30.9.15

Opera Mini ima nadogradnju i novu ikonu

Opera Mini Setup novi

Opera Mini web preglednik za Windows Phone danas ima narednu nadogradnju. Današnja nadogradnja aplikacije donosi par novosti, a kao prvo se primijeti nova ikona aplikacije koja izgleda dobro. Unutar aplikacije vidimo i promijene navigacijski tipki i tako glavna tipka nije više Opera logotip nego hamburger meni. Kroz korištenje same aplikacije primjećujemo da je Opera napravila i vodoravni način pregleda web stranica, što nije bilo podržano do sada. Isto tako primijetimo da se kroz samu aplikaciju lakše i bolje upravlja. Međutim otvaranje web stranica je još uvijek blago rečeno loše jer Opera izgleda nije ništa radila na samom pokretaču tj. renderu svog web preglednika.

 

Opera 1

 

Opera 2

Zbog toga je po pitanju otvaranja web stranica i samog prikaza Opera još uvijek na zadnjem mjestu i uz to ne podržava ni Javascript kako treba, a današnju web stranicu bez Javascript zamisliti je nemoguće. Isto tako Opera Mini ima probleme sa HTML5 koji su u današnjem dobu nezamislivi.

 

Oko glavnog aduta koji treba da krasi Opera Mini browser smo također dosta rekli u prošlosti, radi se o uštedi internet podataka tokom surfanja, međutim ta ušteda je nekakva utopijska jer na najmanjim stranicama nekako proračuna da su stranice od 10-100MB iako su u stvarnosti svega 500KB-5MB. Zbog toga i sam proračun uštede nije realan.

 

Koliko god mi željeli ostaviti lijepu ocjenu za ovaj web preglednik na žalost smo realisti i pregledamo stvari veoma dobro i divimo se malim ekipama kao UC Browser i Surfy koji su uspjeli mnogo bolje aplikacije napraviti nego ipak veća izdavačka kuća kao Opera. Opera napreduje ali koraci su veoma mali jer je Microsoft u međuvremenu napravio Microsoft Edge koji je ista aplikacija na svim Windows 10 uređajima i uz to pokreće mnogo više stranica kao i striming formata bolje i tečnije nego ova verzija Opere. Naše testove performansa između Opere Mini, IE, Surfy i UC Browser na WP8.1 možete pogledati na ovom članku.

 

Mi ćemo rado uraditi novi test u svim segmentima kada osjetimo da Opera Mini otvara stranice kako i treba.

 

Preuzmite Opera Mini ovdje.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar