21.10.15

Windows 10 Mobile build 10572 je online

Windows 10 Mobile setup blurred
Microsoft je pustio upravo novi Windows 10 Mobile build na koji možete samo doći vraćanjem na Windows Phone 8.1. Na Twitteru su prije nekoliko sati odlučivali i pitali Windows Insajdere o tome da li pustiti novi build (10572) koji ima ipak nekoliko poboljšanja iako se korisnici moraju vratiti na Windows Phone 8.1 ili ipak sačekati narednu sedmicu za naredni build koji nema tu grešku da se mora vraćati sistem i može se nadograditi normalno sa Windows 10 Mobile na taj build (10575) koji će pustiti tek.
 
Za korisnike koji žele isprobati novi build, i koji su inače upućeni u uslove korištenja Windows Insider verzije operativnog sistema koji se nalazi još u razvoju. Oni mogu preuzeti Windows Device Recovery Tool ovdje pomoću kojeg se možete jednostavno vratiti na oficijelnu nadogradnju WP8.1 i tamo možete preskočiti bilo kakve nadogradnje aplikacije i instalacije i direktno preuzeti Windows Insider aplikaciju i pomoću nje doći do najnovijeg builda.
 

Šta je novo u ovom buildu (Prenosimo članak sa Windows bloga – citiramo):

 
missed-call-notification
 
Primanje obavijesti o propuštenim pozivima i slanje poruka sa vašeg PC korisnicima sa telefonima i primanje poruka i propuštenih poziva na PC sa telefona. Za ovu funkciju potrebno je na PC imati instaliran Windows 10 PC build 10565 ili noviji. Pored toga Cortana može sada regulirati propuštene pozive i poruke na PC i direktno odgovoriti na poruke na telefon.
 
cortana-text-659x1024
 
Ova funkcija da bi radila morate se prijaviti na PC i telefonu sa istim Microsoft nalogom (nadamo se da to svakako radite da bi iskoristili puni kapacitet univerzalnih aplikacija koje prenose i postavke i druge stvari za vas sa telefona na PC).
 
cortana-missed-call-settings-576x1024
 

Skype poruke, pozivi i video

 
Kao što smo ranije objavili Windows 10 ima integrirano Skype iskustvo kroz poruke, pozive i Skype Video sa univerzalnim aplikacijama koje smo objavili i napravili vama dostupnim na testiranje. Dodatno sada poruke na telefonu i PC podržavaju animirane GIF slike i potpunu pretragu poruka. Pozivi aplikacija ima od sada mogućnost pretrage kontakata iz historije poziva.
 

Poboljšanja Cortane

 
cortana-reactive-uber
 
Cortana vam može pomoći u praćenju slobodnog vremena i postavljanjem alarma i podsjetnika za vas kada je to potrebno. Dodatno vam može davati informacije gdje bi mogli otići i kada morate krenuti ako imate termin negdje zakazan jer Cortana prati i saobraćaj i zna proračunati koliko vama inače treba za određenu rutu i od sada ponudi podsjetnik da morate krenuti kako bi stigli na vrijeme. Pored toga Cortana ima integraciju za Uber vožnje te zna gdje je vaš rezervirani prijevoz Uber kompanije i za koliko stiže, dodatno možete kroz Cortanu pozivati Uber usluge.
 

Offline mape

 
maps-storage-576x1024
 
Od sada se offline mape mogu preuzeti i spremiti na MicroSD kartice telefona. Ovo je jedna od najtraženijih funkcija koje smo imali od vas Windows Insajdera
 

Poboljšanja Fotografije aplikacije

 
photos-favorite-576x1024 2
 
Sa ovim buildom i zadnjom nadogradnjom Fotografije aplikacije možete markirati sada lokalne fotografije kao favorite i te fotografije pustiti da se vrte na živoj pločici kako vam ne bi odali privatnost svakom korisniku koji uzme vaš telefon u ruke. Dodatno je ispravljeno i poboljšano zumiranje i generalno korištenje u aplikaciji. Pored toga dodane su nove opcije pokretanja za Rich Capture fotografije koje želite obraditi. Duži pritisak na fotografijama koji otkriva kontekstualni meni kao desni klik je također dosta poboljšan.
 

Poboljšanja u skladištenju prostora

 
storage-mobile-576x1024
 
Sa ovim buildom napravljeno je dosta ispravki u korištenju samog skladišta prostora na uređaju. Dosta izmjena u dizajnu kako bi se lakše koristila usluga. Od ovog builda moguće je instalirati aplikacije na Sd kartice, USB stikove na PC i telefonima! (Ovo vjerovatno u prijevodu znači podrška za USB stikove direktno na teleofnima).
 
Dodatne ispravke koje su napravljene u ovom buildu:
 
  • Obavijest novih poruka mogu biti primane nakon što restartujete telefon bez prvobitnog otključavanja istog.
  • Cortanin pozadinski rad je optimiziran da troši manje baterije.
  • Ispravljene greške gdje se Start zaslon nekada nije odmah pojavljivao. Dodatno je Start zaslon poboljšan.
  • Poboljšan je također i Action Center (obavijesni centar) uključujući i brisanje za sklanjanje obavijesti. Brisanje sada bi trebalo dosta brže reagirati na gestiku nego do sada.
  • Ikona za postavljeni alarm se sada pojavljuje i na zaključanom zaslonu (ako je postavljeno u Windows Alarm & svjetski sat aplikaciji).
  • Senzor tokom razgovora koji treba da zatamni zaslon i onemogući korištenje kako ne bi slučajno pokrenuli nešto tokom razgovora sada radi kako bi trebao.
  • Preuzimanje aplikacija u trgovini koje nekad bude blokirano bi trebalo biti uklonjeno u ovom buildu. Preuzimanje aplikacija generalno bi trebalo biti lakše i bolje.
  • Tastatura će sada promjenu jezika vršiti manje agresivno (šta god misle pod tim).
  • Pritisak na restart da bi se izvršila nadogradnja sistema će instantno restartovati vaš uređaj.

Poznate greške ovog builda su:
 
  • Vizualni voicemail sinkronizacija ne radi na ovom buildu za određeni broj uređaja.
  • Otvaranje poruka u porukama na uređajima sa Dual SIM će rušiti aplikaciju ako je sa Start zaslona uklonjena druga pločica poruka za drugi SIM (iako se koristi samo jedan SIM). Nadogradnjo na ovaj build također postaje nevidljiv druga SIM app za poruke. To možete jednostavno vratiti, odete u poruke > postavke > „link tiles“ postavka vraća vidljivost za drugi SIM poruke aplikaciju.
  • Na Dual SIM uređajima ako uklonite pozive aplikaciju za drugi SIM sa Start zaslona obje aplikacije za pozive će vam nestati sa spiska svih aplikacija i morate restartovati (ugasiti/upaliti) telefon kako bi ih vratili.
  • Fotografije ne mogu biti izabrane direktno u Fotografije aplikacije i podijeljene dalje na druge aplikacije kao Facebook, Mesenger, Instagram ili WhatsApp itd.
  • Određeni broj uređaja će doći u stanje gdje se pozivi aplikacije konstantno ruši, restart telefon će to vratiti u normalu.

Neke od vas će odvratiti možda spisak funkcija ili ipak nedostataka. Mi preporučujemo svakome ko nema iskustva sa korištenjem Beta verzije bilo kojeg operativnog sistema da ne iskušava svoju sreću sa Windows 10 Mobile. Vrlo lagano korisnici mogu doći u situaciju gdje neće znati dalje ako tokom instalacije nešto krene po zlu. Mi smo tu naravno da pomognemo ali naravno smo i u prvoj liniji tu da vas odvratimo i kažemo mi smo tu da testiramo za vas i iznosimo šta će te vi kao oficijelni korisnici dobiti uskoro bez ovih grešaka prethodnih mjeseci koje smo ispratili kroz sve buildove. – Za one koji znaju o rizicima i već su koristili Windows Insider izvolite.

U jednom od narednih članaka slijede i utisci kakav je novi Windows 10 Mobile build 10572. Za one korisnike koji su na Windows 10 Mobile i ne žele da se vrate na WP8.1 oni će dobiti naredne sedmice zajedno sa ovima koji su vratili novi build 10575 koji će se moći nadograditi bez problema.

Izvor: Windows blog










































0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar