7.12.15

Microsoft spojio Windows i Windows Phone trgovine

Trgovina ima update 3

Microsoft u svom nastojanju da spoji aplikacije na svim Windows 10 uređajima je imalo za cilj da spoji i trgovine nekada. Trenutne dvije trgovine za Windows i Windows Phone korisnike su odvojene jer su aplikacije napisane za WP drugačije nego one za Windows i ne mogu raditi na svim uređajima podjednako.

 

Univerzalne aplikacije su tu rješenje jer one rade na svakom Windows 10 uređaju bez obzira na format uređaja. Ali ipak Microsoft nije uradio do danas onaj zadnji korak, a to je da se WP aplikacije (barem) pojavljuju na Windows 10 PC u trgovini. Od danas korisnici koji traže neku aplikaciju dobit će rezultate aplikacija koje su dostupne i za WP.

 

snip_20151207181701

 

Vidimo iznad na fotografiji na Windows 10 PC trgovini traženje moje aplikacije Prognoza izbacilo je rezultat na PC-u iako aplikacija nije podržana (još) na PC-u. Microsoft je jasno to uradio sa ciljem da korisnici vide da postoje te aplikacije iako za sada samo na trgovini za telefone, ali i radi toga da bi razvijači više radili na svojim aplikacijama i doveli ih na Windows 10 u obliku univerzalne aplikacije. Nadamo se da će više gurati razvijače u tome da prave univerzalne aplikacije.

 

Jedna od prvih domaćih univerzalnih aplikacija je OLX.ba koja je već neko vrijeme univerzalna i radi na svakom Windows 10 uređaju.

 

Kratka napomena: Mi već radimo na univerzalnoj aplikaciji za našu stranicu Windows Novosti koja je već u funkcionalnom stanju ali ima još posla oko iste. Trenutna verzija naše aplikacije ako se koristi na Windows 10 Mobile ima problem sa slikama u člancima, ali taj bug je prouzrokovan sistemom jer na WP8.1 taj problem ne postoji.

 

Izvor: winbeta.org

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar