19.6.14

Microsoft radi aktivno na funkcijama koje će spriječiti krađu vašeg telefona

IMG_4039

Veoma dobra tema je danas otvorena na stranici WPC koju mi želimo prenijeti za vas. Naime svi smo upoznati s tim da krađa telefona postoji, posebno onih koji su vrjedniji. Microsoft je ove godine u aprilu potpisala tzv. CTIA o suzbijanju krađe pametnih telefona. Microsoft mora do jula 2015. da ispuni neke uvjete za to, a nove funkcije za suzbijanje krađe će biti ugrađeni u „pronađi moj telefon“ u nadogradnjama slijedeće godine.

Te nove funkcije će omogućiti:

  • Daljinsko brisanje osobnih podataka sa telefona.
  • Onemogući korištenje telefona od neovlašteni lica, osim pozivi za hitnu pomoć.
  • Suzbijanje reaktivacije telefona fleširanjem ili bilo kojim drugim načinom da bi se dobio funkcionalan telefon.
  • Vraćanje iz stanja „onemogućenog“ korištenja u funkcionalno stanje samo uz ovlašteno lice (vlasnika telefona).

Ove nove funkcije će biti ponuđene za sve Windows Phone 8 korisnike, ipak će biti provjereni prvo od proizvođača mobilnog uređaja i operatera. I ako spadaju u normu normalnih funkcija bit će omogućene. Mi ne vidimo razlog zašto neki od proizvođača ne bi dozvolio ugrađivanje ovakvih funkcija direktno u sistem osim ako se i oni bave krađom, logično.

 

Windows Phone do sada ima već jedan set pronalaženja izgubljenog telefona, ali on nije baš od nekog značaja jer su i lopovi pametni i jednostavnim korištenjem Nokia Software recovery programa ili na druge načine legalno mogu fleširati ROM i omogućiti korištenje Windows Phone 8 uređaja koji je zaključan od strane korisnika u „pronađi moj telefon“ (u postavkama telefona). S novim setom zaštite Windows Phone 8 neće se moći uopšte koristiti ako neovlašteno lice nema šifre vašeg Microsoft računa sa kojim ste i prijavili telefon.

 

Još jedna pozitivna strana jeste da Microsoft izjavljuje da će ponuditi ovo u nadogradnji u budućnosti, a uslove koje moraju ispuniti će trajati do 2015. (juli), to indirektno i znaći da će sve Windows Phone korisnici i buduće godine dobijati redovno nadogradnje i poboljšanja.

 

izvor: technet

18 komentara :

  1. Mogli su od Kaspersky Lab.-a kupiti licencu za suvereno vladanje ukradenim telefonima.Kaspersky je u za androide suveren do perverzije u ovoj domeni...od mugshota ,blokade sim-a do kompletnog erase moda operativnog sustava koa i satelitskog lociranja...ne znam što glume u Microsoftu u tom pogledu...valjda žele stvoriti reputaciju neuplitanja u privatnost korisnika...danas je iluzorno uopće i sanjati o tome.U svakom slučaju inicijativa je vrlo pozitivna i to je jako potrebno,pogotovu uz broj aplikacija od ebaya,e gradjanstva,lastpassa,boxcryptora i drugih koje nose sve o korisnikovom identitetu...ne želim niti pomisliti na posljedice eventualne kradje...to bi bila katastrofa...

    ReplyDelete
  2. U konačnici dođavola i telefon...važno je ono što je u i na njemu...identitet...

    ReplyDelete
  3. Meni nekako izgleda kao da Microsoft želi na tom području imati svoje alate.. Moraju WP nekako učiniti drugačijim. Mogli su oni kupit licencu od Kaspersky Lab-a i koristiti na WP sustavu, ali nije to to.
    Već na WP7 su imali mogućnost lociranja, zaključavanja, pozivanja telefona i brisanje sadržaja sa telefona.. sada su samo nadodali neke stvari i dodatno poboljšali stare.

    ReplyDelete
  4. Slazem se u nekom smislu ali ako koriste kaspersky tj. nesto sa trece strane korisnici ce se zapitati sta je s mojih podataka na telefonu "jeli to oni nisu sigurni pa treba Kaspersky" a Windows Phone po tom pitanju je 100% siguran jer ti niko nista ne moze ukrasti, osim kao sto kazete da ti uzme licno telefon pa napravi stetu i to je vrlo moguce. Zbog toga ima i sifra na kupovini placenih aplikacija koja se moze postaviti, kao pin. U to mslucaju onemoguceno je vec danas da djeca ili neko ko ti pregleda telefon kupe aplikacije bez vaseg znanja. Mislim da i bankarske aplikacije zahtjevaju pin prilikom bilo kakve transakcije, tako da su te sigurne. Ono sto trenutno nije sigurno su emailovi na telefonu, kontakti itd. Sve to ce biti sa ovim po meni sigurnije i jos da se ne moze nikako flesirati telefon da se onesposobi to, to je najbolje rijesenje.

    Ove mjere idu sada korak dalje, nesto kao iphone sto ima i po meni je to jedino pametno rijesnje u doba kada su telefoni 500€. I oko privatnosti korisnika jedino Microsoft je dobio najbolje ocijene po tom pitanju jer nisu dozvolili izrucenje podataka i emailova NSA. Svi ostali su rekli "evo podaci". Bas kao sto kazete identitet covjekov je na telefonu danas i mislim da je vrijeme da se polako uvode ovakve mjere. Iphone to ima ali ima i mane prilikom preprodaje, ali mislim da ce oni tu naci isto rijesenje. I mislim da je jos jedan razlog zasto ne koriste 3rd party servise da bi mogli zakljucati telefone, sim kartice itd. je da WP nema ni ugraden sistem za tako nesto, mislim da neko s trece strane moze uplitati se. I Microsoft smatra dok toga nema, nema ni hakiranja, ni piraterije.

    ReplyDelete
  5. dino,jedno piranje: nabavio sam HTC trophy,medjutim zakljucan je na Verizon mrezu...postoji li mogucnost da ga otkljucam nekim legalnim putem? i postoji li uopste mogucnost otkljucavanja-dekodiranja?ili da vidim sa nekim serviseron...hvala unapred!

    ReplyDelete
  6. Mozda i to cak jednostavno se otkljucati. Ne bas toliko legalno. Jedini leglani nacin jeste da nazoves verizon i da trazis unlock kod jer je telefo nvjerovatno vec izasao iz garancije. I ako je dovoljno bio u sluzbi Verizona oni tu besplatno znaju dati. Drugi nacin je xda developers i da se flesira Custom ROM na njega. I ostaje samo pitanje hoce li raditi na nase mreze jer je Verizon CDMA i HTC trophy je vjerovatno ta verzija. ako nije onda ce raditi na GSM mrezi normalno.

    ReplyDelete
  7. znaci da skinem custom rom...?i kako bese onda?koliko se secam da mora sa onom gold card,tako nesto...ali to nije bas tako jednostavno...a ne znam kako bih kontaktirao verizon...jedino da im dam imei broj preko maila i da ih pitam da posalju kod...mada ne trazi kod kada ubacim nasu karticu...sta mi preporucujes na kraju?

    ReplyDelete
  8. Pokušaj kontaktirati Verizon, prvo njih pitaj pa ako ne riješiš ništa onda se igraj sa flešanjem i ROM-ovima. Idi na stranicu Verizona, potraži kontakt i objasni im o čemu se radi.. možda uspiješ na taj način :)

    ReplyDelete
  9. Ne moras sa gold card. HTC radi i direktno flesiranje na vecini uredaja. To procitaj na xda developers tacno za Verizon uredaj. Jedino to moze biti prepreka. Gold card je potreban samo ako se prekine proces flesiranja i dode do "brick" telefona. Inace moze i flesiranje ovako, pod uslovom da je bootloader otkljucan ili ispod neke odredene verzije. Tada postoji onaj jedan tool koji otkljucava bootloader za flesiranje custom ROM-ova. Sve pise u uspustvu svakog ROM-a.

    A drugi nacin je kontaktirati Verizon na stranici i support njihov i objasniti situaciju. Vjerovatno ce ti dati unlock kod besplatno. Jos ako je telefon bio u upotrebi kod njih prije ce ti dati. :)

    A kako mislis ne trazi kod kada ubacis nasu karticu?! pa sto zelis onda da ga "otkljucavas" ako radi i nasim karticama?

    ReplyDelete
  10. ne radi na nasim karticama...jednostavno ne prijavljuje da je sim kartica tu...ajd videcu da malo potrazim na xda sta i kako...nego sad je na njemu 7.5 i kad zakacim na zune kaze da nema update-a a trebao bi se updateovati na 7.8...koji bese ono alat radi taj posao?ja sam i sa htc titan imao problema za update pa sam onda koristio neki alat ali sam sad zaboravio koji to bese program...!?

    ReplyDelete
  11. Mislim ako nisi do sada preuzeo 7.8 da su serveri i skinuli tu nadogradnju t.j. da se oficijelno ne moze vise ni preuzeti. Zbog toga imaju ROM-ovi. HTC je veoma lagano flesirati samo treba pratiti upute lijepo. Bootloader mora odgovorati, plus mora se otkljucati bootloader i ondam ozes custom rom snimiti ali tacni! nisposto neki za HTC 7 pro ili HTC Titan ROM snimati.

    ReplyDelete
  12. Čudno da ne možeš preuzeti koristeći Zune.. ja sam prije nekih tjedan dana to uredno napravio preko Zune bez ikakvih problema

    ReplyDelete
  13. Dino jedno pitanje.Verovatno mi je pukao softwer po drugi put.Reci mi kako da osposobim telefon.Kada pozovem sa drugog telefona zvoni ali mi na displeju nista ne pokazuje,Ovo mi se drugi put desava da sa w8.1 totalno blokira telefon.Kako sam da ga resetujem da ne nosim u servis???Hvala

    ReplyDelete
  14. Hard reset se moze uraditi na nacin u postavkama pod "info" pa ono dugme zadnje pise reset. Ali ostajes na wp8.1 na kojem si i sada. I tipkama postoji reset ali radi isto to kao i ovaj nacin, tipkama se koristi samo ako ne reaguje display.

    ReplyDelete
  15. meni je potpuno crn ekran,kada stavim na usb prepoznaje telefon.Ovo je drugi put da pukne softwer.Da li ja mogu pomocu programa da ubacim nov,ili moram u servis?

    ReplyDelete
  16. ok...videcu,nemam ovih dana nesto vremena...a kolega koji ima problema za wp 8.1 i crnim ekranom treba samo da zadrzi dugmice za paljenje,kameru i oba za volume 10-ak sekundi i telefon ce se upaliti i vratiti u prethodno vrrme...desilo se to i meni par puta na lumia 920...tako...pozz.... svima

    ReplyDelete
  17. Hvala ti Stefane puno.Da li znas zasto se to desava,da li je do lose w8.1 ili sta vec?Hvala jos jednom.pozz

    ReplyDelete
  18. pa ja pretpostavljam da je do wp8.1...zna naici po nekad na to...verovatno kad buze izasao wp8.1 oficialno nece biti tih problema...znaci kad ti se desi uradis to sa dufmicima i samo odaa u date&time i vratis na sadasnje vreme i datum i to je to...pozdrav i nema na cemu!!!

    ReplyDelete

Ostavite komentar