13.11.14

Microsoft oficijelno potvrdio Windows 10 za sve Lumia uređaje

lumia_hero2_700

Za sada je Windows 10 na mobilnim uređajima ograničen na tablete koji počinju od 7“, ali znamo da će se od slijedeće godine prodavati telefoni sa Windows 10. Od danas znamo tačno jer je Microsoft potvrdio na svom Twitter profilu @lumia još prije dva dana da –

 

Lumia_Tweet_Win_10

 

„će biti windows 10 biti dostupna nadogradnja za sve dosadašnje Nokia Lumia Windows Phone 8 uređaje, i da će izdavati nove Windows 10 (telefone) uređaje u budućnosti“

 

Ova vijest je ono što smo i govorili cijelo vrijeme, a to je sa se scenariji sa WP7 nadogradnjom na WP8 neće ponoviti jer između WP8 (WP8.1) i Windows 10 nema razlike u kernelu. Slijedeće godine neće biti razlike ni u funkcijama, a izgled će biti gotovo pa identičan. Naravno ne može se očekivati Desktop na Windows 10 Lumia uređajima jer to pripada samo onima sa tastaturom i mišem kako smo saznali iz nedavne objave Windows 10 technical preview.

 

Podrška za Nokia Lumia uređaje se nastavlja iako su neki rekli da će prodajom Nokije Microsoftu odmah prodati svoje Nokije i preći na drugi sistem, što po nama nije logično ni malo.

 

f74f6245-7ff2-4a6e-9c77-dce929d6807f_32

 

Da se vratimo na Windows 10, technical preview za računare je dobio novi build koji možete preuzeti svi preko ovog linka – Windows 10 technical preview ISO. Za sve one koji imaju već Windows 10 technical preview mogu preuzeti ovaj build preko pc settings > update and recovery > preview builds. Preuzimanje traje dugo jer skida cijeli ISO i instalira ga za vas, uzmite malo vremena prije nego počnete sa ovim.

 

Ko se ne razumije toliko u ove stvari njemu savjetujemo da još ne preuzima Windows 10 jer ovo nije igračka, niti je vaš računar igračka.

 

Šta vi mislite o ovoj vijesti, da li je vas iznenadila? Ili ste očekivali ovo? I da li ima još negdje podrška uređaja preko 2 godine kao u WP ekosistemu (ako uzmemo u obzir da je u septembru 2012. prezentirana Lumia 920)?

 

Pitanje koje sada sve vas muči jeste kada izlazi Windows 10 za WP Lumia uređaje?! Preview for developers za Windows 10 se očekuje u januaru naredne godine. Morate razumiti da se Windows 10 razvija trenutno za tablete na ARM (Surface linija tableta) i oni su prioritet, nakon njih dolaze telefoni na red.

 

Šta je sa Samsung uređajima to Microsoft nije spomenuo, spominju Lumia seriju telefona jer Lumia pripada sada Microsoftu. Dok mi vjerujemo da će svi WP8 telefoni dobiti ovu nadogradnju.

 

izvor: twitter @lumia

19 komentara :

  1. Svaka im cast. Korisnik sam Lumia telefona od marta ove godine i nijednog trenutka se nisam pokajao zbog prelaska sa androida. Ovo je samo ucvrstilo moju odluku da ce i moj sledeci telefon biti sa windows sistemom.

    ReplyDelete
  2. Mislim da bi se Samsung i HTC trebali više potruditi oko svojih korisnika.. Vjerujem da će i oni dobiti Win10 ali sam OS bez ikakvog poboljšanja firmvera nije neka sreća.

    ReplyDelete
  3. Lijepo je vidjeti da ima i takvih zadovoljnih korisnika. :)

    ReplyDelete
  4. Da li to znaci da ce Windows 10 za Lumia uredjaje imati isti UI korisnicki interfejs kao i sadasnji Windows Phone 8.1? :(

    ReplyDelete
  5. Da, ostaje metro UI. Možda uz neke manje promjene.


    btw. šta fali ovom na WP8.1?

    ReplyDelete
  6. Windowsi su najgore smeće koje mi se moglo desiti koji sam ja kreten pa da pređem sa androa na ovo govno od sustava

    ReplyDelete
  7. Ja bih voleo samo kad bi u budućnosti mogao da si priuštim malo jači lumia uređaj od ovog što sad imam, mada mi i ovaj završava veliki posao ali...😊

    ReplyDelete
  8. Nije mi objavljen odgovor :( Htedoh reci da je UI unikatan i jedinstven, a pre svega koristan. Mislio sam da ce u Win10 ostaviti korisnicima vece pravo personalizacije (npr tema samo crna i bela) Takodje i ostaviti desktop izgled sa start menijem i ikonicama na izbor ko ne voli metro pa ko voli nek izvoli.

    ReplyDelete
  9. Emil Hodžić13 November, 2014

    Ne vezano za ovo,samo da javim da ima nadogradnja za PFD.

    ReplyDelete
  10. imaš li neki argument? kritika bez valjanog argumenta nema svoju svrhu

    ReplyDelete
  11. Prvensteno pitanje za Dina a onda I za ostale... Mozda Sam malo I dosadan Ali me mnooogo zanina kolika Je verovatnoca da u win10 konacno ubace I podrsku za USB o.t.g? Pozdrav svima!!!

    ReplyDelete
  12. U sustini da, samo ce imati novosti kao pozadine i animacije kao u Windows 10. Ima fotografija na kojoj se ne vidi bas lijepo ali ima Windows Phone skroz lijevo kao najmanji uredaj i ima isti izgled kao Tablet sa Windows 10. U sustin isve isto samo sto ce biti uspravno...

    ReplyDelete
  13. Da, bas tako. A mislim da cem ovidjeti i novosti oko zivih plocica. Kao interaktivne plocice. nove precice itd. i naredna godina je u znaku lokalizacije usluga Microsofta. Cortana ce doci na vise jezika nego sto je prvobitno bilo ocekivano. Isto se ocekuje da ce i nase jezike uvesti u rijecnik Windows Phone da mozemo koristiti barem Word Flow opciju itd.

    ReplyDelete
  14. Hvala na javljanju vec smo pisali clanak. A procita ovaj komentar tek nakon pisanja :)

    ReplyDelete
  15. Podrska za Usb To Go ce biti ako mene pitate 100% tu jer Windows podrzava. Ubacite USB u racunar i on pokrene sto zelite i ima file explorer i sve. Posto ce telefoni isti taj sistem dobiti ne vidim razloga zasto ne bi imali i podrsku za USB stikove...

    ReplyDelete
  16. Ja imam l920 preko godinu Dana. Prezadovoljan Sam. Sve Ono sto poseduje ovaj tel mislim na procesor ram ekran I Ostalo je izuzetnog kvaliteta. U planu je l930 u maju 2015, Ali ako ne budu pustili podrsku za USB o.t.g krenucu da razmisljam u nekom drugom smeru.. Dojadilo mi da nosim Sa sobom n8 Samo zbog USB o.t.g. Inace WP 8.1 je po menu NAJbOLjI I Tako da ova l920 ostaje samnom ma Sta bilo... Pozdrav svima!!!!

    ReplyDelete
  17. Bas mrak kaj se tice win10 na mobitelima, jedva cekam... Da usput pitam kad ce denim update...

    ReplyDelete
  18. To sa desktop izgledom UI-a na Windows Phone 10, možeš samo da sanjaš.Mnogi ovde ne shvataju da je Windows Phone, RT platforma.

    ReplyDelete
  19. Da. Bas tako. Osim toga Windows 10 je dobio novost kada se prikljuci tastatura na neki uredaj sa windiws 10 on prebaci na desktop mod, nez tastature se vrsti na Metro mod. Po meni je to najbolje rijesenje za jedan sistem koji zeli da ima i telefone i racunare pod istim krovom.

    ReplyDelete

Ostavite komentar