20.12.14

Dozivanje Cortane nakon Denim nadogradnje postalo moguće

Cortana Lumia

Lumia Denim nadogradnja trenutno izlazi postepeno za sve uređaje na svijetu, a polako se pojavljuju i videozapisi od funkcija koje smo samo vidjeli na papiru do sada. Jedna od njih je dozivanje personalnog asistenta Cortane dok je telefon zaključan i dok nije u rukama. Korisnici koji imaju Cortanu, u njih spadaju od skora i njemački korisnici, moći „dozvati“ Cortanu sa „hey cortana“ i ona će se aktivirati kao da držite tražilo na telefonu. Funkcija dozivanja Cortane se mora prvo trenirati par puta da bi se vaš telefon navikao na vaš glas i da se ne bi aktivirao kada stranac izgovori „Hey Cortana“.

 

Ova funkcija je dostupna samo sa high end telefone i to Lumia 1520 i 930! Razlog tome jeste Snapdragon 800 procesor koji je omogućio takve funkcije. Prijašnje serije, a i novije i slabije serije procesora nemaju tu funkciju, zbog toga su jeftiniji telefoni u proizvodnji od ova dva top modela.

 

Korisnici koji će reći „mogli su oni ovo i na Lumia 620 ugraditi“, mogli su, da ali zašto bi onda neko plaćao 6x iznos Lumia 620 ako su svi telefoni po funkcijama isti?! Druga stvar je što novi procesor stvarno donosi tek tu mogućnost da se mogu ovakve funkcije pokrenuti.

 

Pored toga Snapdragon 800 procesor donosi i znatno bržu obradu fotografija i videozapisa, zbog toga će i Lumia kamera biti bolja na ovim uređajima a na starijima kao Lumia 1020 neće biti podržane nove funkcije. I ove nove prednosti koje sada vidimo na WP8.1 poznate su od samog predstavljanja Snapdragon 800 procesora i u demonstracijama istih smo vidjeli da će oni moći fotografije obrađivati znatno brže i bolje, zato ova podjela na „bolje“ i „lošije“ telefone unutar WP8.1 sistema ne trebaju da čude.

 

Pogledajmo videozapis sada kako korisnik pokreće Cortanu glasom i daje joj uputu i to sve bez da dodiruje telefon.

 

 

Kada će Cortana stići i za naše jezike nije poznato, uglavnom na WP8 neče biti dostupna, za tako nešto morat ćemo sačekati Windows 10 na telefonima.

 

Izvor: WC, MSFTPlace

11 komentara :

  1. Moga bi se prebacit sa 925 na 1520...

    ReplyDelete
  2. Da tako je i na925 920modelima

    ReplyDelete
  3. Zdravo,nakon duzeg vremena se opet pojavljujem na komentarima!!!!Uglavnom ovo sada potvrdzuje tvrdnju da je ipak VAZNO DA SE IMA NOV PROCESOR I VISE RAM MEMORIJE.Izvinite svi ostali koji se tjesite da je WP8.1 fluidan,ali high end modeli prvenstveno Nokia Lumia 1020 i 920,925 nece dobiti znacajna poboljsanja vise nikada od Cyan nadogradnje.Razlog?Stariji procesor a uskoro i nedostak RAM memorije.Znaci ipak bitan je jako CPU,GPU i RAM.

    ReplyDelete
  4. Jeste ono bitno. i evo sada se vidi. ali kada smo pricali uvijek o podrsci za aplikacije itd. uvijek sam i ja prvi govorio da je bolje imati 1GB RAM, sada evo idu nove funkcije za koje treba ipak procesor noviji.

    ReplyDelete
  5. Dajte ovom čovjeku kolačić... Pa brate moj to se zna već dugo, ništa novo...

    ReplyDelete
  6. Zdravo zna li neko zasto sam imao Cortanu nakon cyan updejta a zadnji up date sam uradio preko PFD a sad ne nemam

    ReplyDelete
  7. Sve postavke moras prebaciti na USA ali bas sve. I automatski ce se Cortana aktivirati.

    ReplyDelete
  8. Hvala,moze baklava! ;-)

    ReplyDelete
  9. Dino pogresno sam shvacen.Dosta ljd

    ReplyDelete
  10. Vladan Vukajlovic28 December, 2014

    Vazno je

    prvo postavis region na US (ili UK ) zatim restartujes telefon

    drugo postavis jezik na US (ili UK ) zatim restartujes telefon
    i najvaznije lokacija ( pozicioniranje ) mora da bude ukljucenja
    ako ispostujes ovo imaces Cortana servis !!!

    ReplyDelete
  11. Baklava it is! :-)

    ReplyDelete

Ostavite komentar