8.10.15

Lumia 950 / 950XL imat će žive fotografije i druge sposobnosti kamere

Lumia_950XL_Marketing_04_Black

Microsoft je tek predstavio dva nova flagship uređaja Lumia serije koje smo čekali punu godinu dana nakon zadnje Lumije 930. Da ne znamo datum kada je izašla Lumia 930 pomislili bi po dramatičnom pisanju nekih portala da je zadnji Windows Phone flagship izašao prije 4 godine.

 

Naime nova dva modela Lumia 950 i 950XL potvrđeno će imati žive fotografije kao što to imaju Lumia 1520 i 930, znači da na snimku fotografije ima i kratka video sekvenca prije te fotografije. Apple je nedavno predstavio Living images i izdao tu funkciju kao svoju stvar mada je to Nokia započela na svojim Lumia telefonima, a Microsoft sada nakon preuzimanja tih tehnologija uz kupovinu Nokije usavršio iste.



 

 

Na videozapisu iznad vidite inženjera bivše Nokije koji je ostao u Microsoftu i koji je gradio dalje kameru na Lumia 950 i 950XL i koji prezentira kako je lijep kvalitet fotografije na tim Flagship uređajima i demonstrira uz to i žive fotografije u galeriji fotografija. Juha (inženjer) na videozapisu kaže i slijedeće “Poznati smo bili po dobroj kameri iz Lumia 1020 ali ova kamera je najbolja koju smo ikad napravili”.

 

Ono što je novost ovdje spram WP8.1, Windows 10, PC i Mobile imaju isto iskustvo gledanja živih fotografija i tako će korisnici moći gledati žive fotografije na svom računaru, a ne samo na telefonu kako je to do sada bilo.

 

Druge važne specifikacije koje su otkrivene, a koje posjeduju Lumia 950 i 950XL su:

  • Masivni ISO do 12800 koji nema ni jedan drugi telefon trenutno (jedino DSLR).
  • Prirodno procesuiranje piksela fotografije.
  • RGB bljeskalicu koja će dati prirodni ton na fotografijama, i nećete izgledati kao duh.
  • Kamera na ova dva telefona je sposobna prepoznati scenu i po tome napraviti najbolju ekspoziciju kako bi fotografija bila tačno osvjetljenja.
  • Nova generacija dinamičke ekspozicije: dvije ekspozicije su sada napravljene u jednoj fotografiji, kraća sa subjekte u pokretu i duža za statičke objekte u HDR modu (Rich Capture).

 

Microsoft će uskoro objaviti i primjere fotografija napravljene sa ova dva telefona gdje se možemo i sami uvjeriti kvaliteti istih.

 

Dodatak

 

Na još jednom videozapisu od kolega sa Onetechstop vidimo još neke funkcije koje smo poznavali sa WP8.1 kao dinamičke postavke sa bljeskalicom i određivanje koliko je jaka bljeskalica na fotografiji. To znamo već od Lumia 1520 i 930. Pored toga na videozapisu vidimo da se žive fotografije iako su uključene prave samo ako se subjekt pokreće, znači da neće snimati liveing images ako je na slici samo statički subjekt.

 

 

Još jedna novost videozapisi će se moći snimati u 60fps (frames per second) na 1080p rezoluciji i 30fps na 4K videozapisu što je danas trenutno moguće. Ovaj broj sa fps da objasnimo kratko korisnicima šta znači, on određuje koliko se fotografija zasebnih napravi u sekundi snimanja videozapisa. Pošto je reprodukcija na svim uređajima samo 24 ili 30fps svaki veći broj kao 60fps će značiti da je snimak usporen u reprodukciji. Znači ako snimate video sa 60fps u trajanju od 5 sekundi u reprodukciji videozapisa on će biti 10 sekundi dug i pored toga neće imati tona jer se ton nema smisla snimati direktno u više fps i reproducirati sa manje.

 

Pored toga vidimo na videozapisu da će Windows 10 Mobile imati samo jednu kameru i samo jednu galeriju fotografija što je do sada bilo veoma zbunjujuće sa 5-6 Lumia Camera aplikacijama pa i sam kao blogger i fotograf nisam imao nekad petlje koja je koja kamera i koja je za koji telefon. – Hvala Almedinu na javljanju.

 

izvor: WMPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar