1.12.15

Adobe Flash je mrtav, živio HTML5

snip_20151201233643

Flash format kojeg mnogi od vas poznaju od danas je oficijelno mrtav. Ova vijest je danas oficijelna iako smo znali već neko vrijeme da će Flash format biti zamijenjen drugim standardima. Adobe Flash je u mnogo tome bio prvi od postavljanja novih sposobnosti u web standardima do audio i animacija kao i interaktivnih video formata koje danas vidimo skoro svugdje.

 

Danas ipak imamo HTML5 koji dostiže kvalitet i funkcionalnost Flash formata i čak nadmašuje u određenim oblastima što je i razlog zašto je Flash oficijelno “mrtav”. Adobe u saopštenju koje je izdao o gašenju Flash formata dodatno je napisao kako će nadograditi svoje alate kao u Adobe Premier alat za web animaciju da podržava HTML5. Program ranije poznat kao Adobe Flash (prethodno Macromedia Flash) uskoro će se zvati Adobe Animate CC i uz sve to Adobe će izdati HTML5 plejer za Desktop web preglednike koji će zamijeniti Flash.

 

Jedan od razloga gašenja Flash formata je također da se isti nije mogao potpuno prilagoditi na mobilne uređaje što smo vidjeli i nedostajanjem sa Windows Phone platforme. Microsoft je preferirao od samoga početka HTML5 pored Silverlight što se vidi sada kao pametnim potezom.

 

Sigurnost Adobe Flash za korisnike koji će ga i dalje koristiti nije upitna jer će Adobe sa Microsoftom i Googleom dalje raditi na zakrpama sigurnosnim.

 

Adobe savjetuje razvijačima web stranica i kreatorima sadržaja da se baziraju na nove standarde kao HTML5.

 

Izvor: Adobe

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar