1.12.15

Surface Phone će biti izrađen ali tek naredne godine

Lumia 9502

Prema pisanju Windows Central i njihovom izvoru bliskom Microsoftu Panos Panay (koji je zadužen za Surface odjel) prave ultimativni Windows Phone. Bilo je glasina do sada o „metalnom“ telefonu te kako će ga pokretati Intel procesor i da će taj telefon biti spreman za maj 2016. Taj projekt je pokrenula Nokia još u svoje vrijeme ali to se neće desiti jer je otkazan projekt ali se radi na Surface Phone kojeg svi očekuju i kojima Lumia 950 i 950XL nisu dovoljno različiti od trenutnih Lumia koje imamo.

 

Panos Panay je stvaralac Surface-a, ali i Surface Book-a i nedavno smo pisali o intervju koji je vođen s njim u kojem je ekipa imala uvid u produkciju Surface-a gdje se u pozadini izrađivao i prototip Surface telefona.

 

surface-phone-1-100577980-large

Fotografija iznad je samo koncept kako sebi fanovi zamišljaju Surface Phone.

 

Pitanje ostaje samo šta oni sebi predstavljaju pod ultimativni pametni telefon ako to nisu Lumia 950 i 950XL?! Metalno kućište samo neće učiniti telefon ultimativnim niti sami izgled telefona to neće jer Lumia 950 i 950XL imaju danas već potrebni hardver da budu na samom vrhu ultimativnih telefona, a li šta nedostaje?!

 

Ono što smo vidjeli na prezentaciji gdje smo saznali za do tada nepoznati uređaj Surface Book jeste da će Microsoft uraditi nešto što nisu do sada. Ako sa Surface Book koji je punokrvni laptop, ali i tablet i u oba segmenta postavlja nove standarde. Pitanje je sada šta mogu učiniti da telefon bude također nešto što nismo poznavali do sada.

 

Panos će biti toliko povezan u sam dizajn i funkcije telefona da taj telefon interno po nekim glasnima zovu „Panosov telefon“ umjesto „Surface Phone“.

 

Intel ipak izgleda ima ulogu u novom Surface Phone jer navodno razvijaju novi procesor koji će biti snažniji od Qualcomm-ovih dosadašnjih a pokretat će x86 čipset. Prema toma Windows 10 Mobile bi mogao imati naredne godine ne samo univerzalne aplikacije nego i prave .exe (win32) programe. Pravi računar u vašem džepu. Ipak za korisnike koji maštaju o tako nečemu treba razmisliti koliko bi baterije potrošila takva jedna aplikacija spram one iz trgovine. Aplikacije današnje su nastale baš radi toga da ne troše mnogo baterije i resursa uređaja, posebno u vrijeme kada su tableti i telefoni bili manje opremljeni nego danas.

 

Da li vraćanje na Desktop (win32) programe rješenje za budućnost mobilnosti ljudi i uređaja ostaje otvoreno ali je ideja stara koliko i prvi tablet. Dalje prema pisanju Windows Central saznajemo da se planira ovaj uređaj za narednu godinu i to drugu polovicu godine. Otprilike ne držite dah nego dišite dalje.

 

Po nama bi to mogao biti prije datum jesen ili zima 2016. kako bi predstavili novi telefon uz novu Surface liniju. Pored toga Lumia 950 i 950XL tada će biti skoro godinu dana stari telefoni i otprilike je to strategija Apple-a i drugih kompanija u segmentu pametnih telefona i uređaja.

 

Nakon rekonstrukcije ekipe oko uređaja unutar Microsofta i otpuštanja Stephena Elopa koji je sproveo kupovinu Nokije, koju su kasnije u Microsoftu otpisali kao pogrešnu investiciju, Windows Phone odjel je pripao odjelu Surface ekipe u julu 2015. Panos kao stari šef Surface ekipe je dobio šansu da promjeni stanje Windows Phone-a, a svi znamo u kakvom je stanju Windows Phone trenutno. Sada je na njemu da uradi isto čudo kao sa Surface-om koji je u prvoj liniji zabilježio skoro 1 milijardu gubitka, a nakon toga digao Surface na biznis koji unosi preko milijardu dolara, a i dalje je uspješan.

 

Za korisnike Windows Phone – Windows 10 Mobile koji se brinu šta se dogoditi sa samim operativnim sistemom, u suštini ništa loše jer će te vi i dalje koristiti siguran i kvalitetan softver koji će biti podržan iako neki prizivaju kraj. Microsoft je jasno stavio do znanja da su telefoni jedan segment u kompaniji važan kao Surface linija uređaja. Prije vidimo da bi se mogao Microsoft Band segment ukinuti nego telefoni jer telefoni su ti koji zaista upotpunjavaju cjelokupnu sliku Windowsa 10.

 

O specifikacijama nije bilo nikakve riječi jer možete sami zamisliti da današnji hardver naredne godine može i vjerovatno hoće biti dijelom „star“.

 

Izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar