30.11.14

Nova Microsoft Lumia se pojavila

lumia-1030-prototype-leak

Nova Microsoft Lumia se pojavila na fotografijama iz Kine, na fotografijama vidimo prototip što nije ništa novo za bilo koju kompaniju. Prototipovi se proizvode u malim brojevima radi isprobavanja u svakodnevnom životu, te se ispravljaju nedostaci koji su uočeni. Tako i Microsoft ima prototipove budućih Lumia telefona i ovaj je možda jedan od njih. Oznaka na fotografiji je RM-1052 ali to može biti i laž, naime sve ove fotografije mogu biti lažne zato ih moramo posmatrati kao glasinu.

 

lumia-1030-prototype-leak4

 

Nokia-McLaren-4

 

Nokia-McLaren-3

 

lumia-1030-prototype-leak3

 

Na fotografijama dalje vidimo metalno kućište koje ima prekid na dnu vjerovatno radi antena za GSM. Na samom vrhu isto tako ima drugi materijal koji izgleda kao plastika. Sa strane vidimo metalne tipke kao Lumia 925 ili 930, nazad ima kameru u obliku kao Lumia 1020 i 830 ali je sjajne površine. Na kameri također vidimo nema Xenon blica kao kod Lumia 1020 nego ima dual LED.

 

Nokia-McLaren-6

 

Naprijed se vidi da uređaj ima softverske tipke na zaslonu. Pored toga uređaj izgleda kao 920 serija jer ima unibody dizajn tijela. Metalno kućište je iz jednog djela i nigdje se ne prekida osim na dnu gdje prelazi u drugi materijal. Zanimljivo je da na pozadini ima dva mikrofona na istoj visini ako se uređaj drži vodoravno, možda ovdje vidimo i nasljednika Lumia 1020 koji će imati još bolji kvalitet videozapisa i zvuka?!

 

Prije izlaska Lumia 1020 su mediji pisali o metalnoj Nokia Lumiji i oblikovali su je koncept dizajner u sličnom obliku kao ovaj prototip. Ta “metalna” Lumia se ispostavila na kraju kao Lumia 925.

 

nokia_lumia_1001_concept_by_jonas_daehnert-d5ekwtp

 

Na fotografijama također vidimo da se radi o uređaju sa 2GB RAM, i WP8.1. Više detalja ćemo saznati tek slijedeće godine. Šta vi mislite o ovom dizajnu, jeli vas privlaći?

 

izvor: WMPU

56 komentara :

  1. Lumia 1030 100%... Slike djeluju originalno.

    ReplyDelete
  2. Viber nadogradnja!
    Prvi hehheh :D

    ReplyDelete
  3. Ovi su gori od prestigia...svaka 3tjedna novi mobitel..to stvarno mogu samo "ozbiljne" firme...bacanje para

    ReplyDelete
  4. Izbacuje i kad učitava članak, i kad je učitan i kad ne diraš ništa samo stoji na članku.! Iritirajuće beskrajno...!!

    ReplyDelete
  5. Mene interesuje samo velicina ekrana

    ReplyDelete
  6. Takođe isto i kod mene L520, WP central radi dosta brže, nebi bilo loše kad bi 'maznuo' njihov dizajn 😊.

    ReplyDelete
  7. Definitivno nije bacanje para, samo nova serija uređaja. Korisnici u svakom cjenovnom rangu imaju ponuđen izbor uređaja i to osigurava zastupljenost na tržištu.

    ReplyDelete
  8. Vladan Vukajlovic01 December, 2014

    Koliko se vidi oko 5" znaci ispod tvojih zahteva

    ReplyDelete
  9. Vladan Vukajlovic01 December, 2014

    Ja ipak sumnjam da je naslednik,bez 3 g rama i xenona tesko da ce zadovoljiti nove standarde snimanja , naravno bilo bi lepo da jeste drugo ako ima 4k malo je 32g bez prosirenja ali sacekajmo...

    ReplyDelete
  10. Agram kuco ti i dalje uzivaj u androidi i ovom drugom sto si napisao, a nama koji znamo sto je bolje i kvalitetnije nemoj pokusavati prodati pricu da je to losije. Da jednom probas windowse kako treba nebi se skidao s njih. Ja znam da netko ko ne proba nesto sto je bolje misli da je najbolje ono koje on u tom trenutku koristi. Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  11. Ne znam do cega je jer se na aplikaciji nista nije promijenilo. Dodan je novi nacin citanja clanaka, ali stari je ostao isti. Moguce da ima problema sa reklamom na vrhu.

    Kada tacno izbaci?

    ReplyDelete
  12. Lagano je uzeti dizajn, ali kod nikako :) priznamo da je WC bolja aplikacija, ipak je on razvijac i to mu je posao od kojeg zivi. WP Novosti je napravljena od mene, a ja sam amater za njih sve razvijace. I sto se tice izgleda aplikacije nasa izgleda bas kao stranica, to mi je bio i cilj. Kod njih ne izgleda ni blizu kao stranica.

    ReplyDelete
  13. Danas bi trebala biti dostupna novija verzija aplikacije. Microsoft je pregleda vec od subote pa mislim da ce danas pustiti. Pogledat cu do cega je greska. Naj gore je sto statistika na dev centru od Microsofts kasni 4-5 dana i "greske" i bugove vidim u statistici tek tada. Znaci sto se jucer desilo ja cu vidjeti u papirima tek u cetvrtak. Ovako na slijepo ne znam do cega je jer nisam "uhvatio" aplikaciju da se srusi ikad. Naravno da cu to ispraviti :)

    ReplyDelete
  14. To je vase misljenje da bacaju novac itd. A sta bi vi konkretno? Ozbacili Lumia 1520 i 930 i dotsa? A pogledajmo zastupljenost 1520 i 930 nema ih nigdje na statistikama. O tome smo objavili clanak prije par dana. Novembarski adduplex izvjestaj. Pogledajte ko vodi rang listu WP telefona. Ne dva high end nego dva low end telefona. I to bi bila dobra strategija? Ja onda ne znam kako je Microsoft ovako uspjesan u zadnkih 30 godina. :)

    Sto se tice aplikacije, sto bolji telefon imate bolje ce raditi, na mom Lumia 1520 nista ne koci, i da uz naravno dobar internet. Jer bez interneta nista nece danas vise, a cesto vidim da korisnici imaju 64kb konekcije i zale se na brzinu aplikacije...

    Pokusajte novi nacin citanja u WP Novosti bez komentiranja je ali je dosta brzi. Nalazi se u postavkama aplikacije.

    ReplyDelete
  15. Kad ti tako kazes onda mora da je...nokia iliti microsoft po novo je kao poslovni mobitel najbolji ali kao takav ti ga nece niti jedan klinac ili student kupit ,a oni su danas ti koji najvise trose na takve gluposti, je u novcanom rangu sa s5 ili geyfoynom jer je preogranicen cak vise i od geyfona...kao poslovni mob je genijalan zbog kvalitete razgovora,baterije i kamere...imam 625 od prvog dana kad je doso u RH i odlican je iako ima samo 512ram ali s njim nemogu nista vise od gore navedenih stvari(ne zbog rama nego OS)uglavnom samo uzivaj..uzivam i ja poslovno ali privatno nikako s tim OSom..i onda jos vidim svaki tjedan novi projekt koji se ustvari i nece isplatit jer ako ovako nastave sa izbacivanjem novih serija bit ce ih vise nego samsunga i prestiga zajedno

    ReplyDelete
  16. Gdje je? :) koja je vama verzija u trgovini sada kad pregledate? Mislim da je to ona nadogradnja od 20.11.

    ReplyDelete
  17. Evo dobro da imam Lumia 625 sa WP8.1 pored svog telefona kod kuce i provjerio sam WP Novosti aplikaciju na njemu. U aplikaciji ne koci nista. Mogu onda predpostsviti da je do vaseg interneta. Ostaje jedino ako ne zelite cesto komentirati da ukljicite novi nacin citanja clanaka.

    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  18. Oba nacina probo i ista stvar..ili se blesira tj poskakuje tekst ili izbaci..isto 625

    ReplyDelete
  19. Pa nemoze ih ni biti kad su tek izasli prije koji mjesec a ove 520 samo sta ne djele po trgovina..maltene nepostoji pretplata di ju ne dobivas djabe..ali za tu cijenu to je puno bolji mob od konkurencije pa ga se svakako isplati kupit zato ga tolko i ima..frend ima 930 a drugi neku iz serije 10?? i mobiteli su bombe zbog kamera i zaslona..ali nista zamjetno od moje 625 u radu..vjerojatno sad kad im dodje updejt ce nesto bolje bit ali sveusvemu nista pametnije ako izuzmem kameru i zaslon..i tih par igrica koje oni mogu a ja ne igrat al to je najmanje vazno

    ReplyDelete
  20. Dino ja sam već prijavljen na pfd bio na l920... Da li da uradim pdf update i na l1320... Imaš li info kako se telefon ponaša, šteka li nešto, ima li ikakvih problema?

    ReplyDelete
  21. Nevezano za ovu temu...daj mi reci koliko baterija drži na L1520
    Imam L920 i punim svaki dan.
    Sad bi prešao na L1520 pa me zanima

    ReplyDelete
  22. Imao sam i 920 i 925 i drzi duze to mogu reci. Evo koristim ga vec duze vrijeme i komotno izdrzi 24h sa dosta koristenja. i ja bas koristim svoj telefon, dnevno dobijem dosta emaila, svi se sinkroniziraju automatski, saljem dosta emaila, surfam po netu, citam igram igre i drzi 1 dan komotno. kada ga manje koristim profura do 1 dan i 5-10 sati. Tako da sam ja sto se tice baterije ekstremno zadovoljan.


    Jeste on velik i u dosta situacija prevelik ali sta cu, navikao sam se na njega :)

    ReplyDelete
  23. Da ali kako sam ja primjetio odo 4K snimanje je samo dok se drzi tipka za snimanje. Ne znam hoce li moci dugo snimati tako video jer i u vidoezapisu ranije koji smo objavili o Lumia camera 5 kaze onaj covjek da ce se telefon zagrijavati ako se to dugo i cesto koristi. Vidjet cemo sve sa Denim i onda ce nam biti jasno :D a slazem se 32 GB bi se napunila brzo sa 4K snimanjem, i ovako je kod nekih koji fotkaju puno knap tih 32gb.

    ReplyDelete
  24. Ja ne vidim razlog zasto ne bih :) iskreno 8.1 preview nema nikakvih problema sto mogu remetiti svakodnevno koristenje uredaja. Ja koristim od prvog dana preview for developers na telefonu koji svaki dan koristim, a isto tam tako instalirao i na lumia 625, 920 i 925 preview verzije i do danas rade bez problema.

    ReplyDelete
  25. mislim da sam pronasao gresku sto izbacuje iz citanja. sada cu novi update spremiti. na trgovini vec ima jedan update danas za WP Novosti ali on nece ispraviti tu gresku. Greska se krila u reklamama i u SDK od Microsofta...

    ReplyDelete
  26. A koliko bi to WP imao korisnika da ima 2-3 uređaja koji koštaju 500-600€?! Vjerujem da bi svi stali u redovima ispred trgovina da ih kupe, kako da ne. Apple je priča za sebe, dobro provikan (ali treba mu priznati i kvalitete koje ima) i ne može se uspoređivati Lumia i iPhone.


    Koliko me sjećanje služi, WP je star 4 godine i led na tržištu je probila Nokia sa Lumia serijom pa su se priključili Samsung i HTC i sve do ove godine nije bilo drugih proizvođača. Kako onda očekivati zastupljenost na tržištu sa malim brojem uređaja i ne baš sjajnim sustavom protiv uigrane konkurencije koja već drži skoro čitavo tržište?

    Po tvojoj logici svi na tržištu bi trebali imati 2, maksimalno 3 modela i svi bi bili uspješni. To bi bilo odlično da tržište tako funkcionira. Samsung ima puno modela, ne znači da mu je to uzrok loše prodaje.. možda je jednostavno došlo do zasićenja tržišta i korisnici žele nešto novo od samsunga? Fora sa raznim senzorima je iskorištena, vodootporni uređaj također, šta još može ponuditi?


    S druge strane, ima i drugih proizvođača koji rade uređaje za android platformu, kvaliteta je kao kod samsunga ako ne i bolja za iste ili manje novce (samsung ima možda bolji izgled).

    -Na slici je izvještaj za 11. mjesec, pogledaj samo koliko su zastupljeni trenutni flagship uređaji a koliko ovi jeftini uređaji. Lumia 930 uopće nije na popisu.

    ReplyDelete
  27. Moju L920 nekad treba i dva puta dnevno puniti (0-100%). A većinom je samo dopunim kad imam pauzu između predavanja

    ReplyDelete
  28. Je malo velik al 930 mi nekako nepaše nema glance ni proširivu memoriju pa sam se odlučio za 1520 da čekam neki novi bolji model dugo je neda mi se čekat

    ReplyDelete
  29. Napravio sam... :)

    ReplyDelete
  30. Pozz imam pitanje koje je nevezano za ovaj clanak al moram pitat...
    Zakaj sam sad nakon updatea na pfd zgubil mogucnost 4G

    ReplyDelete
  31. Kao da mi se baterija brže prazni... Možda mi se čini. Nadam se... :D

    ReplyDelete
  32. Ja mislim da to nije moguće...

    ReplyDelete
  33. I ja mislil al nema vise samo 2G i 3G a mob je do sad imal opciju i 4G a operater ima 4G

    ReplyDelete
  34. Veruj korisnicima, oni tj. ja ti zelimo samo ukazati da ti aplikacija bude što bolja i što kvalitetnija(ipak si naš zar ne...😊). Inače imam internet protok od 10mb/s...

    ReplyDelete
  35. Vladan Vukajlovic02 December, 2014

    Jedna mala ispravka Zeljko zajedno sa gore pomenutim krenuli su Dell sa Venue pro modelom,LG sa par modela kao i Fujitsu sa 1 modelom,kasnije su se pridruzili Huawei i Zte isto sa dva tri modela,definitivno je Lumia koja je diktirala razvoj WP modela ali ja sam zadnjih 8 godina bio korisnik HTC i Samsunga (mislim na WM 6.1 i .6.5 pa posle i WP - HD7 i Ativ S) tako da je ovo prvi Nokia smart fon

    ReplyDelete
  36. mnogo je podataka mozda preuzeto nakon instalacije. reinstalacija svih aplikacija itd. sinkronizacija sadrzaja... to ce trebati neko vrijeme da se uskladi.

    ReplyDelete
  37. Vjerujem ja, nije to u pitanju nego nisam dobio nikakve greske pa mi bilo cudno. Dok nisam ustanovio da se radi o greskama sa reklamama, a neke reklame se pojavljuju samo u odredenim mjestima, tako da kod mene npr nije bilo... sve u svemu danas bi trebala biti online nova verzija da to ispravi. Microsoft malo duze pregleda sada aplikacije radi praznika.

    ReplyDelete
  38. Kod mene jos uvijek ima i 4G.

    ReplyDelete
  39. Ipak sam si umislio ovo za bateriju... I dalje je beton... :D Zz

    ReplyDelete
  40. Ne čini ti se.Jednostavno novi WP OS, troši više batriju, jel je i dosta veći od svog predhodnika.Zato se i zove upgrade OS, a ne downgrade "operativnog sistema".Npr. klasični primer downgrade-a OS-a ti je Android 4.4(Kit-Ket), u odnosu na svog predhodnika Android 4.2(Jelly Bean).

    ReplyDelete
  41. Kod mene nema 😢 dal mozda znas zakaj

    ReplyDelete
  42. tako je, na te modele sam zaboravio a za fujitsu nisam ni znao.. Iako je bilo drugih proizvođača, Nokia je ipak većinom iznijela "teret" WP-a.. Mislim da su svi ostali proizvođači sa tim modelima samo ispitivali tržište da vide kako će ići prodaja.

    ReplyDelete
  43. Šta ima tu da se ispravlja.Neka samo preinstaliraju tvoju aplikaciju.Ja sam isprobao na dve Lumie i na HTC telfonu i radi bez greške.

    ReplyDelete
  44. bilo je greska nakon zadnje nadogradnje, samo radi reklama. Korisnici sa placenom verzijom to nisu primjetili jer kod njih nema reklama.

    danas je online nova verzije 2.2.3.0 koja ispravlja to sve.

    ReplyDelete
  45. Odakle tebi taj podatak da Samsung posluje sa gubitkom???Samsung je najveći proizvođač smartphona na svetu, tako da se vidi se da ne poznaješ dovoljno materiju ili da pišeš po nekom svom subjektivnom utisku.HTC je imao velike gubitke, Sony je već drugu godinu u velikom problemu, a Blackberry je u dubokom kanalu.U velikom problemu je bila i Motorola, (pa su taj problem rešili prodajom mobilne telefonije Lenovu) i to ti je to.
    P.S.Citiram: "apk vam steka za poludit". ROFL!!!

    ReplyDelete
  46. posle nadogradnje aplikacije pojavile mi se reklame a pre ih nije imalo....

    ReplyDelete
  47. Posto su microsoftovi telefoni u prodaji u Americi da li ja ako odem tamo i kupim telefon i donesem ovde da li ce to biti neki prestup povreda autorskih orava itd...

    ReplyDelete
  48. u placenoj verziji reklame? jeli mozete provjeriti koaj je verzija aplikacije? pise u aplikaciji desno ispod info.

    ReplyDelete
  49. Pozdrav,

    Samo morate pogledati da li su otkljucani za GSM mreze. Neki od njih imaju samo CDMA verzije. ali kako ja znam vecina njih podrzava i GSM sada. Jedino sto treba jos paziti jeste da nije zakljucan na mreznog operatera kao AT&T ili Sprint, t-mobile...

    ReplyDelete
  50. To što si napisao nema veze s vezom. Svrha nove verzije OS-a bilo kojeg uređaja je da donese nešto novo, unaprijedi ono što već radi i da smanji potrošnju baterije u slučaju telefona. Ja sam sa prvom verzijom pfd 8.1 imao problema sa baterijom ali na l920 pa me zanimalo kako se sada ponaša baterija sa zadnjom verzijom pfd. A ovo da je sofrver "fizički" veći i samim tim više troši bateriju neću ni da komentarišem. Pozz

    ReplyDelete
  51. verzija je 2.2.3.0

    ReplyDelete
  52. Svrha nove verzije softwera je da unapredi OS i donese nove funkcije i poboljša korisničko iskustvo.A ako ti stvarno imaš neki argument, ti slobodno komentariši, nije zabranjeno.Elementarna logika nalaže da što je sistem složeniji, više operacija sistem mora da obradi.Npr. "Battery Saver" ti je samo jedna od novih aplikacija koja automatski radi u pozadini sistema i neumitno troši resurse.Svako ko je koristio WP 8 će ti to isto reći.A to je da je on manje zahtevan po bateriju, od znatno unapređenog operativnog sistema WP 8.1.
    U ostalom, tako ti je i kod IOS-a, e moj "doktore".XO

    ReplyDelete
  53. ako je placena verzija onda ne smiju biti reklame. Reklme su samo u besplatnoj verziji...

    ReplyDelete
  54. Sve sam ti rekao u predhodnom komentaru...

    ReplyDelete

Ostavite komentar