26.11.14

Windows 10 će imati podršku za flac audio format

windows-10-start-menu

Windows 10 će u narednim nadogradnjama technical preview verzije imati podršku za flac audio format koji se odlikuje tim da nema gubitka u kvaliteti zvuka, zbog toga i naziv „Free Lossless Audio Codec“. Flac kao audio format je u mogućnosti komprimirati zapreminu audio podatka oko 50-60% uz isti kvalitet zvuka. Windows 10 kako je najavio jedan Gabriel Aul preko svog Twitter profila će u početku naredne godine dobiti ovu podršku za audio format flac. Na fotografiji ispod vidimo Windows Media pejer koji podržava flac format.

 

windows-10-flac-support-screenshot

 

Zašto mi prenosimo sada ovu vijest kada se odnosi na Windows 10 technical preview, objašnjenje je jednostavno, Windows 10 će u narednoj godini biti i na svim Lumia uređajima koje danas imamo i koje su na WP8 ili WP8.1. Kako i smo i ranije pisali Windows 10 će biti jedan sistem sa jednim kodom na svim uređajima, to znaći da će i flac doći na telefone u narednoj godini kroz Windows 10.

 

Windows 10 se još nalazi u testnoj fazi i može je svako preuzeti ali uz vlastitu odgovornost. Više informacije o Windows 10 se može naći pod preview.windows.com, a ISO fajlovi se mogu naći pod – Windows 10 ISO. Više o flac audio formatu možete pronaći na Wikipediji.

 

Izvor: Windows Central, Gabriel Aul (twitter)

11 komentara :

  1. Jedno pitanje kad smo vec kod formata, ja na mojoj Lumii 630 ne mogu da pustim avi format, integrisani plejer mi izbacuje da nije podrzan, a ovi sa marketa izbacuju da nisu u mogucnosti da puste zbog nekog bug-a u sistemu, pa me zanima da li se i vama desavalo? Pozdrav

    ReplyDelete
  2. Nedzad Pugonja27 November, 2014

    Dali je ovaj w10 samo za racunare?

    ReplyDelete
  3. DA.
    Za mobitele najranije za pola godine, i to vjerovatno prvo kao PfD, a za nekih godinu dana (krajem 2015.g.) možemo očekivati službenu OTA nadogradnju.


    Ovo su moja prilično optimistična očekivanja. Ne bi se čudio da mi sa starijim uređajima (520/820/920..) dobijemo osakaćenu verziju W10 tek u 2016. godini, kako sporo idu nadogradnje...

    ReplyDelete
  4. Da i mkv format ce biti podrzan. A Vjerovali ili ne Windows 10 ce biti za sve isti. od malog ekrana do velikog ce biti jedan kod u pozadini. I nista nece biti osakaceno. Evo primjer trenutno u Windows 10 technical preview ima battery sense, Cortana postavke, data sense i sve ostalo kao na WP sto vec ima. Rade na tome da do slijedece godine naprave jedan sistem i da nema razlike. Zasto bi bilo kukanja kao sa 7.5 na 8.0? ne vidim razlog tome kada je Kernel od WP8 i Windows 8. i Windows 10 isti. I ne samo Kernel nego je i vecina koda u pozadini ista, zato i rade univerzalne aplikacije izmedu WP 8.1 i windows 8.1 tako dobro sa "zajednickim" kodom.

    I sto se tice ostali primjerki koje imate evo npr folderi, mi nismo objavili da izlazi u julu oficijelno ta nadogradnja sa podrskom nativnih mapa, tako da ne znam sta ste ocekivali od jula?! Mi smo objavili clanak o tome da preview for developers korisnici dobijaju update taj nakon 8.1 i dobili su. Za ostale smo rekli da ce potrajati do kraja godine sa nativnim mapama. Sto tice melodija za zvuk, od wp8.0 se moglo postaviti pjesma za zvuk telefona samo sto vi mislite da izrezete dio pjesme da postavite logicno da zahtjeva neku aplikaciju jer zasto bi Microsoft to ponudio kao "sistemsku funkciju"? Ima aplikacija i gotova stvar.


    Airsync isto ima, samo treba malo bolje pogledati gdje traziti. Imaju ako ne desetine aplikacija na trgovini koje rade sync muzike i videozapisa sa racunara na mrezi.


    I jos nesto da razjasnim ne radi Microsoft ekipa da bi uskladila ova dva sistema bez razloga, oni su sebi zaciljali tako da bi bilo svima lakse, prvo razvijacima, drugi korisnicima. I zasto bi bilo tesko kada danas djelimo 95% koda sa Windows 10? ovih 5% na tome oni sada rade plus na novim stvarima. Primjera radi notifikacijski centar na Windows 10 - ugraden je kao na WP8.1. Tako isto ocekujem i ostale funkcije i onda dolazi to sve za telefone. I nije to tesko napraviti kada imamo danas tablete sa 7" koji vise lice na Lumia 1520 po velicini nego na pravi tablet ali opet imaju Windows 8.1 na sebi. Isto tako ce se nastaviti i sliejdece godine ce biti samo 1 Windows na svim uredajima, telefonima, tabletima, desktop racunarima itd. itd. Nema vise RT i Pro verzije.

    ReplyDelete
  5. Imam dva pitanja. Prvo,da li neko zna zasto na 820 mogu da skinem Blic online app a na 730 ne mogu,tj.dolazi do neke greske? Drugo za Dina. Kako da se resim ovih glupih reklama na vrhu app wp novosti? Placenu verz da skinem? :)

    ReplyDelete
  6. Odmah jedno za drugim. I jos poneke app kao lumia refocus.

    ReplyDelete
  7. Stefan Ivanović28 November, 2014

    "Airsync isto ima, samo treba malo bolje pogledati gdje traziti. Imaju ako ne desetine aplikacija na trgovini koje rade sync muzike i videozapisa sa racunara na mrezi."


    Ja osim Plex nisam video nijednu jedinu, a ni za tu nisam siguran kako i da li radi jer se Plex plaća bez mogućnosti da se isproba i jedna je od skupljih aplikacija. Inače pod ovim "na mreži" mislim na intranet opsegu, a ne preko interneta i nekih servisa/naloga. Ne znam kakve su brzine i HR i BiH, ali u SRB je max download 20Mbs, a upload 1Mbs (što je skoro i granica za download ADSL2+, mada bi upload svakako mogao biti bolji, makar tih 1.4Mbs), tako da dok god je tolika disproporcija i bedan uplink jedini način za sinhronizaciju koji ima smisla je "iza rutera" gde su i DL i UP linkovi simetrični na 54Mbs (ili ko ima bolji ruter i 150Mbs-300Mbs). Kad dižem 250MB slika na OneDrive to traje skoro 3 sata, sinhronizacija audio i video medija tom brzinom ne dolazi u obzir. Mislim, imam ja kabl, može i tako, ali ako Apple korisnici mogu onAir zašto sam ja (svi mi na WP) uskraćen? Očigledno nije nemoguće napraviti kvalitetnu sinhronizaciju...


    P.S. ako nećeš da reklamiraš neku aplikaciju ovde slobdno mi pošalji na mail, ako ti disqus daje mogućnost da vidiš mail komentatora

    ReplyDelete
  8. Stefan Ivanović28 November, 2014

    Bilo koji AVi fajl ili je niki poseban problematičan? Ako AVI nije u MPEG-4 nego u nekoj drugoj shemi tipa RealVideo, QPEG, Cinepak i sl. ima šanse da ne pusti. Ako player na Windowsu ima mogućnost da ti pokaže koji kodek koristi za taj AVI možeš da pogledaš i eventualno da ga prekodiraš (ako koritiš neki od mplayer varijanti to možeš da prekodiraš sa ffmpeg koji uz njega obično dolazi). Druga stvar koja može biti problem, a takođe možeš da proveriš, jeste audio kodek jer windows phone ne podržava ogg i vorbis

    ReplyDelete
  9. Evo jedna app

    http://www.windowsphone.com/s?appid=cddfeb87-c873-462a-9336-c21bcca391e3

    Sad cu naci jos. Na mrezi sam mislio na kucne racunare koji su recimo na homegroup.

    ReplyDelete
  10. http://www.windowsphone.com/s?appid=8ac7a1f4-e5c6-4dc4-a3ae-00d4c5e728c3

    Ima naravno jos i plex. I za dobre aplikacije se placa. Nece razvijaci trositi stotine i stotine sati besplatno da bi njima neki korisnik dosao koji i ne zeli uopste tu aplikaciju i blati je onda u ocjenama. Zbog toga nema ni trial jer evo moje iskustvo sa Trial korisnik da ocjenu 5 za Prognozu jer nije ni procitao da ima trial i nakon 4 dana promjeni u 1. Ko to zeli od razvijaca?! Korisnici sami odlucuju sta skidaju i mislim ko zeli nesto dobro trebao bi i platiti. Isto kao za dobre Desktop programe sto placamo. Vecina ovih aplikacija i razvijaca sto imaju placene aplikacije rade pored toga kao razvijaci i ne zele da se bakcu oko 0.99€ po aplikaciji kada im je satnica od 100-300€

    Uglavnom ima jos aplikacija, neke od njih su besplatne ali imaju reklame.

    ReplyDelete
  11. Hvala na odgovoru, ipak je bio problem u konkretnom fajlu, to je bio neki rip sa torenta, tako da je verovatno kodiran nestandardno, ali nije na odmet znati ove tehnikalije za ubuduce!

    ReplyDelete

Ostavite komentar