7.7.15

Windows 10 Mobile build 10149 pušten i korisnicima na sporijem načinu primanja nadogradnji

Windows 10 Mobile setup blurred manji

Microsoft se odlučio da pusti trenutno build Windows 10 Mobile 10149 koji je kod korisnika na brzom načinu primanja nadogradnji i onima koji su na sporijem načinu jer se pokazao kao dosta kvalitetniji nego onaj koji je bio kod korisnika na sporijem načinu.

 

Svi korisnici koji imaju trenutno Windows 10 Mobile i nalaze se na sporijem krugu mogu preuzeti ovu nadogradnju kroz postavke > Update & security > Windows update. Pročitajte ova tri

- članka koje smo ranije objavili kakve novosti donosi jer se radi o istom buildu koji je ranije pušten bržem krugu primanja nadogradnji.

 

Sve u svem use Windows 10 Mobile 10149 pokazao kao kvalitetan i dobar build. Jeste da troši brže bateriju još uvijek jer nije optimiziran i neke aplikacije ne rade kako bi trebale ali dosta je dobar build da bih korisnici mogli isprobati i ako im ne paše kako radi možete uvijek vratiti na Windows Phone 8.1, ako bi se odlučili da vratite vaš telefon na WP8.1 imate u ovom članku sve upute.

 

Izvor: Windows Blog i hvala korisnicima na javljanju

23 komentara :

  1. Imao sam ga na L640LTE. Sve je bilo podnosljivo sem, za mene, dve bitne stvari. Poruke nije hteo da salje. Posle restarta posalje 4 - 5 puta istu poruku. I cuvena baterija.Morao sam ga puniti 2 puta dnevno. Doduse, nisam ga ispustao iz ruku, ali mnogo je to. Da nije te dve stvari, ostavio bih ga, ovako... Nadam se da ce u sledecem build-u to biti ispravljeno, pa idemo ponovo.

    ReplyDelete
  2. Jeste. Ti bagovi postoje. Mada ja ne koristim SMS odavno vise. I za bateriju jeste cinjenica, smanjeno je 20-30 % ako ne i vise. Ali razlog tome je sto imaju u pozadini prateci elementi s kojima oni mjere uspjesnog buildova. Rusenje aplikacija, statistike koristenja funkcija i sve to sto njima treba kako bi nesto odlucili. Na kraju ce to malo poraditi i srediti i iskreno se nadam ali nesot ne vjerujem da ce baterija opet se vratiti na stanje WP8.1. Prvo jer mi je telefon vec ostario vremenom i samim tim i baterija, a drugo jer je sistem veci i zahtjevniji. ALi ako se vrati na 80-90% ja zadovoljan.

    ReplyDelete
  3. U BH Telecom stigla 640Xl, moze se uzeti u kešu a i isplaćivati na rate, pretplata nije potrebna

    Meni ligčno smeta sd400 cpu, iako je windows phone, taj cpu je star, i mislim da ce ova trenutna generacija telefona brzo pasti u zaborav izlaskom Windows 10 telefona.

    ReplyDelete
  4. Ja kako sam procitao 640 i 640XL dobivaju prvi 10ku. Ostaje da vidimo sta ce biti.

    ReplyDelete
  5. Ne sviđa mi se to što govoriš za bateriju u finalnom buildu kad bude, ali da, vjerojatno će biti tako nekako. Drugo, ne koristiš SMS? E kod nas (točnije mene) je takvo stanje da ti koristio - ne koristio SMS, platiš ih, princip 'prvo plati pa onda koristi/troši'. Sve je u tom nekakvom "paketu", dakle lijepo ti ga spakiraju, da ne kažem da ti ga sve... Još se niti jednom nije desilo da smo potrošili unutar mjesec dana sve što je u paketu, izuzev naravno mobilnog podatkovnog prometa (ja), dakle svakako plaćamo više nego što trošimo, a najmanji mogući (grupni) paket tj. tarifa je. Eh... :-\

    ReplyDelete
  6. Da SMS ne koristim bukvalno godinama. Niti primam SMS niti saljem. Sve je preko interneta sada. A nemam ni ugovor imam na prepaid aktiviram sebi internet a platim razgovore koliko kostaju. Tako da platim samo ono sto potrosim.

