13.8.14

Odgovoraranje na ocjene i više država za Paypal isplatu od sada za WP razvijače!

Lumia 1520 store prognoza reviews

Microsoft je objavio danas zanimljiv blog post koji se tiče odgovaranja na ocjene korisnika aplikacija. Sada razvijači dobijaju oficijelno mogućnost da odgovore na ocjene. Za sada je moguće odgovaranje za WP7 i WP8 uređaje iz USA, i WP8.1 iz cijelog svijeta. Još nam nije poznato zašto je ovako ali vjerovatno ima razlog.

 

respond-to-reviews-screenshot

Odgovaranje ide jednostavno, razvijaći se moraju ulogovati na dev.windowsphone.com i pod „dashboard“ otvoriti odgovarajuću aplikaciju pod kojom su i „reviews“ (ocjene). Uz ocjene svih korisnika sada vidite kod nekih u zavisnosti da li su iz USA i da li koriste WP8.1 link do „respond“ (odgovori). U polje se može unijet tekst koji želite i korisnik koji je ostavio ocjenu za vašu aplikaciju će dobiti email od Windows Phone trgovine u kojoj piše direktno da ga kontaktira razvijać te i te aplikacije u vezi sa ocjenom koju je ostavio. Veoma profesionalno je urađen sav pristup korisniku, tako da ne bi korisnik pomislio da se radi o spam ili nekoj prevari.

 

image_5F00_thumb_5F00_471B1EE3

 

Ovo je veoma važno da korisnici imaju komunikaciju sa razvijaćem i ja mogu iz iskustva pričati koliko puta sam dobio dobru ili lošu ocjenu neopravdano i sada se mogu direktno obratiti korisniku da ispravim njegove sumnje ili kritike, ili da pohvalim ili se zahvalim na ocjeni. Nekada korisnici aplikacija jednostavno ne znaju da nešto što žele postoji već u aplikaciji pa napišu lošu ocjenu u cilju da razvijać to ugradi, i sada razvijać može adekvatno odgovoriti, a korisnik onda može prepraviti svoju ocjenu ili odgovoriti na odgovor razvijaća.

 

Pravila za slanje odgovora na ocjene su:

 

  1. Ne uključujte nikakvu vrstu reklame u vaš odgovor, vaš korisnik koji je ostavio ocjenu je već vaš korisnik i trebate odgovoriti direktno vezano za aplikaciju ili za ocjenu koju je ostavio korisnik.
  2. Ne odgovarajte u agresivnom, ili „uličarskom“ tonu korisniku. Uvijek budite pristojni i zapamtite da su sretni korisnici najbolja reklama za vašu aplikaciju!

 

Važno je napomenuti da Microsoft može uvijek ukinuti svakom razvijaću mogućnost za odgovaranje na ocjene. Korisnik tako može prijaviti svakog razvijaća ako mu se on javi u tonu koji nije primjeran. Microsoft naravno neće ukidati mogućnost razvijaćima koji kulturno odgovaraju na ocjene svojih korisnika.

 

Dodatna vijest danas jeste da isplaćivanje od plaćenih aplikacija je moguće vršiti preko Paypal-a od sada i u više država svijeta. Nove države koje prihvataju isplatu preko Paypal su: Kipar, Mađarska, Lihtenstajn, Malta i Rusija. Ukupno je podržana isplata preko Paypal-a 41 zemalja svijeta, ali nažalost Bosnia i Hercegovina, Hrvatska i Srbija još nisu u tom krugu za isplatu preko PayPal-a ali isplata preko Banke je podržana. Pozitivno je ipak da se vidi napredak u korist svih razvijaća svijeta, a ne samo određenih regija kao USA ili V.B.

 

izvor: blogs.windows 1, blogs.windows 2

6 komentara :

  1. Mislim da ce se time mnoge nepravde ispraviti u vezi ocijena,,,vec kako se moze preko banke platiti aplikacija

    ReplyDelete
  2. Direktno iz banke mislim da ne moze ali moze da se umrezi kartica sa postojecim microsoft emailom koji ce oduzeti sa kartice onoliko koliko kosta neka app. Ja redovno kupujem aplikacije i jednostavno je. Cak wp8 ima "novcanik" u kojem namjestis pin tako da niko drugi ne moze kupiti slucajno aplikaciju placenu. Ne znam jesu li sve kartice podrzane, ja koristim Visa karticu iz Sparkasse Banke i ona radi.

    ReplyDelete
  3. Danas sam testirao ovu novu mogućnost :D Kontaktirao sam programera i ukazao na bag u jednoj njegovoj aplikaciji :) Covek mi odgovorio u roku od sat vremena :) Prijatno sam iznenađen ;)

    ReplyDelete
  4. da u svim mojim aplikacijama ima kontakt dugme jer ja vise volim da me neko tako kontaktira nego da napise u ocjeni samo "ne radi" :D jer ne radi se moze odnositi na 150 stvari u aplikaciji.

    A ovaj novi ssitem je fantastican, danas sam dobio par odgovora, a i poslao par korisnicima i zamolio ih da provjere aktuelnost ocjene svoje. i da objektivno ocjene ono sto ja mogu zaista ispraviti. neki su se bili zalili sa veom alosim ocjenama radi greske trgovine i preuzimanjem Prognoze i njima sam odgovorio i iznenadem sam da su korisnici i promjenili ocjene i nisu ostali kod losih. Shvatili su da nisam kriv. :) to mi je bas drago jer taj kontakt dosta znaci razvijacima. A i 100% sam ubjeden da ce ovu funkciju koristiti samo razvijaci kojima je stalo do vaseg dobrog misljenja i ocjene, a manje razijaci kao facebook, messengera, whatsappa i tako velikih apliakcija.

    ReplyDelete
  5. Imate na WPC vijest o Mesaanger updateu pogledajte.. Zaninat ce mnoge

    ReplyDelete
  6. Hvala na javljanju, vec sam bio napisao kada sam procitao komentar.

    ReplyDelete

Ostavite komentar