8.8.14

Windows Phone trgovina prešla 300.000 aplikacija!

trgovina 2

Windows Phone trgovina i njen „mali“ broj aplikacija su uvijek bili jedna tačka kritika korisnika i ljubitelja drugih operativnih sistema, a sada je Microsoft izjavio da je broj aktuelno dostupnih aplikacija na Windows Phone trgovini prešla 300.000! Taj broj je ogroman ako uzmemo u obzir da svak normalni korisnik koristi dnevno samo 5 aplikacija (maksimalno), a instalirano ima 25-30 maksimalno.

 

WP-300k-Apps-screen

 

Ove brojke su više indikator koliko brzo se razvija za neki sistem nego koliko je on „dobar“ ili ne. U decembru poređenja radi Windows Phone je imao svega 200.000 aplikacija, danas je avgust i prošlo je 8 mjeseci za 100.000 novih aplikacija, dok je na samom početku dugo trebalo za prvih 100.000 aplikacija. Po ovome se vidi da se za Windows Phone dosta više razvijača opredjeljuje, a u tome pomažu stranice kao dvlup.com, i nadamo se WP Novosti malim dijelom.

 

Druge zanimljive brojke su 4 milijarde download-a – toliko ima Windows Phone trgovina ukupno, samo ne znamo jeli to od 2010. godine od kako postoji WP ili od WP8 (2012.godine)

 

image_thumb24


Za dalju promociju novih aplikacija, posebno domaćih (balkanskih) svako nam se može obratiti ali uz jednu molbu malu, a to je da razvoj aplikacije je trajao duže nego što će nama trebati da napišemo kvalitetan članak o istoj, fer?!

 

Šta vi mislite o ovom razvoju Windows Phone trgovine aplikacija, jeli zaista potrebna ovaj broj aplikacija da bi neki kritičar rekao da je WP dobar sistem i da zaslužuje pažnju ili je važniji kvalitet aplikacija nego sama masa?! Javite se u komentarima ispod sa vašim mišljenjem, ili pišite na twitteru uz hastag #wpnovosti ili na @wpnovosti.

 

izvor: WPC, Microsoft

8 komentara :

  1. Samo 5 app dnevno, malo je to. Toliko ako kazes danas nisam pipnuo telefon. Sto se tice broja app, cenim da je to nebitno. Na primer Symbian ima oko 500 app. Aplikacije kao alat su sve pokrovene na Symbianu, ono sto nedostaje to su obicne app koje su u stvari samo linkovi do web strana. Wp ima 300,000 app a ni jednu Office app kao zamenu za ovu vec ugradjenu. Cak i sa onih 500 app Symbian tu gazi WP, a o Androidu da ne pricamo. Ista prica vazi i za vise puta pomenut normalan plejer. Web browser je posebna price. I tu ih gazi Symbian u onoj ponudi od 500 app. Ne znam samo da l je WP toliko ogranicen da razvijaci prave samo kopije IE. Jedino UC malo odudara. Ne znam koji browser moze da sacuva stranu? UC je cuva osakacenu. Muzicki plejeri, sta je to na wp? WP je napredan kada su u pitanju app za slikanje i obradu slika. Takvih je verovatno 290,000. Sve rade isto, samo se u izgledu razlikuju. Ni kod hedne od tih app ne vidim prednosti u odnosu na druge. Za bistru sliku se pita hardwer i nema tu puno uticaja neka app.

    ReplyDelete
  2. 5 app dnevno je prosjek. i relano to i jeste prosjek, neki ne koriste ni 2 a neki 10 ili vise. Pretezno su ovi korisnici oko 2-5 app tako da izjednace na 5 app dnevno. Evo primjer, whatsapp, facebook, skype, nokia camera beta, instagram - to sam danas koristio. IE nije app, isto kao so email nije app u smislu app iz trgovine. Drugi korisnici ne koriste ni toliko aplikacija kroz dan.

    A oko office se slazem, moglo je biti bolje do sada. ali ko ce ponuditi office nego Microsoft, oni nude office i za iOS i razvaljuju tamo po broju downloada i koristenja. Samo na WP je slab office, to se slazem.

    Oko web browsera i da je symbian bolji, to nema sanse. :) ovaj IE11 na wp8.1 je isti browser kao IE na windows 8 ili windows 7 tako da symbian nema sanse. Mozda ima neku funkciju vise ali po sigurnosti i stabilnosti nema sanse inace bi symbian jos postojao.

    Muzicki plejer, xbox music radi dobro. sta fali obicnom korisniku u xbox music?

    I zadnje, "normalan plejer" isto smo pricali, ni jedna ozbiljna firma na svijetu nece dozvoliti svojim korisnicima skidanje piratskih filmova sa prevodima i da se pustaju u plejeru pored aplikacije za kojom ta firma zaraduje novac - u ovom slucaju Xbox video. Kod nas se ne koristi jer narod to ne placa dok je u Amrici to najnormalnija stvar platiti i gledati film preko Xbox Video, bilo to na Xboxu (TV), telefonu, tabletu ili racunaru.

    I "normalna firma" mislim na Microsoft, ko dozvoli ilegalne stvari pored svojih leglanih aplikacija nije normalna firma za mene.

    ReplyDelete
  3. Ne kazem da je browser na Symbianu bolji, samo da korisnik ima izbor i taj izbor nije kopija vec ugradjenog. Naravno da je sad ie11 dakeko brzi,a i hardwer je mnogo jaci. Nokia Xpress je mogla da cuva stranu u originalu, kroz update su ubilu tu funkciju ili je ja ne vidim. Dokaz da nije svako azuriranje korak napred.
    Da li sada na wp8.1 ima kada se pritisna lupa ono oko za citanje qr koda? Nisam siguran da l sam lepo preveo....da nisu ubili i to. Ako jesu, app za qr kodove ce tek sad da dobiju smisao. Dosad su bile nepotrebne u trgovini, a neke su se i placale.

    ReplyDelete
  4. Sa aplikacijama WP dugim koracima napreduje mada kao i na nekim "drugim" OS ima prilicno nepotrebnih stvari potreban je bar jedan dobar muzicki player mada cini mi se ovaj zadnji sto sam preuzeo da je ok ali nisam ga jos testirao u potpunosti i cudim se da od toliko app nema ni jedne ponudjene tastature,procitah da je WP poceo u upotrebi 2010 koliko se ja sjecam htc hd2 je izasao 2009 sa WP,sa 8.1 izgubio sam jednu za mene vaznu funkciju vise ne mogu na dodir da iskljucim zvono kao na 8.0 u svakom slucaju zadovoljan sam jos samo da poprave skype,,,prva lumia koja se proizvede sa ekranom od 6 inca odma se kupuje

    ReplyDelete
  5. Prva lumia sa 6 incha? Pa imas dvije...1320 i 1520

    ReplyDelete
  6. Ima sve isto (oko za qr kod) ako ugasis lokaciju a ako upalis na lupu se pali kortana.

    ReplyDelete
  7. Dino, nemoj više trošiti svoje vreme i energiju na ove hejtere i kvazi stručnjake ... Sve to što pišu daleko je od dobronamerne i konstruktivne kritike ... samo provokacija, a na njih ne treba odgovarati već samo ignorisati ...
    Lajaće oni dok god im se pridaje pažnja ...
    Psi laju - karavani prolaze!
    Over and out!

    ReplyDelete
  8. Broj je totalno nebitan.Ima dobrih aplikacija i treba vremena da ljudi predju na WP jer tel sad podrzava hardwer koji se nosi sa Androidom.Ima mnogo gluposti tipa 50 YT app koje su obicna precica do mobilne verzije sajta.Mikrosoft treba da blokira takve gluposti.Kvalitet pre kvantiteta.
    Za dve do tri godine sistem br 1 ako MS nastavi da slusa korisnike.
    Imam Lumiu 720 i ne bi je menjao za HTC Sensation i LG L9 koje sam imao i koji su hardverski i malo jaci.
    Meni je ceo ovaj koncept plocica i jednostavne a upotrebljive i lepe grafike super.
    A oni koji kukaju nek predloze kednom ili dvojici drugova WP nek im pokazu sta moze i doprinece da bude vise kvalitetnih aplikacija.
    Bitno je da su sve bitnije aplikacije dobile zvanicne app za WP8 i apdejtuju se redovno i tu ima pomaka.Recimo Twitter koji godinu dana nije imao apdejt a onda je izuo koliko je dobar sada posle apdejta.
    I aman nek vec jednom stave precicu za mobilni net u status gore jer je ovo smesno 5 klikova pravim da bi upalio net.

    ReplyDelete

Ostavite komentar