29.6.14

Nativne mape na Windows Phone 8.1 Start zaslonu‏

TrgovinaWindows Phone 8.1 nadogradnja samo što nije počela izlaziti, a sada dobivamo vijesti o novim neobjavljenim funkcijama koje Microsoft sprema (ili su već spremili). Naime, Nokia Power User stranica je objavila fotografiju na kojoj se vide upute za stvaranje mapa na isti način kao Android tj. povlačenjem žive pločice jedne aplikacije preko druge stvara mapu nativno, bez potrebe za dodatnom aplikacijom kao što je to sada slučaj.IMG32D6Za sada, Samsung i Nokia imaju zasebne aplikacije za stvaranje mapa međutim, ovakav način je mnogo jednostavniji.

 

Ova funkcija još nije ugrađena ali je vrlo moguće da na prezentaciji WP8.1 sustava nije bila ni spremna pa su je u Microsoftu završili u zadnje vrijeme i objavit će je možda uz WP8.1 ili čak prvom nadogradnjom nakon WP8.1 za koju kruže glasine da će biti u julu-augustu ove godine.


Mi mislimo da je dobro što više funkcija imati. Na ovaj način ce ugoditi svim korisnicima, a i onima koji prelaze sa Android ili iOS  sustava na Windows Phone sustav.


Izvor: NPU

8 komentara :

  1. Mape? Mislite, foldere ?

    ReplyDelete
  2. mapa = folder = facikla

    ReplyDelete
  3. Da, mapa ili fascikla je nas izraz dok je folder engleski. Ali sve je prihvaceno :)

    ReplyDelete
  4. Sve cekam da izadje vec jednom taj wp 8.1 pa da predjem.sa androida na wp ali otegli su brate kao smrt to a bez notifikacijskog centra ne prelazim na nista jer bez toga ne funkcionisem.....da jos dodam da je brzina notifikacija najbitnija stvar za normalne korisnike i ta prica kako u wp serveri kasne kako nije do sistema pa tako ozbiljna kompanija bi trebala sve servere promjenuti ako je to problem jer bez toga nikad nece biti konkurenti androidu....ovo pisem iz razloga jer cujem.znaju kasniti notifikacije sa.fb nekad whatsapp a za viber cujem da je katastrofa ,poradite na tome jer to su osnovne srvari koje danas svako koristi i jed ostavno nepije vise ono krenuli su iznova i te price....android s tim nema problema korisnik sam androida vec par godina i jedino ako whatsapp padne za sve os onda ne radi ni za android ali to se desi 3 puta godisnje i vrlo kratko...

    ReplyDelete
  5. Sve je to uredu kako ste napisali ali pogresno je ovo "wp serveri". Notifikacije whatsapp, viber, facebook aplikacija idu preko whatsapp, facebook ili viber servera, WP a ni Microsoft nemaju nista s tim. Te kompanije kao whatsapp koliko dobar server uzmu toliko kvalitetno ce i biti notifikacije. Tu Microsoft nista ne moze, oni su ponudili evo imaju notifikacije i na taj nacin rade, sad sto kompanije ne zele da urade to je njihova krivica i samo treba njih kriviti, nikoga drugog. Kao sto kazete padne whatsapp par puta u godini i tu nije niko kriv osim servera te kompanijw, nema tu nikakve veze ni Android ni iOS.


    I takve stvari se moraju poceti razgranicavati i prestati krivi Microsoft za to. A i WP nije kriv. Ponudeno je kvalitetno rijesenje a do kompanija je kako ce izvesti za svoje aplikacije. Znam da neshvatljivo zvuci za korisnike i nije bas jednostavno shvatiti kako rade notifikacije ali to je servis tih kompanija a ne WP sistema ili Microsofta.


    I niko ne moze reci da te kompanije zele da se poboljsaju na WP sistemu, primjer jer whatsapp, koliko dugo on nije imao nadogradnju prije ove zadnje - 4, 5 mjeseci. To ozbiljne kompanije ne rade. A isto vazi za Viber, facebook, messenger i sve ostale.

    I naravno tu postoji i trosak oko servera koje neke kompanije ne zele izdavati za WP sistem.

    ReplyDelete
  6. Ali to ke generalno problem za microsoft jer te aplikacije su neka osnova, imali bih dosta vise kprisnika da je to ok kazem iz razloga imam par prijatelja na wp sistemu uzmem od njih da probam i sistem kao sistem je odlican ali kad kazem da cu i ja preci ODMAH DOBIJAM KOMENTARE NE PRELAZI NISU U STANJU NI NOTIFIKACIJE NAPRAVITI, STA MI VI PREPORUCUJETE DA PREDJEM NA WP ILI OSTANEM MA ANDROIDU NOTIFIKACIJE SEu mi jako bitne

    ReplyDelete
  7. Evo kako ja to vidim. Kod mene sve notifikacije stizu. Evo i koje aplikacije su u oitanju, viber, whatsapp, messenger, facebook, kik, telegram, pored toga sve ostale narivne aplikacije kao email, sms, pozivi i sve to radi. Notifikacije stizu kod mene sve. Jer sam dozvolio u battery sense da te aplikacije rade u pozadini. Jer vidim da u pozadini ne trose mnogo baterije pa zasto da ne dozvolim. Ima neke apps koje ne zelim da mi skidaju non stop jer ih ne koristim na Start zaslonu.

    Sto se tice kasnjenja, moguce je da kasni ostalima, moguce da neki od njih i ugase apps u pozadini da rade... I sve aplikacije postaju bolje po pitanju notifikacija, primjer je whatsapp koji je dugo imao problema, a sada ih nema. Facebook isto tako je imao problema dok sada dobijam redovno.

    ReplyDelete
  8. Kada ce lumia 930 ili 1820 doci u srbiju

    ReplyDelete

Ostavite komentar