15.9.15

Microsoft pustio novi Windows 10 Mobile build 10536

Windows 10 Mobile setup 2 blurred

Microsoft je jedan dan prije nego što smo očekivali pustio Windows 10 Mobile build 10536. Nakon malo duže pauze korisnici Windows Insider programa mogu se obradovati novom buildu, o pauzi i razlozima smo pisali ovih dana kako bi objasnili korisnicima situaciju.

 

Korisnici koji se nalaze trenutno na Windows 10 Mobile build 10512 vidjet će tri nadogradnje 10514 i 10536.1000 u jednom paketu i u drugom 10536.1004. Ovaj proces će trajati malo duže nego inače jer ove tri nadogradnje moraju ovim redoslijedom proći. Dok korisnici koji rade nadogradnju sa WP8.1 imaju samo jednu i idu direktno na 10536.1004.

 

Pogledajmo značajne ispravke i poboljšanja ovog builda:

  • Insider hub gdje možete vidjeti svoj Insider profil sa predloženim sugestijama od sada je opet dostupan.
  • Mobilni hotspot za povezivanje više uređaja na Internet preko vaše Internet veze opet radi
  • Unos glasovnim uputama ažuriran sa podrškom za japanski i Engleski (Indija).
  • „Jednokratna“ nadogradnja sa WP8.1 na zadnji build je od sada opet dostupna.
  • Dvo-stepenska provjera autentičnosti je ponovno u funkciji za sms i pozivne provjere.
  • Start zaslon će uspješno se učitati umjesto da prikaže „loading…“ zaslon i zastane u tome beskrajno. Ipak se može dogoditi da se desi ali neće ostati tako i bit će ispravljeno.
  • Quite Hours (Cortanina funkcija) radi ponovno.
  • Kašnjenje u prikazu sata i datuma na zaključanom zaslonu je ispravljeno.
  • Zumiranje mape radi ponovno.

 

Novi build novi i druga poboljšanja

 

W10_Phone_Photos_Folders_9x16_en-US_adines-01-new

 

Microsoft Fotografije aplikacija o kojoj smo ranije pisali da je dobila mape izgleda tek je dobila mape sa novim buildom, zbog toga niko od nas nije ni vidio nadogradnju. Nova funkcija pregleda mapa fotografija sa telefona je ono što su korisnici željeli, pregled je omogućen i sa microSD kartice.

 

Dodatno je zumiranje u fotografije poboljšano kao i kontekstualni meni aplikacije, posebno se to osjeti na telefonima. Dodatno aplikacija ima favorite sekciju kao što je imala i WP8.1 galerija fotografija.

 

PC verzija ove aplikacije još nije izašla jer se izgleda radi na njoj ali po pisanju Windows bloga uskoro će stići nadogradnja u trgovinu.

 

Spuštanje zaslona pritiskom na Start dugme omogućeno za sve telefone!

 

wp_ss_20150909_0001-576x1024

 

Microsoft pažljivo sluša kada je Windows Insider program u pitanju i jedna mala ali dobrodošla novost od prije par buildova jeste da korisnici većih telefona kao Lumia 1520 mogu držati Start dugme djelić sekunde u kojem se on spusti kako bi jednom rukom mogli koristiti vrh zaslona koji se spusti na 50% ekrana. Tu funkciju su priželjkivali i korisnici manjih telefona i sada su je i dobili.

 

Ovo je dokaz kako Windows feedback radi dobro i pouzdano, korisnici poželjeli – glasali – dobili.

 

Windows Feedback

 

Windows feedback aplikacija je također poboljšana i omogućava dijeljenje prijedloga izvan Windows Feedback aplikacije, tako korisnici koji nisu učesnici Windows Insider programa mogu glasati za funkcije.

 

Poznate greške koje su ostale ili novonastale u ovom build su:

  • Nakon reseta telefona nećete vidjeti obavijesti dok ne otključate telefon. Nakon otključavanja prvog primat će te obavijesti normalno.
  • zStorage aplikacija u postavkama će se rušiti i neće se moći otvoriti (aplikacije s takvim predznakom su većinom ili testne aplikacije ili inženjerski dodaci koji su još u testiranju).
  • Insideri neće biti u mogućnosti da se prebace se sporijeg načina na brži. Morat će koristiti Windows Phone Recovery Tool za vraćanje na WP8.1 kako bi izvršili uspješno nadogradnju na ovaj build.
  • Dodatni jezici koji su dostupni tek od Windows 10 Mobile Insider preview neće biti dostupni do sutra. Pojavljivat će se greška prilikom preuzimanja koja će nestati nakon što Microsoft omogući preuzimanje.

 

Loša vijest za Lumia 1020 korisnike

 

Lumia 1020 korisnici do sada nisu imali mnogo sreće na Windows 10 jer glavni adut telefona je „pauziran“ u Windows 10 Mobile, a to su fotografije u 41mp rezoluciji jpeg + DNG format kao i odlični videozapisi. Na windows 10 Mobile korisnici tih telefona su iskusili da to ne radi sve kako su navikli na Windows Phone 8.1. Microsoft izjavljuje na svom Windows blogu da će biti omogućeno preuzimanje Lumia Kamera aplikacije koju poznajemo sa WP8.1 ali za sada nije još dostupna. Vjerovatno do jeseni i neće biti dostupna.

 

Ko je izvršio nadogradnju sa WP8.1 on još uvijek ima Lumia Kamera aplikaciju instaliranu. Dodatno Microsoft piše da će uskoro u Windows Kamera ugraditi i „žive fotografije“ (Living Images) za sve uređaje koji imaju istu funkciju i na WP8.1. Living Images je funkcija koju je Nokia predstavila sa svojom aplikacijom Lumia Camera za određene modele Lumia serije telefona i koja snima prije fotografije određenu sekvencu kao videozapis i fotografije tako izgledaju žive umjesto statične.

 

Nakon nadogradnje svakog Builda Microsoft savjetuje pregledanje trgovine da li imaju nova ažuriranja aplikacija. U ovom slučaju konkretno bi se trebala pojaviti Microsoft Photos, a možda i druge aplikacije.

 

Dodatak

 

Izgleda da je ovaj build dostupan za Samsung Ativ S kao i HTC 8X, vjerovatno su od sad većina telefona podržani, ako vi imate jedan od ovih telefona javite nam u komentarima da li imate nadogradnju.

 

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar