25.6.14

DVLUP postao dostupan u BiH, Srbiji i Hrvatskoj

dvlup
DVLUP, Microsoftov program za razvijanje Windows Phone aplikacija i nagrađivanje razvijanje aplikacija, sada je postao dostupan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. U početku je DVLUP bio dostupan samo u SAD-u, Kanadi i nekim dijelovima Europe, a sada je dostupan u skoro cijelome svijetu, točnije u 192 države širom svijeta.

DVLUP program je kao igra, razvijači imaju izazove i rješavanjem tih izazova dobivaju značke i nagrade za svoj trud, a aplikacije koje su napravili mogu objaviti na Windows Phone marketu. Bodovi se mogu skupljati na razne načine, a ovo su samo neki od njih: prisustvovanjem na događajima, slušanjem predavanja, objavi novih ili nadogradnjama starih aplikacija ili dodavanja određenih mogućnosti postojećim aplikacijama. Također, postoji i bodovna ljestvica pa razvijači mogu međusobno uspoređivati svoje bodove, značke i broj napravljenih aplikacija za Windows Phone, Nokia X i Nokia Asha uređaje. Bodove koje skupe razvijanjem aplikacija, mogu zamijeniti za različite usluge, majice pa čak i mobilne uređaje.

Ovaj program je od velikog značaja razvijačima i korištenjem DVLUP programa koji je besplatan, razvijači mogu međusobno komunicirati i pomagati jedni drugima oko aplikacija i ono što je najvažnije, kroz neku vrstu igre stvaraju aplikacije za Windows Phone sustav.

Hvala Miloradu na javljanju.

16 komentara :

  1. Ovo nije za siroke mase.

    ReplyDelete
  2. Ne znam da li je poenta cisto takmicenje ( kasnije se zaradi sigurno) ili je jurnjava za parama. Nesto kao broj pregleda, skidanja pa MS kasnije daje pare razvijacu ako dostigne neku granicu. Mi obicni tu mozemo samo da skidamo i dajemo 5 zvezdica kao pomoc.
    Nisam upucen ali sumnjam sa se nesto preterano razlikuje windows8 od wp8? Sta je onda razlog da ne postoji normalan plejer koji cita titlove? To je bruka za OS da nema! Smraju vise sa kojekakvim app za obradu slika gde je svrha da covek napravi karikaturu od sebe ili promeni nijansu pozadine ili app za fitnes - jako mi je vezbanje gde cu non stop da blenem u telefon :P Za Android i iOS svaka ozbiljnija firma ima app. Gde su za wp? Dzabe im ovo sto su vestacki napravili da imaju kao 500 000 razvijaca.

    ReplyDelete
  3. Nedzad Pugonja25 June, 2014

    Slazem se.Recimo da nema winamp player,a windows na racunaru i na telefonu.

    ReplyDelete
  4. Winamp je prevazidjen. Plejer za muziku je ok. Za video je problem. Sve neki bogalji. Moze flv ali ako je na telefonu. Drugi moze titlove ali samo online placene filmove. Ima jedan plejer normalan i on se placa. Na Androidu toga ima sasvim dovoljno i besplatno. Ako vec zaludjuju sa rezolucijom ekrana, kvalitetom prikaza slika, onda bar daj da vidimo ta dostignuca tamo gde treba. Za pisanje ove poruke mi nije potreban hd ekran :)

    ReplyDelete
  5. Nisam baš siguran da će isplaćivati keš razvijačima ali namjena je da pomogne razvijačima i na neki način ih motivira da napreduju time što prikupljene bodove mogu razmijeniti za nešto drugo.

    ReplyDelete
  6. Ima li ko azuriranja na svojim mobitelima?

    ReplyDelete
  7. Nevezano za ovaj clanak,ima li ko problema veceras sa viberom,meni nije hteo da se otvori,stalno puca,onda sam ga deinstalirao,a kad sam krenuo da instaliram,ne moze,krene da skida app ali kad treba instal,onda samo stoji plava linij i posle izbaci neku nejasnu gresku...da li je ovo do telefona ili ...nokia lumia 520

    ReplyDelete
  8. Sta je sa oficijalnim wp8.1, bese ovih dana zakazano pustanje u promet :)..

    ReplyDelete
  9. Da pokusao sam i sa watssup (ili kako se vec pise) :) ,i bio je isti slucaj,onda sam bez veze restartovao telefon,i onda je instalacija prosla bez greske,i imam utisak kao da sad viber radi malo bolje,nekako tecnije,ali neka bude subjektivan osecaj...

    ReplyDelete
  10. ako nakon restartiranja radi onda je vjerojatno bila neka privremena softverska greška.. ništa ozbiljno

    ReplyDelete
  11. WP 8.1 je pušten, nije objavljen točan datum ali prema svim izvorima nadogradnje su krenule. Za sada Finska i Argentina imaju Cyan nadogradnju.

    ATO je koji region?
    Promjena regiona u mobitelu traži restart telefona, ali ne briše se ništa. Ako se i bude brisalo, dobit ćete upozorenje a za svaki slučaj možete sve spremiti na računalo. Po dosadašnjem iskustvu, ako ide službeni update hard reset se neće dogoditi (barem nije do sada tako bilo).

    ReplyDelete
  12. ATO je Austrija, wp8.0 korisnici kojima je kasnio GDR3 su promenom na ovaj region odmah dobijali zvanicni update, bez cekanja u nedogled kao sto i dalje ceka moja devojka na DBT regionu, ali ta promena je zahtevala hard reset, naravno backup nije problem al ipak je cimanje.. Ja sam promenio na ATO nedavno al vec sam bio na 8.1 DP varijanti i nije mi trazilo hard reset, odradio soft i ponovnim ulaskom u diagnosis vidim da je region promenjen.. Nadam se da ce mi to ubrzati dobijanje oficijelnog updatea jer prakticno od 8.0 sve je islo preko Developer Preview varijante..

    ReplyDelete
  13. U svakom slučaju, morat će instalirati GDR 3 nadogradnju da pripremi mobitel na WP8.1.


    Vjerojatno jesi u prednosti ako staviš regiju na Austriju.

    ReplyDelete
  14. U sustini jeste windiws i jedno u drugo. Ali Einamp evo i razlog zasti ga nema - Winamp se zadnje dvije godine prodaje neuspjesno, razvoj je stao i nigdje ne idu. winap srfovi su izjavili da ko zeli windlamp neka ga skine na racunar jer ne garantuju da ce moci download nuditi i u buducnosti. Nazalost Winamp je propao a odlican je program.

    ReplyDelete
  15. Evo i moje misljenje zasto nema plejera koji cita divlje filmove, odgovor je u pitanju. Korisnici jeli zele da Microsoft podrzava pirateriju jer odakle film pa je potrebna titula?! Microsoft ima Xbox Video koji je uspjesan u Americi i trude se prosiriti to i na svijet trenutno. I zar ozbiljno svi misle da ce Microsoft dozvoliti pirateriju filmova pored svoje galerije filmova koji imaju titlove?!

    I da odmah odgovorim na pitanje "kako android moze?"

    Naravno da moze jer google izgleda nema nista protiv piraterije. I naravno da Android moze kada u sistemu mozes sto zelis da uradis pa cak i lose stvari. Korisnici sa Balkana misle kako je to lose ako akinem film, i jos se bune nema na sistemu aplikacije koja je pusta. Ponavljam jeli svi korisnici ocekuju zaista da ce Microsoft podrzati u svojoj aplikaciji za video piratske filmove sa titlovima?! Zasto bi?

    ReplyDelete
  16. Da je tako ko sto kazes onda bi trebali da zabrane i onaj Moil plejer. Izgleda da nisu razlizi koje si naveo. Ti placas film, a ne titlove za film! Ispada da ako znas engleski, a vecina filmova je na engleskom, da bi dobio besplatno film :P Znaci da ta prica ne pije vodu. Kao sto se Skayp lose razvija tako se i ova vrsta app lose razvija. Razvijaci se nesto ne cimaju, samo se stancuju app za slike.

    ReplyDelete

Ostavite komentar