12.6.14

Windows Phone 8.1 ima slijedeću nadogradnju

Lumia black Update

Windows Phone 8.1 preview for developers od kako je izašao (14.04.2014.) ima danas svoju treću nadogradnju u nizu. Današnja nadogradnja nije velika i vjerovatno ne donosi odma neke vidljive promjene ali kako Windows blog izjavljuje „omogućava nove uređaje, poboljšanja i nove API“.

 

Ovo zadnje (API) je veoma bitno za Lock screen aplikacije nove jer API u WP8.1 nije bio ugrađen za takve aplikacije. Ovih dana mogu razvijaći očekivati dokumentaciju novih API za nove Lock Screen aplikacije. Vjerovatno ćemo uskoro vidjeti odmah i jednu od Microsoft-a. Sve dalje informacije ćemo mi objaviti kada ih dobijemo.

 

Današnja nadogradnja dovodi telefon na verziju 8.10.12397.* (* je zavisno od uređaja). Svi koji imate WP8.1 preview for developer ažurirajte svoje telefone jer i Microsoft navodi na Windows blogu da ne donosi trenutno vidljive promjene ali bi svi trebali nadograditi na ovu verziju.

24 komentara :

  1. Vladan Vukajlovic12 June, 2014

    Up-date je krenuo ,videcemo sutra sa malim testom da vidimo sta ima novo

    ReplyDelete
  2. evo i ja sad vidio na telefonu....

    ReplyDelete
  3. Vjerovatno nista vidljivo. :) kako sam procitao samo pustaju u rad lock screen API i ostale API koji do sada nisu bili ugradeni. U svakom slucaju svaki update je dobrodosao. I najavljuje naravno skoranji izlazak oficijelne verzije.

    ReplyDelete
  4. jel moze objasnjenje sta je to API lock screen...

    ReplyDelete
  5. Očekivao samo da će ovom nadogradnjom rešiti da se iz action centra direktno isključuje WiFi, a ne da radi kao prečica

    ReplyDelete
  6. API je za razvijace. A znaci application programming interface. A lockscreen API sadrzi elemente nove da se prave aplikacije kao sto je microsoft prezentirao na BUILD konferenciji uz prezentaciju WP8.1. U sustini ce to korisnicima uskoro donijeti novi nacin otkljucavanja i izgleda zakljucanig zaslona. Razvijaci imaju sada kontrolu da prave sto zele od zakljucanog zaslona. Sat, datum, kalendar i notifikacije ne moraju vise biti na poziciji gdje su sada. I korisnici ce imati izbor da biraju svoj lock screen pomocu aplikacija koje ce praviti razvijaci. Za to je potreban API na telefonu. :)

    ReplyDelete
  7. Citao sam da to nije "greska" sto nije direktni paljenje/gasenje u action center nego kroz testove se pokazalo kao da treba biti tako. I ja licno bi volio vise da to dugme pali/gasi funkciju odabranu ali ako zeli neko izmijwniti wlan hotspot opet mora preko postavki do wifi da bi to uradio, a ovako imaju svi nesto od toga i oni koji zele samo ukljuciti/iskljuciti jer im je blize sada, a i oni koji zele izmijeniti wifi hotspot. Ali slazem se ipak da treba biti kao ukljucivanje/iskljucivanje funkcije. A mogli su napravizi duzi pritisak za "postavke" te funkcije.

    ReplyDelete
  8. Meni su lock screen podesavanja potpuno ista. ?

    ReplyDelete
  9. Da za korisnike nema dalje komplikacije oko postavki, bit ce app za lock screen koju instalirate i u postavkama za lockscreen odaberete nju vjerovatno da bi je aktivirali. Tada se izmijeni sav lock screen prema toj app. O tome cemo pisati jos kada bude vise detalja, Microsoft ni razvijacima nike jos detaljno nista rekao o tome, a to ocekujem ovih dana.

    ReplyDelete
  10. Aleksandra Živković12 June, 2014

    Od kako sam nadogradila na 8.1 taster za kameru mi ne radi. Inače koristim htc 8x. Šta mislite, da li će se to nekom nadogradnjom popraviti, ili za uvek ostaje tako?😐

    ReplyDelete
  11. Ja imam isti mob kao kod tebe ali sve radi ok nema nikakvi problema.

    ReplyDelete
  12. Aleksandra Živković13 June, 2014

    Generalno kamera mi radi preko neke aplikacije, npr. Camera 360, ali pritiskom na dugme na fonu, kao da samo osveži telefon i to je to.

    ReplyDelete
  13. To ce vit ispravljeno ako je softverska greska, ne trebas se bojati.. Samo malo strpljenja do izlaska sluzbene verzije, ipak je to preview verzija kod koje su greske normalne

    ReplyDelete
  14. :( ja se sjecam da sam imao neke od aplikacija za kameru koje su to mogle. Kada saznam koje su to napisat cu ovdje.

    ReplyDelete
  15. I ja sam mislio da ce to u action centru da se wi fi iskljuci normalno a ne da me vodi tamo,a ako vec hocu da udjem u wi fi podeaavanja trebala si staviti da se duze drzi prstom na ikonici do wi fi i bilo bi dosta bolje.Jer ima negde gde sam ulazio pa ne moram da biram,wi fi :) Barem moje misljenje i zamerka :)

    ReplyDelete
  16. Aleksandra Živković13 June, 2014

    Hvala punooo 😊

    ReplyDelete
  17. Vladan Vukajlovic13 June, 2014

    Kod mene prvi put se isto to dešava ali samo na srpskom ako prebacim na drugi jezik kamera radi normalno,upravo to što ti pričaš a do sada nike bilo takvih pojava-samsung Ativ S

    ReplyDelete
  18. Aleksandra Živković13 June, 2014

    Do sada sam probala samo SAD, i isto je...hajd da probam neki drugi jezik...

    ReplyDelete
  19. Vladan Vukajlovic13 June, 2014

    Probaj i region i jezik da promenis ,prvo region pa restart pa onda jezik pa restart

    ReplyDelete
  20. Aleksandra Živković13 June, 2014

    Hvala ti puno, radi!! 🎆

    ReplyDelete
  21. vidim, riješila si problem.. ne moraš čekati update

    ReplyDelete
  22. Dario Cvjetković14 June, 2014

    @Aleksandra, to se nekima dogadjalo i prije samog 8.1, odnosno na w8. Neke uredjaje jednostavno moras restartovati. Recimo desavalo se na L800, ona je w7, sto ne znaci da je tvoj problem vezan direktno za w8.1. Mada taj taster mozes podesiti sta da ti otvara (recimo na Lumiama mozes birati izmedju klasicne camera app i Nokia Camera app, msm da moze i ostale camera app ali nisam siguran) vjetovatno je i na htc-u moguce, samo ne znam koliko htc moze koristiti Nokia app....

    ReplyDelete
  23. Aleksandra Živković14 June, 2014

    Da, da, i jeste mi bilo vezano za nadogradnju na 8.1 , i nije mi davalo mogućnosti da izaberem neku drugu cam za to dugme. Vladan me je posavetovao da promenim jezik i region sa Srpskog na neki drugi, i sada radi perfect! 😊

    ReplyDelete
  24. Zna li ko kad dolazi novi lock sreen? Najavljeni su da ce doci sa ovom poslednjom nadogradnjom ali ja jos nista nisam nasao.

    ReplyDelete

Ostavite komentar