17.6.14

Facebook beta ima nadogradnju i novi dizajn

facebook app setup

Facebook beta aplikacija danas ima dugo očekivanu nadogradnju koja donosi novi dizajn aplikacije i ubrzan rad, brže otvaranje i zatvaranje aplikacije uz druge promjene.

 

Facebook_beta_new_screens

 

Novi dizajn izgleda da prati Facebook šemu dizajniranja koja se vidi i na Android Facebook aplikaciji. Mnogo je jednostavnije i bolje urađen dizajn nego u prethodne verzije. Ova verzija je najavljena od Joe Belfiore tokom predstavljanja WP8.1 na BUILD konferenciji i od danas je možemo svi testirati. Nije slučajno zašto se bas danas pojavljuje nova Facebook beta, usko je povezana sa terminom zvanične WP8.1 nadogradnje, a ako pogledamo datum, danas je 17.06., a nezvanični datum koji kruži internetom za WP8.1 nadogradnju je 24.06 tj. za sedam dana.

 

Dobro smo došli Facebook razvijačima da testiramo novu Beta verziju da bi ovo mogli predstaviti i u oficijelnoj za par dana. Sta novo donosi ova verzija 5.3.0.1 (8.3.0.1 za WP8.1 uređaje) :

  • Novi dizajn aplikacije (svaki segment aplikacije izgleda drugačije od sada).
  • Poboljšan rad aplikacije, drastično bolje radi i stabilnije sa ovom nadogradnjom.
  • Video upload direktno iz aplikacije.
  • Podrška za nove jezike.

 

Novi dizajn olakšava prelazan sa „novosti“ do notifikacija ili poruka, umjesto da pritisnete sada na vrhu ikone za to može te skrolati na desno gdje se nalaze te ikone i od jedne do druge tako može te preći sve njih mnogo intuitivnije i brže nego što je bilo prije.

 

Na dnu u aplikacijskoj traci također vidimo nove ikone za „novi status“, fotografiju, ili lokaciju. Aplikacijska traka ce se mijenjati u zavisnosti od prilike to će te i sami primjetiti. Pored toga primjećujemo ta tagovanje u komentarima radi bolje, do sada je bilo moguće samo nekoga tagovati sa „@“ znakom plus cijelo ime i prezime, dok na Facebook stranici je moguće izbrisati prezime u tagu što većina i radi, sada u ovoj beta verziji je isto tako moguće, napišete @ zatim ime nečije i izbrišete prezime i tag ostaje. Vjerovatno ima još mnogo drugih novosti ali vjerujem da sami želite da ih saznate, skinite zadnju verziju ispod klikom na sliku ili skeniranjem QR koda.

 

QR_Facebook_Beta

17 komentara :

  1. Za sada je super, dosta je brža, moderniji dizajn, nekako je sve tečnije. Jedino me nervira što i dalje kad se izađe iz aplikacije, ona ostaje aktivna, pa mora dug pritisak na ← pa onda da se isključi

    ReplyDelete
  2. E Boze pomozi.Komacno lici na nesto.Fb je bio ubedljivo najgora aplikacija.10 puta kliknem da ubodem poruke ili obavestenja.Sad je mnogo lakse i preciznije.Moze i svajpom da se lista izmedju menija.Dosta je i brza.Za upload cu videti on je bio ocajno spor naspram instagrama koji je brz.

    ReplyDelete
  3. Aidaaaa4617 June, 2014

    Ide na bolje ... Jedino FB mi se ne svidja na wp a ostalo sve super ... Nadajmo se da ce popraviti jer je chat jos uvijek ostao ' off ' uvijek i poruke koje se dobiju ne mogu se vidjeti dok se ne refresh-uje ... Valjda ce popraviti ubrzo i to :)

    ReplyDelete
  4. Novi dizajn i funkcije su ekstra. Jedino sto bi trebalo vise da izbacuje objave prijatelja a ne objave stranica kao i pre. Drugo, notifikacije jos uvek kasne.

    ReplyDelete
  5. pozdrav,znam da moje pitanje nema veze sa ovom aplikacijom ali moram vas pitati koristio sam wp dosta vremena i presao sam na note 3,sad opet zelim da se vratim na wp jer mi je to najdrazi os zanima me slijedce vidim da je fb odlica kao i mesanger,da li su dobili aplikaciju za rezultate uzivo tipa flesh sccore (rezultati.com) kakav je izgled wp da li je jos onaj klasni kao sto je bio dok sam koristio wp 7.8 isto oitanje i za viber da ki je uredjenn da li je slican ovom na androidu.i sto mi je najbitnije da li sad ima aplikacija tipa playtube npr da mogu snimiti muziku u playlist i slusati dok nemam internnet na mob.ako sve to ima vracam se najbrzem sistemu :)

    ReplyDelete
  6. Bratislav Djuricic18 June, 2014

    Jel se dešaava još nekom da mu ne radi lock screen sa Facebook-a? Meni čini mi se ne radi od kako sam prešao na 8.1 Pokušao sam i sa običnim i sa ovim FB beta, ali samo prikazuje plavu pozadinu i neće da povuče slike...

