13.11.14

Nova nadogradnja Windows Phone 8.1 preview for developers dostupna

WP8.1 update

Windows Phone 8.1 preview for developers program ima redovno nadogradnje, u suštini svakih 3-4 sedmice po jedna. Svaka nadogradnja sistema donosi ispravke i ili nove funkcije. Ova nadogradnja će vas sistem dovesti na verziju 8.10.14203.*. Verzija 14203 donosi novu funkciju koja je vezana za Battery saver (ušteda baterije) aplikaciju i njenu nadogradnju o kojoj smo pisali ranije. Naime od sada možete uživati u pravom Live Tile za bateriju koji nije više onako statičan kao dosadašnji.

 

Battery_Saver_14203


Battery Saver (ušteda baterije) jeste da ima Live Tile (živu pločicu) ali ona se osvježava samo povremeno i ima svega par animacija na sebi pa je teško zaključiti koliko ima još baterije na uređaju. Od sada postoji i procentualni iznos kapaciteta baterije na živoj pločici što je dobro. Po nama malo je dizajn te žive pločice promašen ali vjerujemo da će Microsoft to srediti da bude u skladu sa normama dizajna za Windows Phone. Još jedna novost jeste da se može Battery Saver dodati u prečice na vrhu u akcioni centar (Action Center – notifikacijski centar).

 

Preuzmite nadogradnju (postavke telefona > ažuriranje telefona > provjeri na ažuriranja ) i javite se u komentarima ako otkrijete još novosti.

 

[Dodatak]

 

Build_14203_Scheduler

 

Još jedna novost nakon preview for developers nadogradnje na verziju 8.10.14203 koju je otkrio neko na Windows Central jeste da se kao i u Windows 10 možete namjestiti vrijeme kada da se instaliraju nadogradnje ako su preuzete. Ovo je veoma važno za korisnike da ne bih instalacija počela u vrijeme kada oni to ne žele. Automatski je namješteno na 3 h poslije ponoći ali to možete namjestiti kako želite. Mala je stvar ali korak po korak približavamo se Windows 10 i unifikaciji ova dva sistema.

 

izvor: Windows Central

31 komentara :

  1. Emil Hodžić13 November, 2014

    Radi,ja malo prije uradio update :).Sta ne radi.

    ReplyDelete
  2. vec duze vrijeme ne radi mi flaslight ni u aplikaciji(probao vecinu) ni na kameri.. i pojavila mi se zuta mrlja u gornjem i srednjem dijelu displeja, izgleda da je to cesta pojava..

    ReplyDelete
  3. Za mrlju na displeju sam cuo. kao da je nestalo neke od boja. i mislim da se ne moze ispraviti osim poslati telefon na servis. Isto tako i blic, mozda je pregorio?!

    ReplyDelete
  4. najgore sto se pojavilo kada sam koristenje telefona sveo na minimum a blic skoro nikako nisam koristio.. citao sam po forumima za mrlju samo servis pomaze, e sad koliko se isplati kada 920 za 200km polovnu mozes kupiti..

    ReplyDelete
  5. Da. taj zaslon je skup. ako je pod garancijom Nokia to pokriva. A sav displej za Lumia 920 je oko 50-70€ + postraina. tako da nekako se i ne isplati ali posto je displej vecina telefona u Lumia 920 po meni se dobije kao novi telefon.

    ReplyDelete
  6. Može pomoć? Cijelo vrijeme mi piše installing kod Batter savera i kad odem u store na njega i kliknem update piše error code 81030137

    ReplyDelete
  7. Ja kako upravo citam ta greska se javlja kada aplikaciju ne moze da preuzme i cesto pomaze samo hard reset telefona. ali to ne preporucujem. Prvo isprobajte preko ovog linka doci do aplikacije ponovo i instalirati je. ako ne radi onda prekinuti nadogradnju duzim pritiskom u trgovini gdje pise da ima nadogradnja i onda prekinuti. Ugasiti telefon i upaliti. Nakon toga opet preko ovog linka doci do aplikacije, a ne kroz trgovinu i instalirati je. ako ne moze onda ne znam dalje.

    ReplyDelete
  8. imam jos garancije 8mj, super ako garancija pokriva taj servis

    ReplyDelete
  9. Da, meni je tako zaslon prikazivao plavu crtu (crkli pikseli) i Nokia mi zamijenila displej u roku 40 minuta. Oni su tamo u Sarajevu kod tebe prekoputa Bosmal zgrada. tu u ulici, mislim da se ulica zove Antuna Branka Simica. I garancija pokriva sve za sto nisi ti odgovoran :) a po meni je to greska displeja.

    ReplyDelete
  10. ovaj update je po meni u neku ruku beskoristan, jer se sve vrti oko battery saver app,umesto lepo da stave u action mobile data, oni guraju ovo sto vec moze da se stavi na ekran kao live tile.

    ReplyDelete
  11. Kada stigne cijeli log o promejnama objavit cemo ga, ovo je samo sto smo do sad primjetili da je novo. A ne vjerujem da bi Microsoft poslao nadogradnju samo radi toga. Uvijek ima nesto i sto nije vidljivo korisnicima.

    Sto se tice precice za mobilne podatke mislim da mobilni operateri tu pritiscu na Microsoft da ne uvode tu opciju jos jer mobilni operateri danas (ne kod nas) zive od prodaje interneta, a ne impulsa za razgovore. I vazno im je svaki MB koji potrose korisnici. I recimo ako MS ugradi tu opciju mobilni operateri mogu bojkotirati WP, ne da mogu nego bih to sigurno uraidli. Jednom prilikom je to i Joe belfiore izjavio da WP nije dovoljno velik da moze reci "mi cemo to ugraditi pase li to vama ili ne" dok iPhone moze...

    ReplyDelete
  12. Ovo nema nikakvog smisla.
    Pa i sada u postavkama postoji mogućnost da korisnik uključi/isključi data promet, da prebaci na 2G, 3G, ili 4G u normalnim zemljama.
    Sve to mi hoćemo da bude brže i jednostavnije kao na androidu, ništa više od toga..

    ReplyDelete
  13. Da u postavkama. ali konkretno za ovu precicu znam da WP nema odobrenje od mobilnih operatera. Isto je bilo i sa Data Sense koji smanjuje internet potrosnju i do 75%! ATT&T i drugi nisu dozvolili to na svojim uredajima i izbacili tu funkciju iz sistema. Isto vazi i za precicu, iako Microsoft ugradi vecina operatera nece dozvoliti. Iako postoji na drugim operativnim sistemima, procitajte komentar prije "oni mogu jer su veci"...

    ReplyDelete
  14. Mobile data možeš da postaviš kao malu title negde na početku ekrana.Npr. skineš sa Store "Quick Settings" i pinuješ samo ikonu za data mrežu.

    ReplyDelete
  15. moze li pfd na htc8s,jeli ikome uspjelo

    ReplyDelete
  16. Naravno da može.... Meni sve radi...

    ReplyDelete
  17. Ma znam ja kako mogu da izbacim tile,ali bih voleo da ga imam gore u action centru...inace meni je 24/7 upaljen i data i wifi..bio sam pre ned dana malo u grckoj i bio mi je iskljucen data ...tel mi je dva ipo dana izdrzao...samo zdog toga bi ga gasio..inace imam i previse interneta u peketu😉

    ReplyDelete
  18. Ja neman tog updatea uopste jel to do moje mreze(bhtelecom) ili do mog tel. Koristim 925?

    ReplyDelete
  19. a jesi li prijavljen na PfD program?

    ReplyDelete
  20. Kako se prijavit I Sta to uopste znaci

    ReplyDelete
  21. Npr citam redovno obavjesti central al nikako nekontam kako indija Burundi gana ekvador banglades imaku cortanu a mi je na big nemamo jel I to taj program developer

    ReplyDelete
  22. Naravno da može, a zašto ne bi moglo???

    ReplyDelete
  23. Nemaju oni Cortanu, oni prebace svi regiju i jezik na US i imaju Cortanu. Tako je i mi imamo. A Cortana ne prica još ni indijski niti koji drugi jezik osim engleskog (za sad).

    I ne bih se čudio da Indija dobije prije nas Cortanu, jer mi kad se saberemo, cijeli Balkan naš nema ni 10% Windows Phone korisnika koliko Indija ima, a još kod nas zezanje sa jezicima dok je kod njih jedan jezik kod nas su 321.

    ReplyDelete
  24. onda nisi na PfD programu i nema veze tvoj operater sa ovom nadogradnjom. Uglavnom, PfD je kratica ta "Preview for Developers", to je verzija sustava koju dobijaju razvijači/programeri kako bi mogli pripremiti aplikacije kad sustav bude svima dostupan. Ne znam koliko se razumiješ u fleširanje i sve to skupa, pa nebih znao koliko imaš koristi da ideš na PfD.
    U svakom slučaju na tebi je da odlučiš. Evo link na članak gdje je sve objašnjeno
    http://www.wpnovosti.com/2014/04/kako-se-pripremiti-na-wp81-preview.html

    ReplyDelete
  25. Mislim da kod poziva nije bilo opcije video?...

    ReplyDelete
  26. Kada ce biti sluzbena nadogradnja za nas obicne smrtnike?

    ReplyDelete
  27. Ja imam 8.10.12393 update istrazio sam na netu da je to dev.update il jedan od update al izaso u aprilu il junua posto sam ja tek odnedavno korisnik lumie men se vise nista automatski updateovalo nije. Samo pitanjce jel vi koristite region na US radi cortane i dali na taj region ja mogu radit update, kupit aplikacike itd

    ReplyDelete
  28. Mirjana Rosic Jelica05 May, 2015

    Ja sam danas dobila ovaj error na MSN vreme aplikaciji(koja je prije dva dana odlično radila),i nakon mnogo čeprkanja po telefonu sam vidjela da sam u nekom momentu uključila ograničenje rada mobilnih podataka u pozadini,što je dovelo do prikaza error 81030137.
    Nadam se da bi ovo moglo nekome pomoći ☺

    ReplyDelete

Ostavite komentar