18.9.15

Microsoft pustio novi Windows 10 PC build 10547

Windows 10 setup novi

Od sada Windows Insajderi na bržem načinu primanja nadogradnji mogu preuzeti novi Windows 10 PC build 10547 koji donosi dosta ispravki i poboljšanja.

 

Evo i šta je novo u ovom buildu

 

start-more-tiles-1024x715

Poboljšani Start meni sa novom funkcijom koju poznajemo od Windows Phone, a to je da poveća gustoću pločica na Startu (smanji ih) kako bi moglo stati više pločica u jedan red. Tu funkciju možete pogledati na ovom buildu pod postavkama > personalizacija > Start > „prikaži više pločica“. Za korisnike koji imaju oko 512 ili više pločica na Start zaslonu Microsoft je povećao dosadašnji limit na 2048 pločica koje možete zakačiti jer se nekoliko korisnika žalilo da nakon 512 pločica sistem postaje nestabilan. Sretno isprobavanje postavljanja 2000+ pločica.

 

Ispravke i poboljšanja Tablet modusa

 

Teeter-1024x576

Kada se PC nalazi u Tablet modusu snap je dosta poboljšan i unaprijeđen i tako možete u Task view pogledati aplikacije koje imate na raspolaganju za Snap ili ih gasiti povlačenjem prstom dolje.

 

Mnogo ispravki aplikacija

 

Microsoft je pustio mnogo ispravki za Windows 10 aplikacije kao npr. Microsoft Fotografije koje su donijele mogućnost da vidite vlastite mape koje imate na uređaju. Groove, Outlook Email i Kalendar, kao i Mape su također imale vrijedne nadogradnje koje trebate pogledati.

 

Druga poboljšanja

 

Sada se može izmijeniti pozadinska fotografija na zaključanom zaslonu koja je sada namještena na Windows logo. Promjena te postavke se vrši na ovom buildu pod postavke > personalizacija > Zaključani zaslon > „prikaži windows pozadinsku fotografiju na zaslonu za prijavu“.

 

Object RTC u Microsoft Edge

 

Za razvijače jedna novost jer ovaj build donosi preglednu verziju Object RTC u Microsoft edge web preglednik. ORTC API omogućava audio-video komunikaciju u realnom vremenu direktno u Microsoft Edge bez instaliranja dodatnih plugin-ova. ORTC će biti potreban kako bi Skype i druge komunikacijske platforme radile uopšte na Microsoft edge. Pored toga WhatsApp web zahtjeva ovakvu tehnologiju da bi mogao raditi.

 

Evo i važnih ispravki koje donosi ovaj build:

  • Ispravljena većina grešaka koja je prouzrokovala pojavljivanje kritične greške poruke Insajderima. Traženje na Start meniju će biti bolje i kvalitetnije nego do sada.
  • Ikona za obavijesti neće se paliti kada nema novih obavijesti (a to se dešavalo do sada).
  • Ispravljena greške gdje poruka za stanje baterije bila odrezana na nekim jezicima.
  • Kada kliknete desnim klikom na Desktop i promijenite pozadinsku fotografiju ona će nasumično biti izmijenjena umjesto po redoslijedu kako se nalaze u mapi ostale fotografije.
  • Od sada možete koristiti Cortanu sa lokalnim računima kao i sa Microsoft računima.
  • Ispravljeno nekoliko grešaka zvuka – uključujući specifične greške sa Realtek audio drajverima.

 

Poznate greške u ovom buildu su/ostaju:

  • Jezični paketi će kao i kod mobilne verzije kasniti nakon nadogradnje na ovaj build jer se moraju prvo spremiti i podići na servere. To će se dogoditi u toku dana.
  • Windows aplikacije iz trgovine možda se neće ažurirati automatski. Da bi primali nadogradnje za aplikacije pouzdano otvorite trgovinu kliknite na profilnu fotografiju > Downloads and Updates > check for Updates, što će pokrenuti proces traženja novih nadogradnji.
  • Korištenje Notepad.exe sa command prompta da otvori neki podatak kao npr. „file.txt“ će izbaciti grešku da nemate dozvolu za taj proces. To će biti ispravljeno u narednom buildu.
  • Vidjet će te poruku upozorenja u postavkama > Update and Security > Windows Update koju možete ignorirati trenutno. Microsoft dodaje novu funkciju koja treba dijagnozirati šta se dešava i zašto nekad ne dobijete novi Windows 10 build ali nije potpuno implementirana funkcija još.

settings-message-1024x718

 

Novi post na forumu za gejmere na Windows 10

 

Microsoft je objavio novi dio foruma koji je namijenjen igračima igara, tamo će naći sve o Windows 10 i igranju igara na istom. Na tom forumu igrači mogu izmjenjivati iskustva i dijeliti sugestije Microsoftu na rad specifično oko igara na Windows 10. Taj forum će te naći ovdje.

 

Insajderi, preuzimate li novi build?!

 

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar