14.7.15

Nekoliko Windows 10 (PC i Mobile) aplikacija imaju danas nadogradnju

Windows 10 Mobile setup 2 blurred

Microsoft je poslao novu nadogradnju za većinu svojih aplikacija na Windows 10 PC i Mobile. Korisnici koji koriste Windows 10 mogu ih preuzeti, oni kojima je uključeno automatsko preuzimanje vjerovatno da su ih već dobili. Šta sve donose novo aplikacije pokušat ćemo ispod napisati jer uz aplikacije nije bilo izvještaja ali ima dosta novosti u svakoj od njih.

 

Mail i Kalendar aplikacija

 

Windows 10 Mobile email

Mail i Kalendar aplikacija za Windows 10 Mobile donosi nekoliko novih funkcija koje su bile poželjne. Prvo će te primijetiti novi Live Tile koji prikazuje fotografiju pošiljaoca, mada to nije baš dobra ideja kako će te i sami primijetiti jer većina korisnika dobiva email od kompanija kao Disqus, Facebook, Twitter, a ne privatne tako da oni nemaju fotografiju pa imaju samo sivi kvadrat koji stoji umjesto fotografije. Mislim da Email ne bi trebao imati takav Live Tile ali vidjet će te i sami šta mislimo reći. Naravno to nije konačno i uvijek se može promijeniti isto kao što je iznenada došlo zadnjoj nadogradnjom.

 

Email dalje ima funkcije filtriranja pošte na sve, nepročitani, označeni sadržaj. To je veoma potrebna funkcija i do sada je nedostajala. Pored toga sam prikaz emaila je dosta stabilniji i zumiranje ne pravi probleme. Dodatno se radilo na dizajnu Email i kalendar aplikacije što se primijeti kroz sitnice kao ikone, sjene na selektiranim područjima i drugim elementima.

Kalendar također ima novosti kao:

  • Novi Live Tile.
  • Sedmični prikaz pokazuje sada dva reda po 7 dana (mnogo preglednije).
  • Ispravljena greška gdje se postavljanjem prvog dana u sedmici dobila greška koja je zbunila datume sa danima i nikako se nisu poklapali sa stvarnim datumima.
  • Vodoravni način promatranja kalendara daje još bolji prikaz na sedmicu, uz to i nove funkcije kao određivanje pogleda koliko dana je prikazano u sedmičnom prikazu, pored toga ima prikaz „radne sedmice“ koju vi sami odredite od kada do kada je i kao zadnja funkcija cjelokupna sedmica od ponedjeljka do narednog ponedjeljka.

 

Sve u svemu i ova aplikacija Email i Kalendar ima dobru nadogradnju koju vrijedi pogledati i isprobati. Isto ovo važi i za PC verziju jer je kod aplikacije jedan te isti.

 

Photos aplikacija Mobile i PC

 

Photos app screenshots

 

Photos app

Photos aplikacija je glavna app za pregledanje fotografija na Windows 10 postala, ali tu nije kraj jer ova nadogradnja današnja donosi za PC verziju sinkronizaciju sa uređajima. Priključite uređaj koji želite i aplikacija će sama importirati fotografije u mapu koja je za to predviđena. Većinom je to /Photos/Windows Phone (ili ime uređaja). Problem jedini koji se meni ne dopada što radi sinkronizaciju po datumu kreiranja fotografija i tako će napraviti mape za import sa Windows Phone (Windows 10 Mobile) u obliku godina-mjesec (2015-07) i u toj mapi će se nalaziti sve fotografije napravljene kamerom, prikazi zaslona, spremljene fotografije sa interneta i primljene fotografije. Znači nema strukture mapa što je malo neobično i nadamo se da će i to ugraditi uskoro. Jer sa Windows Phone bi trebala struktura mapa biti ista kao na telefonu.

 

Mi zbog toga preporučujemo import sa Windows 10 Mobile na Windows preko “This PC” (u Windows Exploreru) > Windows Phone (vaš telefon) > desni klik > import Photos & videos koji će uraditi import po strukturi mapa kako i treba. Na Windows Phone 8.1 imali smo aplikaciju za to koja se zvala Windows Phone međutim na Windows 10 Mobile i Windows 10 PC build 10166 ta aplikacija na PC ne radi.

 

Pored toga ova app je dobila nekoliko postavki da birate mjesto odakle povlači fotografije. Mobile verzija aplikacije sada u pozadini izgleda sprema fotografije koje ste napravili ili primili sa interneta, a ne prilikom otvaranja same aplikacije. To je naša primjedba broj 1 bila, i vidjeli smo da se mnogo korisnika žalilo na isto.

 

Dodatno su izmijenili način kako se gledaju detalju fotografija na Mobile verziji. Do sada je bilo dovoljno da uradimo brisanje fotografije ka gore i da ispod nje se pojave detalji kao datum pravljenja fotografije, ime fotografije, dimenzije, ISO, s kojeg uređaja je, i druge informacije. Sada moramo na meni pritisnuti > detalji da bi dobili te detalje.

 

Aplikacija nije još savršena ali je postala veoma dobra.

 

Windows Kamera

 

Windows Kamera aplikacija

Windows Kamera je zamijenila Lumia Camera aplikaciju na Windows 10 i kako je Microsoft ranije izjavio svi korisnici će dobiti Windows Kameru, samo će biti njene funkcije spram onih koje ste imali na Lumia Camera. Tako korisnici Lumia 520 ne mogu očekivati 4K snimanje video zapisa dok Lumia 930 i 1520 mogu to očekivati jer su i imali tu funkciju ranije. Isto važi za ostale funkcije aplikacije.

 

Ova nadogradnja donosi ispravke i vidimo da se aplikacija na Windows 10 Mobile ponaša dosta bolje i pouzdanije otvara nakon fotografiranja galeriju. Brže se i otvara sa zaključanog zaslona mada postoji još greška da se nekada ne može otvoriti i treba par pokušaja. To se može očekivati da će biti sve sređeno do oficijelnog izlaska Windows 10 Mobile ali za sada izgleda veoma dobro.

 

Ostale aplikacije kao MSN Vrijeme, MSN Financije i MSN Sport su također imale nadogradnje ali bez ikakvih vidljivih promjena, osim što su nedavno uklonjene reklame iz istih.

 

Kako se vama čine nadogradnje aplikacija i je li sada primjetite zašto je bolje imati zasebnu aplikaciju kao Email i Kalendar za čiju nadogradnju ne treba nadogradnja sistema i s čijom nadogradnjom je Microsoft može promijeniti iz korijena?! Ovo je isto dokaz da univerzalne aplikacije kroz Windows ekosistem zaista funkcioniraju jer kod tih aplikacija kao Email i Kalendar, Windows Kamera, Photos aplikacija, MSN aplikacije, je isti na PC i telefonskoj verziji.

 

Microsoft se nada ovim da će stimulirati razvijače da i oni počnu razvijati univerzalne aplikacije jer Windows 10 iako je u Insider verziji ima već preko 5 miliona korisnika (dovoljan dokaz da se Windows 10 prima dobro kod korisnika).

25 komentara :

  1. kod mene krenulo 15 updatea u Prodavnici evo sad...još ne znam šta je...

    ReplyDelete
  2. našao kako se menja slika pozadine....

    ReplyDelete
  3. Prodavnica zabaguje i ne vidi se šta ažurira, ali Progress Bar radi i update ide...

    ReplyDelete
  4. stižu ....

    ReplyDelete
  5. Da evo i ostale Power Point, Excel, Phone Companion :) Radi se punom parom do 29.07.

    ReplyDelete
  6. A najbolje, na telefonu isto vazi taj update :) evo ima i ova "vekerica" isto nadogradnju.

    ReplyDelete
  7. Dino, jel' ovo ograničenje za Office ostaje, ima li kakvih info...zašto su ovo uradili (samo uz pretplatu uređivanje)....

    ReplyDelete
  8. super, a imaš li neke info za Office, ovo ograničenje samo na pregled fajlova, traže 365 pretplatu...to bi bilo mnogo loše...

    ReplyDelete
  9. Evo jos istražujem jer nisam znao za to dok mi jučer nije dokazano. Poslao sam email podršci plus dodao feedback jer ovako nema smisla. Kakva je situacija sa Word Preview na Androidu?! Je li ona može editirati fajlove kako treba?!

    ReplyDelete
  10. Microsoft ima Full Office za Android, a zadnje ažururanje je jun 2015. godine. Osim MS Office Mobile korisnici Androida imaju još dosta kvalitetnih zamjenskih aplikacija za šta smo mi nažalost uskraćeni.

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.officehub

    ReplyDelete
  11. E to mi je bitno da znam pouzdano da tamo radi kao puni office tj ako otvoris zakljucan fajl da ga mozes otkljucati. Onda je vjerovatno greska u pitanju ali ipak cu istraziti... Hvala

    ReplyDelete
  12. Evo politike koje ce se vjerovatno i za WP tj W10M drzati (isjecak iz google play store opisa)

    "Sign in with a free Microsoft account to create, edit and save documents for home use. A qualifying Office 365 subscription is required to create, edit and save documents for business use. See office.com/information for a list of qualifying plans."

    kao sa obicnim Microsoft racunom mozemo editirati spremati dokumente za privatnu upotrebu. Dok za biznis upotrebu treba ipak Office365. Mozda privatna upotreba znaci samo vlastiti dokumenti?! Treba to neko provjeriti na Androidu, neka preuzme neki dokument s neta koji nije on licno stvorio. Ako radi editiranje onda cemo i mi dobiti.

    ReplyDelete
  13. Baš mi se sviđa ovaj uži razmak među pločicama i ova prozirnost i pozadina...općenito, sviđa mi se W10M Start.

    ReplyDelete
  14. https://www.youtube.com/watch?v=0apjtIjqd0A

    POGLEDAJTE VIDEO, JEL MOGUĆE DA JE LUMIA PALA?!

    ReplyDelete
  15. niko ne odgovara na upite, danas probao sa Mary Jo Folley ona je uvek u toku

    ReplyDelete
  16. moja najveća zamerka ovom Buildu 10166 je preosetljivost ekrana i nepostojanje kontrola za isto, ima u dodacima stavka Touch ali to ne radi jer je iz 8.1

    ReplyDelete
  17. Ljudi znam da nije ovde mesto da pitam, imam lumia 630 i preko insider-a koji je najbolje da instaliram slow ili fast? Koji je stabilniji za l630 da ne bih posle preinstalirao i vracao na wp 8.1 denim

    ReplyDelete
  18. Mozda bi dobro bilo da malo vise koristimo forum,tamo ima mjesta za sve teme i sva pitanja ;)

    ReplyDelete
  19. Mozes otvarati druge fajlove s neta?! Bez office365? Sad cu pokusati.

    ReplyDelete
  20. da, već par dana...radi

    ReplyDelete
  21. ma izgleda fenomenalno, još kad bi bilo i brzo i stabilno...eeee...to bi valjalo

    ReplyDelete
  22. Ne radi. Jos uvijek trazi office365.

    ReplyDelete
  23. neverovatno, kod mene radi danima unazad, nigde reči o 365...evo danas su ispravke nove možda će biti neka promena

    ReplyDelete
  24. i kad otvoriš neki doc recimo na Word dobiješ pozdrav i obaveštenje da nastaviš tamo gde si stao sa datumom kad si zadnji put uređivao isti

    ReplyDelete
  25. O tome sam ja mjesecima trubio... :D

    ReplyDelete

Ostavite komentar