7.10.15

Windows 10 Mobile stiže u decembru

Windows 10 Mobile setup blurred manji

Nakon dužeg perioda glasina o tome kada izlazi Windows 10 Mobile danas imamo prvu „zvaničnu“ poruku od Microsoft ekipa na Facebooku. Ova vijest se odnosi na sadašnje Windows Phone 8.1 korisnike i one koji imaju 8GB interne memorije jer za instalaciju Windows 10 Mobile kako smo ranije saznali treba imati 5GB slobodnog prostora što uređaji sa 4GB interne memorije nemaju.

 

Windows Phone 8.1 izašao je tek prošle godine u aprilu na Preview for Developers verziji kako se oni sjećaju koji nas prate, a zvanično tek nešto kasnije. Što znači da je WP8.1 još uvijek „mlad“ sistem i moglo se očekivati da će Windows 10 Mobile izrada potrajati. Naime Lumia 950 i 950XL izlaze u novembru što znači da će oni imati dovoljno stabilnu verziju operativnog sistema da se Microsoft usuđuje da ih pusti u prodaju.

 

Lumia 950 i 950XL kao i 550 će imati vjerovatno instalirane verziju Windows 10 Mobile koju će Windows Insajderi moći preuzeti u narednim sedmicama. Što ublažava nekako ovu poruku da će oficijelno stići tek u decembru. Ali i decembar nije tako daleko, ako pogledamo to je za samo 50 dana. Znamo da je čekanje uvijek najteže ali u ovom slučaju će se isplatiti kao i do sada.

 

snip_20151007130411

Vijest o oficijelnom puštanju Windows 10 Mobile stiže nakon upita jednog korisnika na zvaničnoj facebook stranici Microsoft-a. Odgovor Microsofta je bio da će zvanično početi u decembru ali to ne znači da će svi dobiti isti dan jer kako znamo nadogradnje se puštaju u valovima i bez redoslijeda nekog. Jedini redoslijed koji je poznat jeste da će Lumia 640 i 640XL biti među prvima da dobiju Windows 10 Mobile oficijelno.

 

Pored ove informacije moramo napomenuti da ova nadogradnja još mnogo zavisi od mobilnog operatera i tako 90% je u njihovim rukama kada i da li će te uopšte dobiti Windows 10 Mobile. Microsoft je ponudio svim operaterima Windows 10 Mobile, a do njih je da li će na kraju puštati za sve modele jer WP8 je već nekoliko godina u prodaji i može se očekivati da neki operateri koji sada prodaju Lumia 930 ili 830 neće pustiti za Lumia 920 ili 520 jer su davno izašli iz prodaje i podrške koju pruža mobilni operater.

 

Za detaljne informacije o tome kada i kako pušta koji operater morate upit izvršiti kod vašeg mobilnog operatera. Mi, a ni Microsoft ne znamo kada i da li će vaš telefon dobiti zvanično Windows 10 Mobile.

 

Nakon što dobijete Windows 10 Mobile naredne nadogradnje preuzima Microsoft i mobilni operateri ne mogu mnogo uticati na nadogradnje niti produžavati testiranje u beskonačnost kako je kod nekih do sada bio slučaj. Microsoft je objavio da će dati operaterima rok do kojeg mogu ali ne moraju pregledati novu nadogradnju, ali nikako neće kasniti sa nadogradnjama radi operatera i nadogradnje će počinjati globalno preglednije nego do sada.

 

Izvor: facebook, Thurrot

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar