31.7.15

Novosti oko Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile setup plavi

Novosti oko Windows 10 Mobile su rijetke jer se Microsoft fokusirao na završavanje Windows 10 PC verzije, a primijetili smo vašu nestrpljivost oko vijesti koje se tiču Windows 10 Mobile (telefonske verzije). I ovom prilikom želimo ponoviti da mi ne izmišljamo novosti nego ih prenosimo tako da ako nema novosti mi ih ne možemo stvoriti niti izmisliti.

 

Sada da nastavimo sa novostima koje možemo uklopiti u jedan članak jer pojedinačno ne zaslužuju baš pažnju.

 

Prvi val Windows 10 Mobile uređaja

 

Microsoft je objavio prvi i ne konačni spisak prvih uređaja koji će dobiti nadogradnju na Windows 10 Mobile u prvom valu oficijelnih nadogradnji za koje postoje glasine da ćemo ih ugledati u novembru ove godine. Prije svega Microsoft je objavio od samog početka da će svi Lumia uređaji dobiti Windows 10 Mobile, pa čak i neki (ili svi) ne Lumia uređaji kao Samsung Ativ S, HTC 8X, HTC One M8 itd. Taj spisak koji je objavljen danas se sastoji od:

  • Lumia 430
  • Lumia 435
  • Lumia 532
  • Lumia 535
  • Lumia 540
  • Lumia 640
  • Lumia 640 XL
  • Lumia 735
  • Lumia 830
  • Lumia 930

 

Ponavljamo, spisak nije konačan. Isto kao što je bilo sa Windows Insider kada su „obećali“ da će Lumia 1520 kao ostale dobiti među prvima Lumia 1520 je bila izostavljena radi greške. Pošto se radi o Insider programu i nije preporučljivo ni za koga da ga koristi još, ne mogu korisnici ni biti ljuti na Microsoft jer to nije oficijelna nadogradnja koja im je „obećana“.

 

Neowin je dalje upitao Microsoft o tome šta podrazumijevaju pod ovim spiskom i jasan su odgovor dobili da je to samo prvi val uređaja koji će dobiti prvi Windows 10 Mobile. Kao i do sada sa nadogradnjama kod Microsofta i Nokije nema redoslijeda ko prije dolazi jer se na spisku ne nalazi opet Lumia 1520, ali ni Lumia 520 ili 620, 630.

 

Microsoft dalje spominje da će se funkcije razlikovati slično kao i na Lumia Denim nadogradnji, uređaji koji su sposobni za neke funkcije kao 4K snimanje imaju ga dok oni koji nisu sposobni nemaju. Isto će se desiti sa nekim funkcijama na Windows 10 Mobile što je i logično za očekivati.

 

I trenutno ako čitate ovaj članak vi pripadate korisnicima koje zanimaju vijesti o Windows Phone ili Windows 10 Mobile, i vi ste vjerovatno isprobali ili će te isprobati Windows Insider na telefonu ako ne sada onda u skorije vrijeme. Zbog toga vama nije ni važan oficijelan izlazak Windows 10 Mobile jer danas imaju svi Lumia modeli pa čak i neki HTC modeli Windows 10 Mobile preko Windows Insider.

 

Za sve ostale kojima nije bitno kada dolaze nadogradnje i koje nadogradnje oni će se samo pozitivno obradovati u novembru kada se očekuje nadogradnja.

 

Xiaomi Mi 4 Windows 10 Mobile proširuje se uskoro na cijelu Kinu

 

Jow Xiaomi

Ranije smo pisali o tome kako je Microsoft zajedno sa Xiaomi dozvolio testiranje Windows 10 Mobile na Xiaomi Mi4 koji je inače Android uređaj. To su učinili preko ROMa s kojim su korisnici Xiaomi foruma mogli instalirati Windows 10 Mobile i testirati ga. U tom forumu bilo je čak i glasanje gdje su pretežno Android korisnici jer Xiaomi nema Windows Phone uređaje koje su pitali „da li bi vi željeli pokrenuti Windows 10 na vašem Mi 4“, 74% korisnika je odgovorilo da želi, 17% bi ostali radije sa MIUI, 4% su rekli da im možda treba dodatni Xiaomi Mi 4, samo 3.8% korisnika je odgovorilo da je originalni Android bolji.

 

Microsoft po tome proširuje svoju podršku na uređaje i partnere kao Xiaomi koji postaju veoma popularni u Kini, a možda uskoro i u svijetu kako bi plasirali što efikasnije svoj Windows 10 (Mobile).

 

Joe Belfiore je sada na Twitteru objavio kako žele proširiti Windows Insider program u Kini i na Xiaomi Mi 4 uređaje izvan tog foruma. Tako će vjerovatno Android korisnici moći (uz naknadu ili besplatno) instalirati Windows 10 Mobile ako ovi pokušaji urode plodom nakon što izađe Windows 10 Mobile oficijelno.

 

Windows 10 Mobile „skoro gotov sa svim funkcijama“

 

joe-belfiore-690x422

Windows 10 Mobile slično kao što je Windows 10 PC verzija bila prije mjesec ili dva je sada skoro pa gotova sa svim funkcijama i ono što sada slijedi jeste ispravljanje grešaka koje postoje na trenutnom buildu Windows 10 Mobile. To ne znači da nećemo vidjeti nove funkcije od sada pa na dalje nego da će se Microsoft fokusirati oko ispravljanja i usklađivanja svih funkcija sa PC verzijom.

 

Dodatno Joe Belfiore potvrđuje da će Microsoft imati barem jedan (a možda i dva) High End uređaja još ove godine. U odvojenom razgovoru sa Terry Myerson koji je šef Windows i uređaji odjeljenja on je dao naznaku kako bi mogli očekivati možda i Surface telefon u stilu Surface tableta sa funkcijama telefona.

 

Kao što i sami vidite nema mnogo novosti za Windows 10 Mobile i to je razlog zašto i mi nismo pisali ništa o tome. Pored toga mi smo namjerno prebacili fokus na Windows jer je Windows sada sve, telefoni, PC, laptopi, Xbox, Hololens, Surface Hub i imamo onda teme za pisati umjesto da smo samo fokusirani oko Windows Phone. Nadamo se da je to bila i jasna poruka kada smo prebacili cijeli websajt i aplikacije sa WP Novosti na Windows Novosti.

 

Dodatna glasina

 

Novi build 10240 za telefone je u testiranju i Joe Belfiore se već „igrao“ istim nekoliko sedmica, tako da vjerujemo da možemo i mi očekivati taj build ako ne ove sedmice onda naredne. Šta vi mislite? Da li koristite trenutno Windows 10 Mobile?

 

izvor: WC1, WC2, WC3

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar