4.6.14

Windows Phone 8.1 vjerovatno stiže uskoro

windows-phone-update

Windows Phone 8.1 je još uvijek u preview fazi (preview for developers), ali je toliko popularan da već zauzima 5% cijelog Windows Phone 8 tržišta koje broji oko 80 miliona korisnika. Te brojke za preview verziju znaće da je dobro prihvaćena i tražena od strane korisnika.

 

image_thumb23

 

Danas imamo prve novosti oko nekog datuma, naime blogger iz Australije Paul Chapman tvrdi da ima informacije kako će Vodafone pustiti nadogradnju sistema WP8.1 sredinom ili krajem juna. Taj datum nije baš specifičan i poklapa se sa onim što smo i mi tvrdili cijelo vrijeme. Ostaje samo da vidimo i zvanično kada će mobilni operateri početi puštati nadogradnju. Po ovim procjenama ostalo je još 10 – 20 dana do zvanične nadogradnje. Svi koji imaju otključane telefone tj. da nisu vezani za mobilnog operatera i da nisu brendirani od strane bilo kojeg mobilnog operatera mogu je očekivati možda i koji dan prije.

 

izvor: Twitter

17 komentara :

  1. Aj, Dino, usta ti se pozlatila... :)
    Pa stvarno je dosta bilo cekanja...

    ReplyDelete
  2. Znaci dobivam nadogradnju koji dan prije telefon nije zakljucan:)

    ReplyDelete
  3. "Svi koji imaju otključane telefone tj. da nisu vezani za mobilnog operatera i da nisu brendirani od strane bilo kojeg mobilnog operatera i ako imaju high-end uređaj mogu je očekivati možda i koji dan prije". There, I fixed it. :) Sa svojom Lumiom 620 načekao sam se poprilično za dobiti Black nadogradnju. POPRILIČNO. A niti je kupljena kod operatera niti je zaključana u neku mrežu bila... :)

    ReplyDelete
  4. vjerovatno da, jer operateri to pregledaju duze nego sto otkljucani telefoni dobijaju. Ali ne mora biti zakljucan na mrezu neko da znaci da je brendiran. Ima i brendiranih telefona koji su otkljucani za sve mreze. Oni ipak prolaze test kod tog mreznog operatera...

    ReplyDelete
  5. :P moglo bi se i tako reci, Lumia 620 je prosle nadogradnje dobijala cak i poslije lumia 520. Ali mislim da je to povezano sa samim uredajem, a ne toliko sa nekim redoslijedom. Jer i HTC 8x je dobio neke nadogradnje dosta ranije nego Lumia 920.

    I da uredaj ne mora biti vidno brendiran, ili zakljucan na mrezu da bi bio "od nekog operatera". Ja sam imao Lumia 920 koja je bila od Vodafone, a nigdje osim u postavkama Extras & Info nije pisalo da je od Vodafone. I vise je takvih uredaja u opticaju nego onih sa CV (Country Variant) ROM-ovima.

    ReplyDelete
  6. De mi je ko medo da zaspim zimaki san tj letnji i probudim se krajem juna 😄 Ko ce docekati vise,ja mislim da je sada windows phone bas konkurent androidu,jer ima kao sistem sada kada izadke uodate sve za nekog korisnika sto moze pozeliti,sve app imaju vise nego za prosecnog korisnika 😄 Jedino eto dok ne,puste officijalnu youtube i da se viber pribere i napravi app kao whatsapp 😄 Znaci svw pohvale microsoftu sto slusa korisnike,i samo tako da nastave😃 A tebi druze Dino hvala puno sto nas obavestavas u svemu,i sto si napravio ovu app i svaka cast i puno srece u daljem radu,dosta si,pomogao ljudima da shvate windows phone koji ga bas nisu shvacali i uvek si tu za sta god treba 😄

    ReplyDelete
  7. Konkurent po funkcijama mozda, prodaja jos zaostaje ali mislim da to korisniku nije ni bitno, bitn oje samo da uredaj radi, i da radi za ono sto su platili. I hvala tebi sto tako pises o meni, ja se trudim uvijek pomoci bilo sta da je u pitanju, a isto tako i Zeljko i Martin koji pisu za WP Novosti.

    ReplyDelete
  8. Semir Fakovic05 June, 2014

    Zna li iko sto mi kamera ponekad ne radi,jednostavno,otkad sam na 8.1 ponekad samo crn ekran se pojavi,nista drugo. I nece da proradi dok ne restartujem tel. Tako je od kako koristim preview for developers. I posle svih nadogradnji,isto. Jel mozda treba hard reset :)?

    ReplyDelete
  9. Semir Fakovic05 June, 2014

    Dakle ne pomaze ni one shot niti ijedna druga aplikacija.

    ReplyDelete
  10. Nisam siguran jeli to bas do nadogradnje. Ako radi ponekad, poenakad ne to je cudno. Pokusaj hard reset ali ne znam sta bi trebao donijeti?!

    ReplyDelete
  11. Semir Fakovic05 June, 2014

    Ne znam. To se desava,ponekad radi pobekad samo crn ekran... Napominjem da se to nije desavalo na wp8.0 . A treba li da bekapujem sve?

    ReplyDelete
  12. Vladan Vukajlovic05 June, 2014

    Probaj da izbrises sve druge aplikacije za kameru i ostavi samo osnovnu ,vidi tad sta se desava ,mozda neka aplikacija za kameru pravi problem?

    ReplyDelete
  13. Ja imam Lumiu 625 uzetu u Telenoru, hocu moci i ja da dobijem nadogradnj? Od pre par dana koristim windows phone, pa me strah da instaliram preview for developers. :)

    ReplyDelete
  14. Da, svi ce dobiti nadogradnju, samo sa mreznim operaterom mozda sedmicu, dvije kasnije od ostalih koji nisu na nekom operateru. ali dobit ce te. :)

    ReplyDelete
  15. Ne znam stvarno do cega je ta greska, moguce je da je kamera pokvarena. a to mozes otkriti ako se pojavi i na 8.0. ne moras backup raditi ako ne zelis, to je sve do korisnika kako zeli.

    ReplyDelete

Ostavite komentar