    ReplyDelete
  7. Ja nmg da ga nadogradim, tj uopste nemam nadogradnju iaoko sam na sporijem nacinu primanja. Imam lumiu 730 i cak sam ga restartovao i ponovo pokusao, ali nije htelo opet da mi pokaze da ima nadogradnju. Zna li neko resenje?

    ReplyDelete
  8. Pređi na bonbon, tamo uzimaš i plaćaš ono što ti treba :)

    ReplyDelete
  9. Točno, ali sam pod ugovorom, i razmislit ću o bonbonu po isteku istog. Ovisit će, naravno, i o ponudi Lumia uređaja, koja kako vidim nije presjajna.

    ReplyDelete
  10. oni ti baš nemaju mobitele, više ovako par uređaja, zato što nemaju ugovorne obveze, a i oni su zapravo sestrinska firma od HT, pa HT zapravo kroz njih može plasirati jeftinije usluge jer njima samima HAKOM brani kako ne bi imali monopol, pa onda od ht dobiju par uređaja čisto da imaju. Tako da što se tiče mobitela, s njima se nećeš usrećit. Meni to ne smeta, jer ja ionako mobitel uzmet od ne operatora i otključane.

    ReplyDelete
  11. Naravno, jasno mi je sve što navodiš. Možda ću nekog od ukućana "prebacit" na bonbon, u budućnosti, sebe malo teže zbog ponude uređaja, ali sumnjam, no nikad se ne zna. Uređaje nikad nisam kupovao u trgovini i od distributera, možda sam eto trebao, ali nisam nikad. Monopol, HAKOM, 'Dumping'... sve jasno...

    ReplyDelete
  12. Baterija ne moze se ni ocekivati da bude bolja kada je dodano 30-40 % novih stvari. Moze se ocekivati jedino da ostane ista ili blago losija. A uz to uredaji stare, ne moze se porediti Lumia 1520 koja je jucer prvi put upaljena i Lumia 1520 koja je koristena godinu dana pa korisni kdanas kaze "baterija mi je slaba radi ove nadogradnje". Nije do nadogradnje nego do same prirode baterije, ona se trosi. Tako da kada stigne Windows 10 Mobile svi uredaji aktuelni danas ce imati vec nekoliko mjeseci, a stariji nekoliko godina kao Lumia 920 i ne moze se ocekivati da ce baterija odjednom biti bolja. To je normalno. ALi kod novih uredaja koji ce izaci kao dva planirana High End telefona sa novim procesorima i baterijama oko 3000-3300mAh moze se ocekivati da ce drzati 1-2 dana ili 24-48 sati ili cak vise jer sve zavisi kako ga korisnik koristi.

    ReplyDelete
  13. Predrag Spasović08 July, 2015

    Govorim o Lumia 535,telefon jeftinijeg segmenta.Prosto običnog korisnika neće biti briga da li je proizvođač zbog poboljšanja sistema za 20% uništio bateriju telefona do koga nam je stalo.Mi smo korisnici,kupci,koji očekuju najbolje za novac koji smo uložili a obećanja su pritom bila velika.Tržište je neumoljivo i nema razumevanja za najsitnije propuste ma koliko realnih razloga iza sebe imali.Prosto moraju biti savršeni da bi bili konkurentni.Druga strana medalje nepostoji.

    ReplyDelete
  14. Oprostite na mom previse iskrenom pristupu ali korisnik lumia 535 nema neko pravo da se buni ako dobije nadogradnju koja ce mu poboljsati uredaj i podici na novi nivo kao da je kupio potpuno novi telefon, a pri tome mozda oduzeti nesto baterije jer je to najnizi segment telefona i moze se porediti sa "idem u supermarket i kupim kutiju cigara i hocu spomenik da mi dignu ispred". Za takve korisnike kazem uzmite jace telefone kao lumia 1520, 930, 830, 735 pa onda trazite ono za svoj novac sto vam je obecano. A nigdje niko nije ni obecao da ce baterija duze trajati sta vise baterija svakog uredaja ima samo garanciju od 6 mjeseci. Tako da vecina uredaja je vec iza te garancije. Osim ako je telefon kupljen u zadnjih 6 mjeseci. Ali do izlaska Windows 10 Mobile ce biti izvan garancije baterije takoda korisnici to trebaju znati i citati uslove koristenja... To je cinjenica svugdje u svijetu ne samo kod WP i Lumia telefona. "Koliko platis toliko dobijes"

    ReplyDelete
  15. Predrag Spasović08 July, 2015

    Dino,ja stvarno poštujem tvoje mišljenje u 99% slučajeva ali ovo je onaj 1% gde se ne slažemo.Zašto bi korisnici jeftinijih modela bili degradirani takvim razmišljanjem o kupovini daleko skupljih modela.Moje potrebe zadovoljava 535 i to je dovoljno.Microsoft se kao gorila udara u grudi i hvali novim sistemom a onda na kraju ispadne,žao nam je ali preračunali smo se,moraćete prihvatiti lošiju bateriju sa dolaskom novog sistema.To tako ne može i tako se gube klijenti!Nema to veze sa garancijom i hardverskim kvarom kada je softver uslovio lošiji rad hardvera.Nisam protivnik desetke,da se razumemo,ali nisam ni pristalica parole "to vam je,što vam je,šta da radimo".Uređaj koji na 8.1 funkcioniše na jedan način uz optimalne performanse,žrtvujemo za sistem koji degradira postojeći hardver i kaže nam "Kupi bolje ako želiš bolje".Prosto nije pošteno i vraća na onu priču koju nam računarski sistemi guraju godinama sa teorijom Bure bez dna!

    ReplyDelete
  16. da se nadovezem na temu..ako nas 85% koristi SMS kao vrstu konverzacije,koja je onda svrha instalirati ovaj build ..

    ReplyDelete
  17. Je li još netko ima problema sa lumia camera.Ne mogu snimiti video,samo izbaci prozor na kojem piše dogodila se greška.Koristim 10149 build,lumia 930.

    ReplyDelete
  18. Na jedinom ili glavnom uređaju, to nema nikakvog smisla ni svrhe, čak pomalo graniči s ludošću... jednostavno :) Čekamo OTA nadogradnju :)

    ReplyDelete
  19. Nije receno da kod svakog korisnika ne radi SMS. obican restart telefona tj. ugasite/upalite ispravi tu gresku i mozete slati dok se opet ne desi. Ako se pitate koja svrha i imate samo na umu da SMS ne radi onda iskreno ne bi trebali instalirati Insider verziju. Ona sluzi samo za testiranje. Kasnije ce biti oficijelna nadogradnja na Windows 10 Mobile kod koje ce raditi SMS kako treba. Da sada sve radi kako treba ne bi cekali septembar da se zavrsi Windows 10 Mobile :) imali bi sada nadogradnju...

    ReplyDelete
  20. Berislav Jularic09 July, 2015

    Ja sam se jednom morao vratiti na 8.1 i batrije se skoro nije niti praznila ni jedan posto u četri sata ako ga nisam koristio.

    ReplyDelete
  21. Da, 8.1 ima odlicnu bateriju. Meni preko noci npr potrosi svega 1-2% znaci kao da je ugasen mob :) jeste ukljuceno ono "quite hours" i notifikacije ne zvone. Upali se zaslon i prikaze ali to je to. A preko dana oko 3-4% po satu uz cesto koristenje. Tako da mi moze drzati 24h ili nekad i vise. Sa Windows 10 je stvar malo drugacija. Trenutno je Insider verzija i u njoj imaju ugradeni alati za pracenje, procesi koji rade non stop. Feedback aplikacija je non stop ukljucena i prikuplja podatke o koristenju i senzori kao i zasloni jos nemaju drajvere koje bi trebali imati a dobit ce do oficijelne verzije. Isto kao za racunar moraju se praviti drajveri za svaki model. To kako sam procitao nije jos u Win10Mobile uradeno. Tako da ce oficijelna verzija biti bolja sto se tice baterije nego sto je sada Insider. Ali ne bolja od 8.1 jer je 10ka kao sistem na racunarima. Ipak nece biti ni mnogo losija. Moramo uporediti na nekom novom uredaju kada bude oficijelna verzija 10ke za telefone. Tada mozemo objektivno reci. Ovkao sada na mojoj godini staroj 1520 nema svrhe jer sam maksimalno trosio bateriju bez razmisljanja i stednje i ona nije vise u formi kao nova.

    ReplyDelete
  22. evo ovako..upravo sam odradio azuriranje,i posle skoro 2 sata,kad je sve odradio,izbacio mi gresku da ne moze da se uradi azuriranje i da probam kasnije..u pitanju je lumia 520..telenor srbija

    ReplyDelete
  23. izgleda da nemam dovoljno mesta na disku..bar samo takvo resenje nasao

    ReplyDelete

Ostavite komentar