    ReplyDelete
  7. i da jos nadovezem da li su notifikacije brze na fb,viber ili whatsapp ne kao prije da dobijes bavijest za nekoliko sati ili npr kad te neko zove na viber tebi ne zvoni

    ReplyDelete
  8. Pozdrav,


    Ja sam bas danas isprobao nakon dugo vremena da li radi Lock screen of Facebook i nakon sto se odabere u aplikaciji odabrao sam i foldere iz kojih zelim fotografije i zacudio sam se da je radilo bez problema. Mislio sam da nece. Znam prije da je bilo problema s tim pa nisam ni isprobavao dalje, ali sada radi meni barem.

    ReplyDelete
  9. Pozdrav,


    za sportske rezultate ima mnogo aplikacija, nisu nazalost domace ali ima tu npr Microsoftov "Sport" iz seta Bing aplikacija koja povlaci informacija za dosta sportova sirom svijeta. Ima i drugih aplikacija kao Goal.com goal Live Scores (koji koristi livescore.com kao izvor), Onefootbal, Onefootball Brasil (posebna edicija za SP), SofaScore (jedna od boljih aplikacija). Izgled WP8 sistema je slican WP7.8 mada ima vise funkcija. Uskor oslijedi i velika nadogradnja, najveca od kako postoji WP8 zvat ce se WP8.1 i donijet ce notifikacijski centar, pozadine iza live tiles koje mozemo sami postavljati po zelji, aplikacije polako podrzavaju jedna po jedna i prozirne live tiles. Sve je dosta bolje spram 7.8. Personalni asistent Cortana je novost, zasebni notifikacijski zvukovi za svaku aplikaciju posebno, pored toga mozemo birati da li vibrira telefon kod odredenih aplikacija (notifikacija) ili ne, novi Internet Explorer 11 koji je dosta unaprijeden spram WP7 verzije. U notifikacijskom centru postoje i precice do postavki koje najvise koristimo, i njih mozemo namjestiti rucno.

    Pored toga dosta drugih aplikacija je unaprijedeno, whatsapp radi mnogo bolje nego na samom pocetku WP8, kao i druge aplikacije. u WP8.1 je bolji multitasking i aplikacije se lakse gase jer ih mozes samo (u multitaskingu) povuci prema dole kao Windows 8.1 i one se ugase. Ima mnogo novosti oko toga i savjetujem clanke sa nase stranice zadnja 2-3 mjeseca ili ukucajte samo Windows Phone 8.1 u trazenje ovdje desno i izbacit ce sve clanke s tim i vidjet ce te sve novosti ima bas mnogo stvari.

    I za aplikacije koje snimaju za youtube, kako jaz nam postoje. 99% sam siguran.

    ReplyDelete
  10. Oko notifikacija jos je dilema to moram priznati ali nije do aplikacija jer kod mene npr. vecinom radi dok drugi korisnici kazu da ne radi. Sto je onda ocigledno do servera jer koritimo iste verzije i sistema i aplikacije. Whatsapp pouzdano radi u zadnje vrijeme i kada globalno serveri svima zastekaju onda i nama isto zasteka :) Fb generalno dobijam i tu notifikacije, ne prolazi nista. mada se zna desiti da ne dobijem svaku. A Viber je los, nekima ne rade pozivi nekima rade. Ali ima jos nade za njih jer su poceli nedavno sa novom Beta verzijom (zatvorena beta) i ocekujemo prve rezultate toga uskoro jer oni kako su izjavili zele napraviti novu Viber aplikaciju, mnogo bolju nego ova dosadasnja sto je. A dokaz za notifikacije da rade dovoljno brzo je da na FB na racunaru Windows 8.1 i na telefonu dobijam u isto vrijeme. Postoji i Messenger zasebni kao u Android sto je i dobro je uraden, samo sto nema pozive ali i to se ocekuje uskoro.

    ReplyDelete
  11. Da to mnogi kazu da ne vide prijatelje svoje, a sto je jos vece cudo nema vise postavke da mozemo namjestiti "zadnje objave" ili "top objave" pitam se sada na kojoj postavci je trenutno :) meni izgleda kao da je "zadnje objave" i ja vecinom vidim samo one ljude koje i imam u prijateljima dok neki kazu da je obrnuto. Mozda je do postavki na samoj facebook stranici?

    ReplyDelete
  12. Ima jedna koju ja koristim koja sprema muziku u telefon zove se "youtube to mp3"

    ReplyDelete
  13. Kako se odjavljuje sa messengera?

    ReplyDelete
  14. Kako nema smisla da se izloguješ.nema logike mozes se ulogovat a ne mozes izlogovat

    ReplyDelete
  15. Pa po nekoj logici, moj telefon - moj messenger. Nema sta se neko drugi ulogovati. I svaki covjek "normalan" ima jedan profil za messenger facebook-a i uopste jedan facebook profil. Log in i log out su zastarjeli, ok log out je ali log in sluzi necemu a cemu sluzi log out?! i zbog cega se izlogovati?! Log out je prije koristen ako u internet klubu zavrsis za racunarom koji svi koriste pa ides log out da ti niko ne pregleda tvoje stvari. Ovako na vlastitom telefonu nema smisla za log out jer ga samo ti koristis. I prilikom svakog otvaranja aplikacije opet log in?! Ne shvatam.

    ReplyDelete
  16. Miralem Suljić21 June, 2014

    Aplikacija se ruši bez razloga nakon 5-10 min. rada i to konstantno. Vracam prošlu zbog stabilnosti.

    ReplyDelete
  17. Miralem Suljić22 June, 2014

    Evo sad radi bez problema,neznam sta je juce bilo ali sad nema rusenja ni poslije par sati 😊

    ReplyDelete

Ostavite komentar