27.10.15

Proces stvaranja Surface Book i naznake za mogući Surface Phone

Surface-Book-image-9

Wired.com, veoma poznati online magazin o tehnologiji napisao članak o priči Surface Booka, o nastanku i prototipovima kao i poteškoćama s kojima se susretala ekipa prilikom izrade. Panos Panay kao potpredsjednik Microsofta zadužen za sve uređaje (Surface, Microsoft Band 2, Lumia, Surface Book) i kreator Surface-a priča o tome kako se probudio jedne noći otprilike prije dvije i pol godine uzimajući u ruku Surface Pen i Surface Mini za koji kaže da je odličan i imate osjećaj kao da držite „Moleskine“ (Poznati proizvođač sveski za notese) u ruci i pri tome napisao sebi email kao podsjetnik.

 

Napisao je sebi u tom emailu tekst o naslijeđu Surface-a i kako ne mogu napraviti laptop jer je Surface tablet u prvoj liniji i pored toga nije razvijanje unaprijed ako Microsoft napravi samo „neki laptop“ i ne pokazuje ljudima gdje sva priča može ići.

 

Surface je Microsoftov pokušaj revitaliziranja prodaje PC računara globalno jer trend se nastavlja da prodaja stolnih računara i laptop-a opada i Surface je trebao stvoriti novu kategoriju. Pitajući sebe „Kako bi mogli biti ponosni praveći najbolji laptop na svijetu?! To nije inovacija ničega.“. Microsoft je kompanija koju je svijet pomalo zaboravio, a Panay je instrument koji treba da ih vrati u staru slavu. Panay zna da nije dovoljno da samo napravite bolji laptop jer s tim se ne stiče slava, tako je Panay i njegova ekipa zadala sebi novi cilj, a to je stvaranje nove kategorije- ponovo izmisliti laptop, odnosno napraviti evoluciju koja se treba desiti.

 

151020_IanBates__304-1024x819

Proveli su dvije godine dizajnirajući, praveći prototipove i usklađivali do zadnjeg detalja kako bi dobili Surface Book koji danas kreće u prodaju. Kako bi Microsoft mogao započeti bitku protiv Apple-a i njihovih uređaja morali su učiti od Apple-a i onda su pronašli par mjesta gdje mogu pokazati kako oni zamišljaju budućnost.

 

Kada je 2012. godine stigao Windows 8, Microsoft je napravio i Surface tablet koji nije imao dobar prijem kod prodavača jer su uvijek pitali „za šta korisnicima treba takav uređaj“ misleći na to da kao radnu mašinu morate imate laptop dok je za neke uredu imati samo tablet. Panos je zbog toga mislio da zamjenjujući ta dva uređaja (tablet i laptop) s jednim uređajem bi mogao biti pravi trend. Međutim svi znamo da se prvi Surface loše prodavao, Microsoft je izgubio oko 900$ miliona dolara kroz „ispipavanje“ tržišta takvim uređajem.

 

Surface ekipa je nastavila gurati Surface uređaj i nastankom Surface Pro 3 stvari su se drastično promijenile, Surface je odjednom postao tablet koji može zamijeniti vaš laptop. Kako bi to dokazali Microsoft je više puta direktno aludirao na Apple-ov iPad kao tablet koji nije radna mašina kao Surface Pro 3. Prodaja je zatim ispunila sva očekivanja, Surface Pro je počeo unositi milijardu $ i postao dovoljno poznat da je čak Apple kopirao kickstand (stalak) i olovku sa Surface Pro serije, samo što Surface Pro 4 ima olovku čija baterija traje 1 godinu, a baterija iPad olovke 12 sati i mora na punjenje. Microsoft je pokazao s ovim da mogu stvoriti novu kategoriju i zadovoljiti korisnike kao i analitičare kompanije.

 

Nakon Surface Pro 3, bili smo svjedoci kako je Microsoft prezentirao noviji model, Surface Pro 4, još jači i bolji, a posebnan naglasak na tome da je bolji nego najbolji Apple-ov proizvod u tom segmentu (namjerno guraju u tom pravcu kako bi korisnici shvatili da za isto novca mogu dobiti nešto dosta kvalitetnije s čim mogu biti produktivniji).

 

Segment Laptopa ostao je prazan jer Surface Pro nije zadovoljio kriterije Surface ekipe o stvaranju ultimativnog laptopa koji bi konkurirao MacBook Air i MacBook Pro. Kroz priču s ljudima Panos je tako bio dosta puta upitan kada će Microsoft napraviti svoj laptop jer prave uspješno tablete. Nakon nekog vremena odlučili su „uredu, napravit ćemo laptop” ali kako kombinirati najbolje iz oba svijeta tablet i laptop uređaja. Nakon mnogo prototipova, raznih formi, zastali su malo i razmislili šta je to što Surface ekipa ne spominje često ali to je njihova etika. Oni isprobavaju sve i svašta i onda na kraju iznenade sa nečim što niste mogli predvidjeti. Nešto svojstveno Microsoftu i Surface-u.

 

Jednostavno nije moglo biti „samo neki“ laptop nego je moralo biti još nešto više. To što je moralo biti više je da se ekran može jednostavno odvojiti od baze (tastature). Surface Book je kao podijeljena ličnost, kao Surface Pro ali unazad, umjesto tablet koji može zamijeniti vaš laptop – Surface Boook je laptop koji može biti i vaš tablet i to sve bez kompromisa ni na jednoj fronti.

 

151020_IanBates__333-1024x819

 

Napravili su to jer nekada vam ne treba tastatura i često smeta. Možda ste arhitekt i želite pokazati nekome planove, nosite ih do klijenta bez tastature, prirodno kao i komad papira. Možda želite nekome pokazati vaš rad ili ipak ležite u krevetu i čitate nešto gdje tastatura jednostavno smeta. Stvoren je, ali ipak ne nauštrb da može biti i pravi laptop.

 

Ekipa je sanjala o vrhunskom laptopu koji je trebao dobro izgledati, imati podršku za olovku i dodir prstom, odlične specifikacije i uz to sve biti tablet. Ovako napisano to zvuči čak nemoguće ako stavite tablet na vrh nečega onda mora i baza biti dovoljno teška kako ne bi padao od svoje težine, što je značilo da baza i tablet zajedno su morali biti teški ali to na kraju nitko ne želi.

 

Ipak imali su dobru ideju, a to je napraviti da se otvaranjem laptopa podloga širi unazad i stvara protu-teg zaslonu kako bi sve imalo odličan balans i uz to sistem za otvaranje je uštedio dosta na težini koja je veliki faktor u odlučivanju pri kupovini.

 

Nakon što je laptop stajao bez pomoći korisnika naredni cilj je bio kako ga rasklopiti i napraviti tablet i pri tome da ne stvaraju klon do sada postojećih 2 u 1 laptopa. Napravili su u tu svrhu novi mehanizam koji radi kao mišić i drži zaslon non-stop sve dok korisnik ne pritisne jedno dugme na tastaturi. Teoretski nije moguće ni odvojiti zaslon bez pritiska na to dugme (koje radi  i bez struje), pa čak i sa upotrebom sile. Taj novi mehanizam koji su stvorili reaguje na mehanički pritisak ili na elektricitet kako bi popustio bazu i odvojio se.

 

Mehanizam skidanja zaslona je toliko jednostavan za korištenje da ga dijete od 5 godina zna rastaviti. Panos to napominje jer su imali među ostalima i djecu na testiranju. Surface Book nije jednostavno uređaj prve generacije nego je rezultat šta su Panos, njegova ekipa i Microsoft naučili u zadnjih pet godina razvoja. Kako da naprave olovku, zaslone na dodir, tastature i oni vam mogu sigurno reći kakav ukus ima poraz od 900 miliona dolara koji vas ne slomi nego ojača.

 

Surface Phone?!

 

surface-wp2-1

Fotografija iznad je samo ilustracija “Phone Designera” ljubitelja Windows Phone-a koji je napravio Surface Phone prije par godina već u renderu koji izgeda slično Lumia 950.

 

Na tom intervjuu koji je vodio Wired magazin reporter je pogledao malo detaljnije i jedna od CNC mašina u pozadini je proizvodila prototip novog telefona koji je još tajna. Ako se telefon dizajnira i stvara u istoj prostoriji kao Surface velika je vjerojatnost da se radi o Surface Phone kojeg očekujemo već neko vrijeme. Šta će sve Surface Phone moći i da li će uopšte biti proizveden do kraja još nije poznato ali kao što nas je Microsoft iznenadio sa ovim Surface Book na kraju same prezentacije nakon što su predstavili Surface Pro 4, Lumia 950, Lumia 950XL i 550, Microsoft Band 2 i Hololens i nitko nije oćekivao najbolji uređaj na samom kraju.

 

surface-phone-1-100577980-large

Fotografija iznad je također samo render nepostojećeg telefona.

 

Isto tako vjerujemo da možemo očekivati da će nas iznenaditi novim telefonom naredne godine koji ne samo da će biti novi Windows 10 Mobile nego isto kao i Surface Book stvoriti nešto čemu se može diviti svaki fan tehnologije nebitno kojeg operativnog sistema je fan.

 

Izvor: Wired.com

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar