15.12.15

Esencijalne aplikacije na Windows/Windows Phone koje su već univerzalne


Ovakav članak još nismo objavili do sada ali nakon par godina postojanja naše stranice mislimo da je vrijeme da u jednom članku saberemo esencijalne aplikacije koje su već univerzalne i rade na svim Windows 8.1/WP8.1 i Windows 10 uređajima. U članku ćemo obraditi samo univerzalne aplikacije tj. one koje su napravljene da rade na telefonima i barem još na PC (pored Xbox, tableta, TV-a, HoloLensa itd.).


Naravno da nećemo pokriti sve aplikacije koje postoje ali zbog toga vi nam možete pomoći da popunimo ovaj spisak sa najboljim aplikacijama za Windows 10. Kroz ovaj spisak novi korisnici će imati brz pregled dobrih i vrijednih aplikacija koje su napravljene samo za Windows 10.

Kategorije u ovom spisku su proizvoljno napravljene bez sortiranja, a unutar svake kategorije trudit ćemo se sortirati aplikacije po abecednom redu.

Socijalne

Sport

Fitnes

Muzika

Produktivnost

Foto / Video / Multimedia

Šoping

Vijesti

Vrijeme

Web preglednik

Lifestyle
Igre

Spisak je ažuriran zadnji put 19.12.2015. 13:33

Nakon prvog spiska vidimo da ima mnogo univerzalnih aplikacija koje su kvalitetne i mogu se koristiti na PC-u/Tabletu/Telefonu. Koncept samih univerzalnih aplikacija ne postoji tek od Windows 10 na WP i Windowsu nego od WP8.1 od kako razvijači mogu objaviti dvije aplikacije (jednu za PC i jednu za telefone) i u trgovini ih prezentirati kao jednu. 

Takve aplikacije su još većina ali Windows 10 to okreće na princip „jedna app jedan paket“ (umjesto dva). U principu korisnik ne vidi to što se dešava iza kulisa u trgovini ali ono što je bitno jeste da korisnik ako je plaćena app u pitanju preuzme i plati samo jednom, a koristi na svakom drugom uređaju od(WP8.1 i Windows 8.1 pa na dalje) koji koristi isti korisnički račun.

Ako vam se telefon ili PC nalazi na regiji kao BiH onda će vam neki linkovi izbaciti Office 365 ili nešto drugo umjesto željenu aplikaciju, a to je radi nedostatka web trgovine za područje BiH. Ako prebacite regiju na neku od podržanih kao Hrvatska ili Srbija onda bi vam svaki od linkova iznad trebao raditi.


Mislite da smo propustili neku app koja je dostupna kao univerzalna app na Windows 8.1/WP8.1 i Windows 10?! Slobodno nam je javite u komentarima i provjerit ćemo i eventualno dodati na spisak ako je dovoljno dobra i kvalitetna.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar