18.11.14

Nokia predstavila novi tablet N1 na Android operativnom sistemu

nokia-n1-render

Jučer smo pisali o novom uređaju iz Nokije i mislili smo da je u pitanju TV Box za gledanje TV-a, ali Nokia ide malo dalje i izdaje tablet sa Android 5.0 operativnim sistemom Lollipop. Nokia N1 će koštati 249€ (prije poreza i ostalih taksi).

Nokia N1 ima slijedeće specifikacije:

  • 2.3 Ghz 64-bit Intel Atom procesor
  • 2GB RAM
  • 32GB interne memorije
  • 7.9“ zaslon sa rezolucijom od 2048x1535
  • Android 5.0 Lillipop sa Nokia Z launčerom
  • Dimenzije 200.7mm x 138.6mm x 6.9m
  • 318g težine
  • 8mpx zadnja kamera
  • 5mpx prednja kamera
  • 5300mAh baterija
  • Wifi 802.11a/b/g/n/ac
  • Bluetooth 4.0

 

05A

Mi inače ne pokrivamo vrijesti iz Android svijeta jer se naša stranica zove Windows Phone novosti ali pošto je Nokia u pitanju koja je blisko radila u suradnji sa Microsoft-om na Windows Phone operativnom sistemu, i koja se ne može ni malo poreći najviše doprinijela rastu Windows Phone-a morali smo i ovu vijest prenijeti za vas. Uređaj Nokia N1 neće direktno Nokia proizvoditi, i od specifikacija se ne može više očekivati nego što to donosi Lumia 2520 tablet od Nokije, kao npr 8mpx kamera, to nije kvalitet kao Carl Zeiss (sada samo Zeiss) optika na Lumia seriji koju mi koristimo, to da napomenemo da ne vara korisnike da je isto.

 

Nokia je na ovom uređaju učestvovala samo sa licencama, dok je proizvođač drugi, i to je bitno napomenuti. Proizvođač je odgovoran za prodaju i distribuciju kao i sve ostale stvari vezane za servis uređaja. U suštini je ovo pametan potez Nokije da izvuče iz samo imena profit, što bih svaka veća kompanija uradila da su na njihovom mjestu.

 

izvor: Nokia

12 komentara :

  1. Veliki Drkadzija18 November, 2014

    Steta sto je android :(

    ReplyDelete
  2. Vrlo pohvalna vijest za nokiju :)

    ReplyDelete
  3. Edi Kovačić18 November, 2014

    Naravno da ce staviti android. To je njihov prosvjed prema microsoftu koji ih je stvarno ponizio i izbacio van. Zar bi nakon svega toga trebali staviti windows (phone) ???

    ReplyDelete
  4. Bez sim kartice ;(

    ReplyDelete
  5. Ponizenje? sa milijardama dolara?! pojasnite malo :)

    ReplyDelete
  6. Ja cu da pojasnim.Nokia je pre par godina vredela nekoliko stotina milijardi dolara, a saradnja sa sa microsoftom ih je dovela dotle da ih kupe za 5milijardi i da budi srecni sto su to dobili...zar se to moze smatrati uspehom,od apsoluutong lidera do nestanka:-(

    ReplyDelete
  7. Svaka cast Lumia uredzaju al Mislim Android ? Sta reci pored toliki rupa u sistemu te toliki ver. Androida bez uvrede imao sam dosta uredzaja sa Android sustavom al nijedan me nije zadovoljio Brzinom sigurnoscu i ozbiljnoscu sistema kao WP. S toga za mene je slavna Lumia i WP pomeni jedno bez drugog su nista. Android je sistem za neznalice i one koji vise vjeruju marketingu i reklami vec samom sebi da su rekli u svijetu kao sto su govorili Samsung S3 tel IN pa onda nisi cool moras kupit si S4 ili S5 odjednom LG G3 pobio sve daj sad njega treba ti hrpu novca da bi bio u fazonu ... Lumia ipak neradi tako svaki korisnik lumia telefona i WP uredzaja ima svoj ugodzaj i kvalitet koji neodstupa od novi lumia modela koji se pojavljuju. Ovo je pomeni fula sa androidom.

    ReplyDelete
  8. To apsolutno nije tacno! Nokia je vrijedila ovoliko kada je pocela suradivati sa Microsoftom. Bili su nekad gigant, jeste ali NI U KOM slucaju Microsoft nije kriv za njihovu propast na segmentu telefonije. Oni su padali dok Windows Phone 7 nije ni postojao. Kako ce Microsoft biti onda kriv?! I mislim neozbiljno je pisati tako nesto. Microsoft je nasuprot tome pumpao milijarde u Nokiju da ih spse inace bi Nokia propala, to je cinjenica. Nokia nije imala da isplati plate inzinjerima prije nego sto su proizveli prvi Nokia Lumia 800. Tek Microsoft je spricom prvom od 1 milijardu pomogao daljem postojanju.

    Tako da Microsoft nije kriv nego Nokia sto su prespavali dok su Apple i Google predstavljali novosti.

    ReplyDelete
  9. Da, a jeste li obzir uzeli novce koje je MS davao Nokiji jer da bi ona uopće moga funkcionirati? MS je tim svojim novčanim intervencijama praktički kupio Nokia odjel telefonije. Koliko je Nokia vrijedila nekad i kad ju je MS kupio nema smisla uspoređivati je ako ste ikad pogledali vijesti ili pročitali novine vidjeli ste da vrijednost dionica pada ili raste ovisno o poslovanju.


    Prije WP-a, Nokia je imala mrtav OS sa zastarjelim hardverom u odnosu na konkurenciju. Imali su dobro poznati Symbian za koji bi se moglo reći da je bio dobar ali nije bio razvijan u pravom smjeru u pravo vrijeme. Kad je to Nokia primijetila već je bilo kasno jer su tržište zauzeli Apple i Google, pa moglo bi se reći preko noći jer su tržište osvajali galopirajućom brzinom.


    Koliko je bila hitna intervencija Nokie pokazuje i to da su izbacili Nokia 808 uređaj i nakon godinu dana odustali od Symbiana, što nikako nema logike da ponudiš uređaj i pokopaš nedugo nakon što se pojavio na tržištu. Promjene su morale biti hitne, pokušali su MeeGo paralelno sa Symbian zatim odustali i krenuli na WP.

    Nema smisla tražiti krivca ovdje ili ondje kad je Nokia sama sebe ukopala, nije se prilagodila zahtjevima tržišta a znamo šta se takvima dogodi- propadnu.

    ReplyDelete
  10. A di je 10"??? Ovo bi mogo bit vrlo dobar tablet...android obozavam zbog igrica i skidanja ilegala sa torrenta tako da bi 10tka puno ljepse izgledala...nokia sa androidom-bas me zanima kak baterija dura...

    ReplyDelete
  11. "Mi inače ne pokrivamo vrijesti iz Android svijeta jer se naša stranica zove Windows Phone novosti ..."
    I neka tako i ostane, da ne bi bili prinuđeni da bojkotujemo i spamujemo vaš sajt.Elem, finski deo Nokie je već dosta štete napravio MS-u lansiranjem onog smeća od telefona Nokia X (ja ga zovem XO), a pogotovo u Indiji. "Here" licence su odmah ponudili Google-u za dž. i tako dalje i etc...
    Na ovaj kineski tablet, stavljaju Nokia logo sa nekim "Nokia Store" i slične budalaštine.Ljudi su užasno zbunjeni, a vi im još pravite reklamu na ovim stranicama.
    P.S. ja lično nemam ništa protiv Google androida, čak i mislim da je Android 5.0 lizalica, nešto najbolje što je izašlo od te firme još od ISC 4.0.

    ReplyDelete
  12. Pokrili smo samo tu vijest jer se radilo o Nokiji i da razjasnimo ljudima da to nije Nokia koju ce oni ocekivati. Plus pisali smo o tome jer je Nokia suradivala dobro za Windows Phone sa aplikacijama, reklamama, funkcijama i inovacijama. A sto se tice HERE maps logicno je nekako bilo da ce preci na veci sistem sa vise korisnika.

    ReplyDelete

Ostavite komentar