30.10.15

Microsoft će početi sa guranjem Windows 10 kao preporučenom nadogradnjom korisnicima Windowsa 7 i 8.1

windows102

Microsoft je 29.07.2015. oficijelno pustio Windows 10 i korisnici starijih verzija operativnog sistema kao Windows 7 ili 8.1 imaju šansu do naredne godine istog dana u godini da izvrše nadogradnju na Windows 10 besplatno. Nakon toga imaju pravo na Windows 10 kao da je kupljen. Danas Windows 10 broji već preko 110 miliona korisnika i većina korisnika je veoma zadovoljna sa Windows-om 10 što Pokazuju i sva istraživanja.

 

Ipak Microsoft želi da ubaci u drugu brzinu i ponudi korisnicima koji su na Windows 7 i 8.1 opcionalnu nadogradnju za Windows 10 koja naravno mogu i odbiti ako žele. Za sve one koji se odluče da preuzmu Windows 10 imaju 31 dan roka da se vrate na svoju prijašnju verziju Windows-a bez ikakvih problema. U roku tog probnog perioda korisnik može otvoriti postavke > Update & Securitiy > Recovery > i ovdje kliknuti na “uninstall Windows 10” kako bi se vratio na prijašnju verziju OSa sa svim podacima i postavkama koje je ostavio.

 

Get-Windows-10-image

Ako ste izvršili rezervaciju za Windows 10 vaš operativni sistem će polako preuzimati Windows 10 u pozadini i javiti kada sve bude gotovo da vi odlučite da li će te započeti instalaciju ili ne. Ovu funkciju preuzimanja nadogradnji neki mediji su okrenuli i napravili kao da Microsoft na silu instalira za vas Windows 10 iako niste rezervirali ali to jasno nije tako. – Ništa se neće desiti bez da korisnik odluči.

 

Početkom naredne godine Microsoft će promijeniti ovu nadogradnju u “preporučenu” da bi je korisnici uočili još ranije. Pored toga ovim načinom će se početi instalirati sama kod korisnika koji su postavili da se preporučene nadogradnje za Windows instaliraju samostalno.

 

Pored ove vijesti Microsoft javlja da će u Americi započeti testiranje kako korisnici koji nemaju originalnu verziju Windows-a mogu licencirati je i napraviti validnom i „originalnom“ kupovinom vaučera koji će se unositi u Windows 10 trgovini. Ako se takav način otključavanja Windowsa pokaže kao dobar onda će proširiti taj sistem na ostale države.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar