29.6.14

Microsoft Indija najavili datum za WP8.1 nadogradnje

IMG8552

Microsoft iz Indije je objavio datum početka izlaska prve velike nadogradnje sistema Windows Phone 8.1. Najavili su izlazak službeni za početak jula, ovo je sada prvi službeni izvor od kojeg imamo datum.


Ta izjava se veže samo za regiju Indije, ali okvirno možemo vidjeti kada će i EU dobiti nadogradnje. Naravno, ova nadogradnja podliježe pregledu operatera (ako je telefon brendiran). Domaći korisnici čiji su telefoni uvezeni, a ima ih dosta, moraju pratiti države odakle su telefoni kupljeni. Iako je telefon kupljen u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji ili Makedoniji ipak ne znači da će dobiti nadogradnju u periodu kao ostali koji su zaista iz tih država. Razlog tome je "divlja" prodaja telefona koji su kupljeni ili uvezeni iz Malezije, arapskih Emirata ili dr. Svoj ROM možete na Nokia Lumia telefonima provjeriti preko aplikacije "dodaci + informacije" pod postavkama telefona > zatim "dalje informacije" i tu piše "manufacturer name" (proizvođač telefona), većinom uz kod piše i država iz koje je telefon. Kod CV (country variant) telefona koji nisu kupljeni pod operaterom  ne mora pisati država ali piše “eu_euro” (za ROM-ove članica EU) ili slično uz kod kao naziv proizvođača.


Pregled nadogradnje kod operatera mora biti koliko god korisnici se žalili da traje dugo operateri ipak imaju zadnju riječ jer oni vama nude svoju mrežu  i oni žele da bude pod njihovom kontrolom i pregledom svaka novost koju puštaju svojim korisnicima. Naravno tu je bitna i ekonomija, ako će neka funkcija operateru umanjiti zaradu onda će je teže dozvoliti, ili samo uz pritisak korisnika.


Datum 24.06 nije bio službeni što i vidimo sada. Ona fotografija koju smo nedavno objavili u jednom članku o WP8.1 i Cyan nadogradnji je izgleda točnija jer najavljuje završetak Cyan nadogradnje krajem juna, a puštanje početkom jula.


U svakom slučaju vi ćete biti među prvima saznati kada počne za našu regiju . Tko ne može dočekati WP8.1 nadogradnju mi smo u jednom članku od aprila objavili detaljan opis kako doći do Windows Phone 8.1 preview for developers (pregled za razvijače).

 

Dodatna informacija je da neće samo Nokia ponuditi novi firmver u obliku "Lumia Cyan" nadogradnje nego će i Samsung slično uraditi i ponuditi svojim korisnicima novi firmver uz WP8.1 koji u preview for developers verziji naravno nedostaje i osjeti se da  Samsung telefoni imaju poteškoća sa WP8.1 preview for developers radi nedostatka tog firmvera.

8 komentara :

  1. eu_croatia na mojoj L920 kupljenoj u BH Telekomu na ugovor

    ReplyDelete
  2. Mi koji imamo WP 8.1 preview dor devs.. Hoćemo li mi i mi dobit tu full globalnu nadogradnju?

    ReplyDelete
  3. Da ako se razlikuje id trenutno koju imamo. Ali jedan od zadnjih clanaka spominje native mape u wp8.1 koje mi nemamo jos, to je zbak da ce microsoft izbaciti jos jednu verziju wp8.1 nadogradnje. Vherovatno cemo mi koji imamo preview for developers dobiti dan dva prije.

    ReplyDelete
  4. Kod mem pise da je tel. Hon Kong ,bez operatera kad li meni pripada nadogradnja

    ReplyDelete
  5. Svi ce dobiti nadogradnju samo eto iz tog razloga mi ne mozemo pratiti svakog korisnika jer ima mnogi razlicitih trzista odakle su telefpn kod nas dosli. Mi cemo se fokusirati na ameriku, i EU kada pocne nadogradnja i objavljivat cemo vijesti o tome. Uglavnom svako sa WP8 ce i dobiti WP8.1. Ostalo sve zavisi od regije, moze biti da Azija dobije prije nas, a moze o obratno biti...

    ReplyDelete
  6. Sta kazu Indijci ili su i oni izvisili? :P citam komentare po drugim sajtovima i ljudi nam se smeju za zavlacenje sa izlaskom wp8.1. Imaju pravo....

    ReplyDelete
  7. O kakvom zavlacenju je rijec?! Pratim WP od 2010 godine i ne znam o cemu je rijec? :) ali iskreno treba prestati sa ovakvim izjavama, niko nikoga ne zavlaci niti je iko ikome obecao wp8.1 nadogradnju u tacan termin pa kasni. Ovdje nista ne kasni! Koji smo mi termin rekli ovdje na WP Novosti, potrazite clanak, juni, juli i moguce avgust. Jesmo li slagali sta?

    ReplyDelete
  8. Istina je da je objavljeno 23-24 prosli mjesec sad vise neznam dali sam ovdje procitao ili negdje na drugom mjestu,da nisam nista cuo o toj nadogradnji ja bih bio presretan sa osmicom ovako me me samo iznervira

    ReplyDelete

Ostavite komentar