9.9.15

Microsoft objašnjava zašto čekamo novi Windows Insider build ovoliko dugo

Windows 10 Mobile setup blurred manji

Kao što ste i sami primijetili dugo je već od kako nismo imali Windows Insider build za Windows 10 Mobile, a razlozi tome su razni. Microsoft je se na mnogobrojna pitanja korisnika i čak žalbe o „imaginarnom“ kašnjenju novog builda obratio korisnicima sa pojašnjenjem kako zaista radi procesuiranje novog Windows Insider builda.

 

Naime kao što smo svi očekivali već prošle sedmice po nekom ritualu smo očekivali novi build za Windows 10 Mobile, međutim isti se nije dogodio radi greške koja je bila izgleda dovoljno velika se obori trenutni build.

 

WIP-Flights

Iznad na fotografiji vidimo tri grupe OSG (Operating System Group) Fast (tu pripadaju inženjeri kao Gabriel Aul i drugi), drugu grupu OSG Slow koja malo sporije prima interne nadogradnje i WIP Fast (to su krajnji korisnici na Windows Insider brzom načinu primanja nadogradnji). Kao što vidimo prva tri aviona prikazuju normalan slijed događaja od implementacije funkcija preko testiranja do naših telefona, drugi ciklus je prekinut sa (x) koji simbolizira da su pronašli u toj grupi grešku koja je dovoljna da se taj build zaustavi i ista grupa nastavlja sa novim buildom ispočetka sa testiranjem.

 

Korisnicima je teško objasniti ali iako je jedna funkcija radila prethodno ne mora značiti da će raditi i u narednoj implementaciji iako ništa na dotičnoj funkciji nije urađeno ona može zakazati u sklopu sa drugim funkcijama koje su izmijenjene, zbog toga se radi i ovakvo testiranje buildova.

 

Ovako inače sve kompanije testiraju implementacije samo u Windows Insider programu korisnici imaju direktno dodira/uvida sa pravim Beta testiranjem softvera. Novi build koji je u testiranju nosi broj 10536 i ispravljene su naredne greške koje su bile prisutne u 10512:

  • Mobilni hotspot je opet funkcionalan.
  • Quite hours greška koja je bila prisutna je ispravljena.
  • Greška nemogućnosti zumiranja u aplikaciji „karte“ (maps) je ispravljena.
  • Kašnjenje za zaključanom zaslonu dok se pojavi sat i datum je poboljšano.

 

Microsoft piše i kako je prioritet kod svakog Windows Insider builda da rade osnovne funkcije na telefonu su to pozivi, poruke, instaliranje/brisanje aplikacija i druge funkcije.

 

Po pisanju sa Windows bloga od zadnjeg builda (10512) se dogodile tri uzastopne greške koje su ih natjerale na novi ciklus testiranja sa novim buildom koji je ispravio prethodnu grešku. Dalje pišu da Windows Insider mogu, ako se ne dogodi opet neka greška koja će prekinuti ciklus, očekivati novi build vjerovatno ove sedmice u verziji 10536 ili noviji.

 

Windows Insider je program testiranja beta verzija operativnog sistema i na taj način trenutno možemo testirati Windows 10 Mobile jer isti još nije oficijelno pušten. Zbog toga korisnici potpisuju klauzulu u kojoj piše da samovoljno surađuju u testiranju Windows Insider buildova koji nisu baš bezopasni. Mi savjetujemo samo testiranje Windows 10 Mobile ako ste baš voljni da testirate beta (nedovršene) verzije operativnog sistema koji će izaći tek za nešto više od dva mjeseca.

 

Mi želimo se samo nadovezati na članak Microsofta da u Windows Insider nema kašnjenja jer i nema termina niti obećanja kada će novi build biti pušten i dalje Microsoft ne odugovlači namjerno kao što neki navode izradu novog operativnog sistema radi nekakve „zarade“, i oni bi voljeli da imaju spreman Windows 10 Mobile, savršen, i da ga puste korisnicima i uz to izdaju dva Flagshipa nova koja smo vidjeli ranije u neoficijelnim fotografijama jer svaki dan novi košta novac u izradi i suludo je pomisliti da namjerno bacaju novac radi „zarade“ krajnje.

 

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar