intuitivne.

 

Evo i kraći spisak država koje nas prati i uređaja za te države koje imaju Lumia Denim nadogradnju od sinoć:

 

BiH

  • Lumia 520 – BH Mobile
  • Lumia 620 – CV
  • Lumia 720 – CV

Hrvatska

  • Lumia 620 – CV
  • Lumia 720 – CV

Makedonija

  • Lumia 620 – CV
  • Lumia 720 – CV

Crna Gora

  • Lumia 620 – CV
  • Lumia 720 – CV

Srbija

  • Lumia 620 – CV
  • Lumia 720 – CV

Slovenija

  • Lumia 620 – CV
  • Lumia 720 – CV

 

(CV se odnosi na country variant tj. ne podliježe kontroli mobilnog operatera)

 

Za korisnike koji ipak žele pitati „gdje je moja nadogra...“ - evo link do Microsoft stranice gdje imate cijeli spisak uređaja i gdje piše koji uređaj ima koju nadogradnju dostupnu u ovom trenutku. Za korisnike koji imaju uređaje iz Sjeverne Amerike ili drugih zemalja oni na ovoj stranici mogu pronaći svoj telefon klikom na regiju iz koje je njihov telefon.

 

U ovom trenutku ima 213 od tih 960 (evropskih varijanti) uređaja Lumia Denim nadogradnju, ostalih 747 će dobiti uskoro.

 

izvor: Microsoft

107 komentara :

  1. Jel se zna kada ce u RH doci update za 930

    ReplyDelete
  2. U mene skine update ali neće da ga instalira piše greska 8018830f a nigdje ne mogu nać sta ona znači
    Inače lumia 720

    ReplyDelete
  3. Mozes nac te greske u aplikaciji lumia pomoc+savjeti

    ReplyDelete
  4. Skinuo sam denim na L520 ali ne vidim neka velika poboljšanja :)

    ReplyDelete
  5. Sinoć oko 23 časa, supruga dobila Denim nadogradnju na L720. Trajalo je nekih 30-40 minuta. Sve prošlo u najboljem redu kao i do sada kada je Nokia Lumia u pitanju. Na prvi pogled nema neke uočljive razlike u odnosu na Cyan. Ja još čekam Denim na L920..

    ReplyDelete
  6. Meni najbolje so je doslo sa nadogradnjom jeste Kamera, ali dobro to samo lumia 1520 i 930 dobijaju. Pored toga mape za start zaslon. Grupirate mape povlacenjem plocice jedna na drugu, i kasnije dodajete druge plocice u istu grupu. Veoma intuitivno napravljeno. Cak se moze dati ime neko grupi/mapi i pored toga su te mape animirane i zive su plocice tako da ako ima neka obavijest ona ce se vidjeti i kroz tu mapu.

    ReplyDelete
  7. Posle update-a,metrotube prilikom pretrage rezultate prikazuje bez naziva i izvodjaca,samo prikaze ciji je kanal i slicicu. Jos nekome?

    ReplyDelete
  8. Kod mene na bijeloj temi pokazuje normalno. Da nije mozda bug sa crnom temom?

    ReplyDelete
  9. I kod mene je bela tema. Ne znam da li da je reinstaliram posto ako bih opet placao to sad ne bih mogao odraditi...istekla mi kartica.

    ReplyDelete
  10. Licenca za placene aplikacije ne isticu tako da reinstal mozete slobodno uraditi. Ako ste je imali sada instaliranu mozete je uvijek preuzeti besplatno.

    ReplyDelete
  11. Ok,hvala.

    ReplyDelete
  12. Negdje sam procito da se mora sd izvadit pa sam probo i to al opet nista
    Znal iko u cemu je problem

    ReplyDelete
  13. Imam 930 Cyan, dok mi otac ima 920 i vec je dobio update na Denim, iskreno ...razlike su neuocljive dok sam na 920 primjetio kako su fotke puno toplije, boje izrazajnije....bas me zanima kako ce kam funkcionirati na 930. No ako ocekujete puno, nemojte...ocekujte nista pa vas mozda i iznenadi ponesto. 😊

    ReplyDelete
  14. Kod mene je obrnuto,na crnoj temi sve funkcionise.

    ReplyDelete
  15. U pravu ste, ne treba očekivati puno. Pogotovo na starijem modelu. Biću zadovoljan i ako update prođe bez većih problema.. Hvala za info!

    ReplyDelete
  16. Sad nešto mislim, zar nisu rekli da će sa Denimom doći mogućnost abecednog redanja stavki u postavkama?

    ReplyDelete
  17. Imam lumiu 720 i jos nisam dobio Denim update, zasto?

    ReplyDelete
  18. Koji rom, CV ili ne? Daj detalje...

    ReplyDelete
  19. Nope. Pricalo se jeste ali dalje od glasine nije doslo. Mada je vrijeme da to malo srede. Postavke su razbacane.

    ReplyDelete
  20. Edi Kovačić26 December, 2014

    Kada ce doci za moja Lumia 520 ? Pise mi ovako:
    RM-914_eu_croatia_433

    ReplyDelete
  21. Zato sto na svijetu postoji preko 150 razlicitih Lumia 720. Ako za vasu postoji nadogradnja onda je mozete preuzteti, ako ne postoji onda morate jos cekati.

    ReplyDelete
  22. Procitajte clanak iznad detaljno.

    ReplyDelete
  23. Ja sam svoju 1520 flesovao sa finland rom, a onda ota update na denim, sve perfektno,
    ono sto sam primjetio je 4k video, u notifikacijama sada postoji mogucnost ukjl/iskljuenja mobilnog interneta, camera je nesto brza , kao i internet, postoji mogucnos hej cortana, ali nema mogucnosti upravljanja sa plocicama na pocetnom ekranu?

    ReplyDelete
  24. Hoce Li dolaziti nadogradnja za Lumiu 920 u skorije vreme.. Nema je ni preko Preview for Developers..

    ReplyDelete
  25. Nadogradnje preko preview for developers su nadogradnje sistema koji svi uredaji mogu imati. Dakle i Samsung i HTC i Huawei i ostali koji su na WP. Lumia Denim je ta nadogradnja koju vec imaju svi preview for developers korisnici + firmverska nadogradnja Nokije/Microsofta = Lumia Denim.

    Za te korisnike koji su na preview for develipers i zadnjoj sistemskoj nadogradnji oni ce dobiti eventualno firmver. Za sada se zna da ce lumia 1520 i 930 dobiti pobopjsanja veca (firmverska) dok ostali modeli ne.

    Preview for developers korisnici brkaju ovdje narandze i jabuke. Preview korisnici su potpisali da ranije dobijaju sve nadogradnje, oni imaju sve sto donosi Denim sa softverske strane, uz to jos firmver.

    Zaista savjetujem korisnicima da procitaju tacno sta znaci preview for developers, sta je softver, sta je firmver, sta je Lumia Denim itd. Sve ima na nasoj stranici samo treba malo citati :)

    ReplyDelete
  26. Nista to :) samo "kad ce meni" :D

    ReplyDelete
  27. Baća Baćoni26 December, 2014

    upravo update-ujem lumiu 620 Telenor

    ReplyDelete
  28. Edi Kovačić26 December, 2014

    Pa bas to i pitam, kako metko moze skinuti nadogradnju ako je operater blokira ??? I kako skinuti tj CV kada mi vip uporno tvrdi da te nadogradnje nema ?!

    ReplyDelete
  29. Ako ste uzeli telefon kod Vipa onda morate saceksti da oni puste nadogradnu, u tom trenutku ce se i na stranici promjeniti koja je navedena iznad u clanku. Vip ima ugovor sa Microsoftom da pusta nadogradnje i ne blokiraju oni, mozda jos pregledaju.

    ReplyDelete
  30. Koga ste pitali u VIP-u? Ako ste pitali sluzbu za korisnike odgovor je ocekivan, osobe u call centru su slabo upucene u takve stvari

    ReplyDelete
  31. Edi Kovačić26 December, 2014

    Blago tebi, nama u Hrvatskoj vip blokira nadogradnju.

    ReplyDelete
  32. Edi Kovačić26 December, 2014

    Ja sam telefon otključao, tako da tehnički više ne ovisim o vip-u. Neču i neželim više ovisiti o operateru, pogotovo kada znam da je vip cyan blokirao punih 43 dana, dok su baš svi operateri pustili tu nadogradnju. Hoču instalirati taj CV ali mi vip blokira tu nadogradnju. Žalosno a istinito.

    ReplyDelete
  33. Telefon jeste mozda otkljucan ali ako je kupljen u Vipu onda je njihov ROM jos na telefonu i ako zelite preci na CV (country variant) ROM to nije samo instalacija nego flesiranje novog sistema i tim gubite garanciju. I ako to nistw radili do sada na Nokia Lumia WP8 onda i savjetujem da ne radite ni sada.

    Sto se tice "blokiranja" vip i ostali mobilni operateri ne blokiraju nego rade svoj posao. Oni pustaju nadogradnju za svoje korisnike i ako nesto nije uredu sa tom nadogradnjom na njihovoj mrezi korisnici ce se njima obratiti, a ne Microsoftu ili Nokiji tako da mora proci kroz njihovo testiranje.

    ReplyDelete
  34. Ja danas skinuo denim na lumiu 1320, a nigde je na spisku nema, odnosno nema nadogradnje za tu varijantu velika britanija, mreža EE, a nema je ni za srbiju.

    ReplyDelete
  35. Zijad djulovic26 December, 2014

    Prijatelju mozes li pojasniti postupak flesovanja ako ti nije tesko ,zaista bih ti bio zahvalan ...

    ReplyDelete
  36. Zijad djulovic26 December, 2014

    Dino mozes li izbaciti link sta je to firmer a sta softver ,hvala unaprijed ...

    ReplyDelete
  37. http://en.wikipedia.org/wiki/Firmware

    http://en.wikipedia.org/wiki/Software

    Drugim rijecima, kod WP je softver ono sto dobijamo od Microsoft tj. kada se OS verzije promijeni, to su sve nadogradnje preko preview for devlopers, a i one prije toga kao WP8.1 i WP8.1 update 1.

    Firmver na WP8 regulise proizvodac u slucaju Lumia Denim to je sada Microsoft Mobile.

    ReplyDelete
  38. Mogu, nije problem, ali ja imam rom za lumia 1520, ako je tvoja ista , odnosno sa 32gbram, evo ti,mail, javi se i sve ti pojasnim, inace imao sam Hk verziju cv naravno, sada je samo finski rom i nema problema. zlotrg@gmail.com
    Pozdrav

    ReplyDelete
  39. Zijad djulovic26 December, 2014

    Ne u mene je l1020 ali u svakom slucaju ti hvala drug...

    ReplyDelete
  40. Poslao sam ti email pa ako meni mozes objasniti kako da flashujem rom, ja imam Nokia Lumia 1520 ali na Hong Kong romu.Pa bih hteo Finski svakako.

    ReplyDelete
  41. Zijad djulovic27 December, 2014

    Uz duzno postovanje i pohvale za tvoj rad Dino ,ne mogu a da neuputim jednu kritiku a to je ,da se o denim i PFD-ovcima raspravlja i vrse se razna nagađanja a u kojima sam i ja ucestvovao tipa da li je denim na PFD bug ili stvarnost ,u dosta navrata si tvrdio da je bug.Logicno da sada ispada da sam sebe demantujes i nas koji smo na PFD i koji smo tvrdili da vec imamo denim ,gornji teks odnosno pojasnjenje si trebao odmah ozbaciti i mirna bosna. Jos jednom izvini i hvala na pojasnjenju.....

    ReplyDelete
  42. Lumia 1320 poslije nekoliko sati provedenih na temperaturi -2 stupnja neke funkcije prestaju da rade kad se vrati u prostoriju sve se oporavi i funcionise.

    ReplyDelete
  43. Nisi brate upoznat... Bio je bug, u predzadnjoj nadogradnji koji je pokazivao Denim umjesto Cyan i svi su pisali o tome... I kad se neko javi i kaže da ima Denim "ali nije bilo skidanja i migracije podataka" normalno je da je bug i to će ti reći svi koji su to propratili...

    ReplyDelete
  44. Normalno svki telefon zeza na -.Kod mene je jutros bio na -6 nisam nista primetio ali verovatno mu ne godi 😄Mada znam drugu na iPhonu 5s -4 zeza dodir.Tako da verujem da bi i moj mozda na -10 zezalo nesto.Elektronika i hladnoca ne idu zajedno 😄

    ReplyDelete
  45. Mozete li mi objasniti jeli bolje da lum.925 nadogradim preko PFD ili da cekam regularnu nadogradnju denim

    ReplyDelete
  46. I koja je razlika izmedju finske i kineske verzije rom-a? Sem nekih aplikacija za npr, novine Ili lokalne servise? Kad se obrisu nema razlike, svi romovi su isti od Grcke, Portugala, Finske...

    ReplyDelete
  47. Jeli bolja nadogradnja preko Pfd ili da cekam regularnu denim

    ReplyDelete
  48. Pa ako si do sad mogao čekati, strpi se još malo...

    ReplyDelete
  49. Vladan Vukajlovic27 December, 2014

    Dino je vec pisao o ovome ,PfD je opsti os za sve telefone , a regularna nadogradnja donosi update za konkretan telefon zajedno sa firmerima ,sigurno ces dobiti stabilniji os ako sacekas regularan ako si spreman za istrazivanje onda predji na PfD uvek mozes vratiti na regularni softver

    ReplyDelete
  50. Kad odem na kategoriju WP uređaji aplikacija crasha! Lumia 520 CV Germany.. Da da ova app kreša

    ReplyDelete
  51. WP Novosti? Evo screenshot na besplatnoj verziji (2.2.5.0) da uredaji kategorija radi... Jeste li sigurni da je do aplikacije?

    ReplyDelete
  52. Sa novim updejtom imam isti problem kao ti.. Od tada mi gyroskop ne radi.. Fon sam prebacuje s G2 na G4 mrezu.. Osvetljenje ekrana se sa automatskog samo vraca na manuelno ili ostane na automatsko ali ne radi posao.. Fon kada pritusnes dzgme za otkljucavanje sacekas par sekundi pa tek onda reaguje... Izgleda da ima ozbiljan bug u nadogradnji

    ReplyDelete
  53. Nisam naveo ali i meni prebacuje na automatsko osvjetlenje usporen internet zamrzne ekran,jesi probao vracanje na fabricko

    ReplyDelete
  54. Meni je izbacio al pise kriticno azuriranje dali je pametno azurirat a vec sam na wp 8.1 nokia lumia 520

    ReplyDelete
  55. Jesam i opet se isto desava.. A pocetku sam mislio da mi jesto otkazalo da je hardverski problem... A onda sam nasao na jednom stranom sajtubda mnogim ljudina se dwsava ista stvar kao meni od zadnjeg updejta fona

    ReplyDelete
  56. Dino, ne radi mi Prognoza... Otvorim app, pokaže mi početnu i zatvori se i tako bezbroj puta... Resetovao telefon i isto...

    ReplyDelete
  57. Ja sam isao na "kriticno" i more problema napravio

    ReplyDelete
  58. Pomoc! dva sata i trideset minuta mi je telefon radio hard reset rezultati reseta su sa Denima vratio mi na Cyan sto sam sretan i presretan ne mogu opisati,u izborniku ima nekih sitnih promjena u odnosu na predhodni Cyan tamo gdje mi je prije bilo info ekran sad je samo glance i ne pruza mogucnost obavjestenja na zakljucanom ekranu,prije reseta napravio sam rezervnu kopiju ali nikako da dodjem do nje i ako sam se prijavio na live.com, molio bih nekoga ko zna kako da nadjem kopirane podatke,

    ReplyDelete
  59. Sad pokazuje da ne prihvata microsoft nalog greska 800c0008

    ReplyDelete
  60. Kako ide ova nadogradnja denim ja mislim da win 10 mozemo ocekivati iduce godine u ovo vrijeme a kazu da ce izaci polovinim godine.Tolike najave a samo dva telefona imaju neke fajde od nadogradnje denim .Ovo je cista prodaja muda za bubrege.

    ReplyDelete
  61. Iskreno nemas potrebe za ovom nadogradnjom

    ReplyDelete
  62. Pa jebote koda djele po 1000 eura

    ReplyDelete
  63. Lumiu 925 sam azurirao preko pfd i sa se telefon ka upalim wifi grije kao lud a nista neradim na njemu.Zato idem ga vratiti na Cyan i jebo vise bilo kakva azuriranja.

    ReplyDelete
  64. Kako da vratis i ja bih rado,,,uradio sam hard reset i vrati se na cyan azuriram extra i informacije opet demin

    ReplyDelete
  65. Preko nokia software update ja sam ga vec vracao i moze,program je siguran i nemoze nesto zabrljati.vraca na originalni win 8.1

    ReplyDelete
  66. Ako ga ne razbijem za sat vremena pokusat cu

    ReplyDelete
  67. Javi kako je proslo

    ReplyDelete
  68. Da. Svi ce tako vidjeti nazalost :(

    U pitanju je mali bug koji proouzrokuje to. Uzrok je 31.12.2014 prema 1.1.2015. Izdao sam vec update da to ispravi ali Microsoft ne radi danas. Sutra ce vjerovatno biti online ta nadogradnja. I bez te nadogradnje ce raditi nakon nove godine. Nazalost to nisam mogao predvidjeti i zamislite sada 40.000 i jos par korisnika ima ovaj bug :(

    Los kraj godine za mene.

    ReplyDelete
  69. Da, ali ako postoji oficijelna nadogradnja na Lumia Denim onda ce i Lumia Software recovery vratiti na Denim. Jer Cyana nece vise biti na serveru.

    ReplyDelete
  70. Ko ima slabije telefone evo jedno pitanje. Zasto kukaju? Zna se da SAMO Snapdragon 800 procesori donose ove nove funkcije kojetrenutno dobijaju lumia 1520 i 930. To se znalo prije nego sto je izasla Lumia 930 :D znalo se od prvog dana predstavljanja tog chipseta.
    Drugo pitanje kako korisnici ocekuju da od VW Golf 2 Microsoft napravi Golf 6?! Vasi telefoni su zbog toga i jeftiniji (pricam o onima sa lumia 520, 620, 720, 820, pa cak i 920 925 i 1020.) ti modeli su izasli tada dok nije bilo ili je bio skup Sbapdragon 800 procesor i u cemu onda poenta kukanja?!

    Kao kada bi ja plakao sto mi onaj racunar na tavanu sa Pentium 2 i 125MB Ram ne moze da pokrene GTA V! Razmislite malo.

    ReplyDelete
  71. I pored toga korisnici koji nisu na preview for developers verziji njima ipak stize dosta novosti sa Lumia Denim. Preview verzija je svakako za razvijace i obicni korisnici sada mijenjam svoje misljenje ne bi trebali koristiti preview for developers jer imaju pretenciju za kukanjen poslije zasto oficijelna nadogradnja nista ne donosi iako su oni to dobili pomocu preview verzije.

    ReplyDelete
  72. Da

    Ima bug zbog promjene godine :( nikad ovo nisam mogao predvidjeti. Ispravio sam vec gresku i poslao nadogradnju. Microsoft je mora samo odovriti i poslati u trgovinu. Iskreno mi je zao radi ovoga i nadam se da korisnici nece zamjeriti mada sijevaju vec lose ocjene radi toga. Jednom ne radi i odmah 1.

    ReplyDelete
  73. Realno receno samo sto je meni Denim oduzeo obavijestenja poziva poruka na zakljucanom ekranu

    ReplyDelete
  74. Ma ništa strašno ako već imaš rješnje... :-)

    ReplyDelete
  75. To sam htio napisati... :-)

    ReplyDelete
  76. Da i to mi nije nikako jasno. Jeste li koristili sys app pusher aplikaciju. Preuzmite sve sistemske aplikacije i nadogradnje za njih. Tada ce se i u postavkama pojaviti opet te funkcije. U postsvkama je zadnja stavka uvijek ona koja je zadnja azurirana u trgovini...

    ReplyDelete
  77. Da to nije mozda onaj bug kada "zariba" pa se mora ili preko tipki uraditi kao djelimicni hard reset ili preko lumia software recovery...

    ReplyDelete
  78. Kriticno znaci samo da je potrebno za sistem da se instaoira ta nadogradnja. A kriticno znaci i dalje da ce se sama instalirati iako korisnik to ne zeli. Jer sadrzi vjerovatno vazne zakrpe za sigurnosni sistem telefona. Na Windows je isto tako, moze se razvuci jedno vrijeme nadogradnja ali onda ce se sama instalirati.

    ReplyDelete
  79. Imam rijesenje ali nazalost nedjelja danas pa Microsoft ne radi i tek se sutra uvecer moze ocekivati da puste. I dok onda svi nadograde i skuze da je to veoma vazan bug fix proci ce i nova godina i u novoj godini nece ni treba taj bug fix jer ce raditi opet ok :) ipak bezvez situacija sa ovoliko korisnika :(

    ReplyDelete
  80. Kada sam ponovo pokrenuo telefon poslije hrad reseta na na extra i info mi je pisalo da mi je Lumia Cyan i u izborniku je bila potvrda da je Cyan onda sam azurirao extra i info i automatski postade Denim

    ReplyDelete
  81. Jesu isti ako su CV. Ima razlike jedino u nekim senzorima i firmveru. Primjera radi u finskoj je automatsko osvjetljenje zaslona drugacije namjesteno nego u africkim zemljama. Ima tako par drugacijih stvari u ROM ovima koji su posebni za svaku regiju. Dok ostali ROOmovi operatera su drugaciji, prvo imaju nekad sim lock, nekad nedostaju funkcije itd...

    ReplyDelete
  82. Da jer je telefon na preview for developers verziji i extras & info pregleda verziju sistema i vidi 8.10.14219 i prikaze Denim. To ide ovako u aplikacijama

    Ako je (verzija sistema > ili = 8.10.14219) = prikazi denim kao ime.

    Tu zbrka nastaje sa preview for developers korisnicima koji imaju funkcije denima, sistemske funkcije, ali nedostaju im firmverske od proizvodaca koje ce dobiti oficijelnom nadogradnjom na Denim. I preview korisnici ce dobiti oficijelni Denim bez vracanja sistema ili bilo cega.

    Zato je ta zbrka sva ustvari samo mali "bug" u prikazivanju jer korisnici imaju na 14219 funkcije Denima ali nije punopravna nadogradnja bez firmvera.

    ReplyDelete
  83. Nije mi telefon na preview for developers verziji,kada bih znao da ce u narednom vremenu azuriranjem ispraviti glance nista nebih dirao i imao bih strpljene za cekanje

    ReplyDelete
  84. Da svih 18 app sam preuzeo

    ReplyDelete
  85. Ko jednom nalepi rom preko NCS, posle mora stalno. Mislim, ne mora ako nece ali..primer- moja L920 je verzija za skandinaviju. Mogu da stavim rom za srpsku verziju. Stavljanjem drugog roma produkt kod se ne menja! Znaci, za servere ja sam i dalje scandinavian verzija. I sta ako Srbija prva dobije Denim nadogradnju? Ja iako mi je rom za Srbiju, necu da dobijem Denim, vec moram da cekam nadogradnju za skandinavce? :)

    ReplyDelete
  86. Nisam bas neki strucnjak da cackam ali se sve nadam nekim azuriranjem da ce se ispraviti,strasno sam naucio na glance mnogo mi nedostaje

    ReplyDelete
  87. Da jer je ROM za tu regiju flesiran i telefon "glumi" da je za to trziste, ali se uvijek moze vratiti na onaj product code koji je telefon. flesiranjem nazad. Mada to nikome ne savjetujem jer nije bas tako kako korisnici pricaju "flesiraj", mora se paziti da je RM broj isti kao onaj kao ROM. primjera radi u mene je lumia 1520 RM-937, ali postoji i 938 flesiranjem finskog roma koji je 937 na 938 uredaj bi pokvario uredaj trajno. Nema povrata iz toga.

    ReplyDelete
  88. A jeli postoji glance u postavkama?

    ReplyDelete
  89. Ma to da. Te razlike rm-937 i 938 du valjda za npr, evropsko i americko trziste. Ko zna koja su podesavanja za americko trziste. Rm mora da bude isti!
    Nisam bas siguran da nadogradnje stizu za regiju na koju je flesiran fon. Ovaj covek sto je na kinesku verziju stavio finski softver kada poveze fon na Lumia Software Recovery videce da mu je produkt kod ostao kineski i ako uradi fles vratice ga nazad u Hong Kong :)

    ReplyDelete
  90. postoji ali nije bio konpletan a poslije azuriranja imam ga kao i prije isto podesen imam sat i vrijeme ali nista drugo

    ReplyDelete
  91. Pricam o lumiji 925 a vec imam skinut Cyan

    ReplyDelete
  92. Ja sam ti rekao... Kad si već toliko mogao bez Denima, trebao si se strpiti još malo...

    ReplyDelete
  93. Ja sam ga vec vratio na cyan sad radi bez ikakvih problema, a kad dođe regularni denim azjuriracu pa ako bude opet problem opet cu vratiti na Cyan

    ReplyDelete
  94. Ne razumiješ... Kad Denim zvanično izađe za tvoj rom, nema više povratka na Cyan preko Lumia recovery tool jer s tim programom se se instalira zadnja verzija OS-a a to će već biti ova sa Denimom... Tako to ide...

    ReplyDelete
  95. Da, to je jedino rijesenje ako je ROM preuzeti za offline koristenje :) toga se nisam sjetio

    ReplyDelete
  96. Zna li se mozda kada ce izaci Denim za 820?

    ReplyDelete
  97. Toliko mnogo Lumia 720 varijanti ima u svijetu da neko ni sa supermocima to vama ne moze odgovoriti.

    ReplyDelete
  98. Kako mogu maknuti pfd sa svog uređaja?

    ReplyDelete
  99. Dario Cvjetković14 January, 2015

    Dobio sam Lumia Denim na L925, dok na L1020 jos cekam.😁

    ReplyDelete
  100. Pomoć.
    Ja sam već na Cyan nadogradnji preko Preview for Developers. Sada trenutno kad proverim firmware i verziju os-a, isti su kao za Denim iako mi i dalje piše Cyan. Takođe ja imam Lumia camera a ne Nokia camera, imam mogućnost kreiranja foldera na "desktop-u" već dugo....sve što ima Denim update. Check for updates ne pokazuje dostupne nadogradnje.

    Savet???

    ReplyDelete
  101. Ah da. Lumia 520, Srbija, VIP mreža.

    ReplyDelete
  102. Koja je uopšte razlika u tel ovim updateom???

    ReplyDelete
  103. KAKO VRATITI TEL.SA DENIM NA CYAN?

    ReplyDelete
  104. Lumia Denim nadogradnja je oficijelna i nema vracanja jer je Cyan izbrisan sa servera. Pored toga je Lumia Denim provjerena nadogradnja tako da korisnicima nije ni potrebno da se vracaju. Iz kojeg bi vi razloga da vratite?!

    ReplyDelete

Ostavite komentar