5.9.15

Microsoft gasi nekoliko „Lumia“ aplikacija 30. oktobra

Camera-crop_feat

Microsoft je odlučio ugasiti nekoliko Lumia aplikacija koje smo vidjeli i dobili tokom zadnjih godina (pretežno od Nokije) kako bi se sami uređaji odvajali od konkurencije kao što je Samsung ili HTC. Od jučer ima izjava Microsofta kako će ugasiti aplikacije poput Lumia Storyteller, Beamer, Photobeamer, Refocus, Panorama i Video uploader.

 

Dalje pišu kako je razlog ovoj odluci jer žele da pruže svim Windows 10 (i Windows 10 Mobile) korisnicima isti osjećaj bez da se neko osjeća odvojeno kao što je to bilo sa dominacijom HERE Drive+ i Lumia ekskluzivnim aplikacijama uz Nokia Lumia uređaje. Ovaj potez dolazi u pravo vrijeme jer se treba aktivno raditi na afirmaciji starih i novih OEM za Windows 10 Mobile. Acer je pokazao da će oni biti jedan od onih koji će proizvoditi High i Low end uređaje za Windows 10 Mobile te podržavati sve nove funkcije kao Continuum.

 

U prošlosti smo bili svjedoci da Samsung i HTC su jednostavno odustali od Windows Phone radi nadmoći Nokia Lumia uređaja u to vrijeme. Microsoft je preuzimanjem Nokije okrenuo malo stvari te nismo vidjeli od tada još uvijek ni jedan High End telefon kako bi afirmirali nove OEM da to urade. Pored toga dva nova High End Lumia 950 i 950XL izazvali su kontroverzne reakcije korisnika na izgled samih uređaja što može biti čak namjerno prouzrokovano od Microsofta kako bi drugi proizvođači preuzeli vodstvo u Windows 10 Mobile OEM utrci.

 

Da se vratimo sada ne temu, ekskluzivne aplikacije kao Lumia Storyteller zahtijevale su redovno održavanje servera, a nisu bile izgleda dovoljno korištene da bi bile ugrađene direktno u sistem kako bi svaki korisnik, a ne samo Lumia korisnici mogli uživati u aplikaciji.

 

Microsoft naime pravi Windows 10 OS, a ne dodatne aplikacije kao OEM i to je glavni fokus koji vidimo sada. Dalje su izjavili kako će neke od funkcija koje su bile prisutne u ovim aplikacijama ugraditi u Photos ili Kamera aplikaciju na Windows 10 kako bi svi korisnici imali iste funkcije, naravno ako njihov uređaj podržava funkciju hardverski.

 

Jedan problem postoji ovdje kod svega ovoga. Koliko god to zvučalo sada kao pametno i razumno, neke od funkcija još uvijek nemaju zamjenu na Windows 10 Mobile. Tako npr. Windows Kamera nema 4K video snimanje, nema panorama funkciju, dok Lumia Camera i dodatak „Panorama“ su to imali. Znamo da su aplikacije kao Windows Kamera još u izradi i da Windows 10 Mobile još nije spreman ali pitamo se da li će biti spremne aplikacije kada bude i sam sistem spreman za oficijelnu nadogradnju jer bez ovih funkcija nekoliko korisnika će ostati nezadovoljni i to se ne smije dopustiti nadogradnjom na Windows 10 Mobile da postoje kompromisi bilo kakve vrste.

 

Napomena za kraj – aplikacije pogođene ovom odlukom će se povući uskoro iz trgovine, ali će se moći i dalje koristiti sve dok ta funkcija ne zavisi od online usluga kao što je to u Storyteller funkcija „stories“.

 

Šta vi mislite? Koristite li jednu od ovih aplikacija? I imate li kakve zamjenske aplikacije od drugih razvijača koje bi mogli preporučiti?!

 

izvor: Lumia Conversations blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar