6.12.15

Microsoft trijumfira po prvi put u prodaji tableta nad Apple-om

surface-pro-4-official-3

Microsoft Surface kako oni znaju koji nas prate je već u četvrtoj generaciji uređaja i ove godine je posebne pažnje dobio jer je Apple direktno priznao svojim kopiranjem kickstanda i uvođenjem olovke za tablet iako su ranije uvijek govorili da ako je potreban dodatni alat kao olovka da se upravlja tablet to rješenje ne valja. Mišljenja i filozofije poslovanja se mijenjanju i sada vidimo i zašto.

 

microsoft-apple-online-tablet-sales

Surface po prvi put ima bolju online prodaju nego Apple-ovi tableti iPad, tako je Surface lagano porastao od samo 15% zastupljenosti u online prodaji početkom ove godine na 45% u oktobru što je bilo i vrijeme predstavljanja Surface Pro 4. Iako je Apple predstavio iPad Pro online prodaja je ipak opala sa više od 30% na 17%.

 

Na statistici se vidi jasno da prodaja je direktno proporcionalna onoj Surface-a to znači u vrijeme kada je Surface počeo da se prodaje bolje (od maja ove godine) Apple iPad je lagano u padu, najveći skok se vidi u mjesecu od 15. septembra do 15 oktobra gdje je Surface Pretekao iPad.

 

Ono što je ohrabrujuće jeste da se ovakav trend lagano može nastaviti i graditi dalje. Sa Windowsom 10 instaliranim na Surface Pro 4 vidimo i potporu Windows Phone-u u obliku Windows 10 Mobile jer što bolje ide prodaja Windows 10, više razvijača će se pridružiti i generalno bolje će biti i Mobile verziji OSa.

 

Naravno online prodaja nije indikator za svu prodaju, one će ostati manja uprkos boljoj online prodaji Surface-a jer Apple je tu poznato jak i prezentan.

 

Izvor: WMPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar