18.10.15

Prvi utisci Windows 10 Mobile builda 10549

Windows 10 Mobile setup plavi

Microsoft je nedavno izdao novi Windows 10 Mobile build ali mnogo korisnika nije htjelo da ga instalira jer je bilo potrebno vraćanje na Windows Phone 8.1 kako bi instalirali najnoviji Windows 10 Mobile build. To je dio Windows Insider programa da postoje ovakve poteškoće i prepreke u korištenju kako krajnji korisnici kasnije nikad ne bi došli u situaciju da imaju slično.

 

Pišemo ovaj članak da vam prenesemo lične utiske ovog builda spram zadnjeg, a i svih dosadašnjih i iznosimo lična mišljenja koja se ne moraju podudarati sa vašim.

 

Windows 10 Mobile danas kakav jeste na Lumia 1520 radi ok, nije potpuno za svakodnevnu upotrebu ali za ono što ja koristim, a to je pozivi, poruke, VOIP i IM (WhatsApp, Messenger…), fotografiranje, OneDrive, OneNote, testiranje raznih aplikacija, Twitter, Microsoft Edge surfanje na internetu, i druge aplikacije. U takvim zadacima Windows 10 Mobile 10549 skoro pa parira spram WP8.1. U nekim zadacima završi čak i brže, u nekima je još uvijek sporiji ali se primijeti da je u izradi i zbog toga se može malo progledati kroz prste.

 

Primjer jedan gdje je dosta brži jesu Windows 10 aplikacije. Sve univerzalne aplikacije se otvaraju i ponašaju brže i kvalitetnije nego njihove verzije na Windows Phone 8.1. Prvi primjer je Outlook email koji ima znatno više funkcija nego Email klijent na WP8.1 a uz to brže radi. Naravno ima još bagova ali zbog toga Microsoft izdaje skoro svakodnevno nove nadogradnje za svoje aplikacije.

 

Stabilnost i fluidnost

 

Stabilnost sistema spram dosadašnjih buildova je mnogo bolja jer se aplikacije i funkcije ne ruše i rade onako kako trebaju, u većini slučajeva. Nije naravno optimalno još uvijek ali ako pogledamo prvi build i ko god je testirao Windows 10 Mobile od samog početka vidi da ima znatan napredak i da je danas Windows 10 Mobile po stabilnosti blizu WP8.1, a po funkcijama već odavno daleko ispred.

 

Što se tiče baterije i trajanja ovaj build se ponaša isto kao i ostali. Savjetujemo da uradite svakako hard reset nakon instalacije builda i ko od vas koristi Cortanu savjetujemo da je isključite na ovom buildu ako želite ubčažiti malo potrošnju baterije jer je otkriveno da Cortana u ovom buildu prouzrokuje grešku koja crpi bateriju više nego inače.

 

Izgled

 

Izgled samog sistema danas možemo prilagoditi više nego ikada do sada. Ono što je nedostajalo do sada je neka povezanost svih aplikacija u jedan dizajn, ali vidimo i da se na tome radi jer sve se spaja u jednu cjelinu kako vrijeme odmiče. Animacije na Windows 10 PC ili Mobile dosta liče, isto tako i same funkcije oko izgleda tako su korisnici u ovom buildu dobili funkciju skaliranja korisničkog zaslona. Da, skaliranje kao poznajemo od Windows PC-a. Na Lumia 1520 to skaliranje je postavljeno po default na 250% i na tome po meni izgleda sve kako i treba, ali onaj ko želi da poveća/smanji malo slova sistema to može uraditi i bit će zadovoljan kako to sistem radi.

 

Skaliranje 1

 

Ne samo da se povećaju i smanje slova nego sav sistem počne izgledati drugačije. Jedan primjer je Action centar u kojem se pojavi pet ikona na uređajima koji podržavaju samo četiri i aplikacije ako se smanji skaliranje počnu se ponašati kao Desktop verzije istih pa tako Microsoft Edge dobije izgled Microsoft Edge sa Windows 10 PC sa tabovima i poljem za unos URL na vrhu. Po tome vidimo da su takve aplikacije zaista univerzalne i jedan kod pokreće aplikaciju na svim Windows 10 uređajima.

 

Druge aplikacije kao trgovina i fotografije se također skaliraju i pružaju drugačiji izgled ako se skalira sistem. Ali jedna mana toga jeste da aplikacije pravljene za WP8.0 ili 8.1 ostaju onakve kakve i jesu i po nama to izgleda ružno ako korisnik smanji skaliranje na 100% jer tako želi i bolje vidi, a neke aplikacije ostanu iste. To se jedino može riješiti tako da razvijač te aplikacije napravi Windows 10 verziju. Postavke za skaliranje su u postavkama > system > display.

 

Pored toga smo otkrili da Edge sada ima “zatvori sve prozore”, možda je to imao i na ranijim buildovima ali nismo primijetili.

 

wp_ss_20151018_0036

 

Ovaj build kao i svaki drugi je ispravio mnogo grešaka u što se korisnici mogu i sami uvjeriti i naravno ostane uvijek nekoliko grešaka koje nisu ispravljene što ne znači da neće biti ispravljene. Još uvijek je Windows 10 Mobile u Insider Preview i nije oficijelno izašao i mi još uvijek ne preporučujemo korištenje koliko god nama to bilo dobro, vama može jednostavno pokvariti telefon i mi to ne želimo da preuzmemo na sebe.

 

Ako niste nikad testirali beta verziju operativnog sistema i aplikacija onda za vas još uvijek nije Windows 10 Mobile, sačekajte radije zvaničnu nadogradnju sa oficijelnim firmverom koji će srediti dosta stvari oko prikaza, trajanje baterije, pouzdanost i kvaliteta uopšte nego da koristite nedovršen sistem koji je dobar onima koji imaju visok prag tolerancije.

 

Kakvi su vaši utisci? Ako koristite Windows 10 Mobile build 10549 javite nam u komentarima.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar