28.10.15

Windows Phone drugi po zastupljenosti u BiH

WP8 bosna naslovna

Prema pisanju WMPU koji imaju podatke Gfk u Bosni i Hercegovini Windows Phone drugi operativni sistem po zastupljenosti na telefonima. Tačnije zauzima 6.8% na drugom mjestu gdje većina korisnika koristi Android sa 87.7%, a gdje je iOS na trećem mjestu sa 4.2% i Blackberry na 4. sa 0.3%.

 

Ovo nije ni čudno i nije neočekivano samo što sada imamo potvrdu za to. Mobilni operateri u cijeloj državi imaju u ponudi barem jedan WP od kako je izašao WP7 i u reklamama nije rijetko da vidimo i WP u ponudi između tri ili četiri Android uređaja. To preslikava dobro i ovu statistiku.

 

Zadnji ali nepobitan razlog popularnosti WP u BiH jeste niska cijena uređaja i tako tinejdžeri (pored ostali) mogu sebi priuštiti pametni telefon koji je dovoljno kvalitetan pa barem preko pretplate roditelja ako ne iz vlastitog džepa. Dodatno su neki mobilni operateri vezali telefone u pakete za TV pretplate što je doprinijelo sigurno boljoj prodaji i zastupljenosti.

 

Zastupljenost u Hrvatskoj 5.49% i Srbiji oko 5% je također slična. To nas veoma raduje i zbog ovih 5-7% postojimo i mi. Nadamo se da ćemo probiti 10% barijeru u narednoj godini sa Windows 10 Mobile.

 

izvor: WMPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar