23.10.15

Microsoft prodao samo 5.8 Miliona Lumia u zadnjem kvartalu

Nokia-Lumia-Icon-port-macro

Microsoft je danas izdao novi izvještaj o poslovanju koji posjeduje mnogo dobrih strana kao što je Bing čija je zarada porasla za 29% i sada unosi milijardu $ zarade, Office 365 porastao za 66%, Azure porastao za 135% i uglavnom sav odjel za „intelligent cloud“ (pametni oblak) kako Microsoft naziva odjel koji se bavi softverskim rješenjima za IT i krajnje korisnike.

 

Ali Lumia prodaja nikako da se pokrene s mjesta zadnjih godina. Nažalost je prodaja u zadnjem kvartalu opala za 54% na samo 5.8 miliona prodanih Lumia u zadnjem kvartalu spram 9.3 miliona prošle godine u istom kvartalu. Ako realno pogledamo ovo i nije neka novost s obzirom nedostatka novih uređaja u zadnjoj godini. Imali smo Lumia 830 i 735 na Američkom tržištu i Lumia 640 i 640XL na više tržišta koji nisu uspjeli pridobiti mnogo korisnika.

 

Šta bi se moglo ili trebalo desiti da Lumia zaživi nakon toliko godina i krene u bolju prodaju?!

 

Lumia 930 hero image

Jedna pretpostavka analitičara je da manjak High End Lumia je doveo do ove situacije jer je zadnja Lumia 930 High End bila puštena u prodaju prošle godine u aprilu i za neke je to vječnosti i mišljenja su da je to jedan od razloga zašto prodaja ukupno Lumia odjela opada.

 

Sada imamo Lumia 950 i 950XL pred vratima sa Windows 10 Mobile i ta tačka bi trebala biti ispravljena, pitanje je samo je li već kasno?!

 

Drugi razlog koji je doveo do pada jeste manjak zvaničnih aplikacija. Tu nema protivljenja i to je istina, razvijači zaobilaze Windows Phone 8.1 sa svojim aplikacijama daleko i svjedoci smo kako se ponašaju velike kuče kao Instagram koji po godinu dana ne izdaju nadogradnju i onda kada servis radi promjena na serverima ne radi odjednom izdaju zakrpu za tu promjenu ali nove funkcije ne dodaju u aplikaciju.

 

Isto tako bahato ponašanje nekih CEO kao Snapchat koji samo ima ružne riječi za Windows Phone i koji namjerno ne želi na njegova ekipa napravi oficijelnu Snapchat aplikaciju su također doveli do ove situacije.

 

Pored toga možemo nabrojati još dosta aplikacija kao Viber, Facebook i dosta drugih koji ništa nisu uradili u zadnjih dvije godine kako bi popravili svoje aplikacije i doveli ih na standard Android i iOS aplikacija. Naravno ne možemo kriviti ni njih jer vjerovatno imaju dosta manje korisnika na WP nego na Androidu, u pitanju je čista ekonomska računica da li se isplati ili ne. Nedavno smo saznali da Facebook (Facebook, Messenger), pored Twittera, Instagrama i drugih rade već na univerzalnim aplikacijama za Windows 10 i ipak postoji nada da će i ostali krenuti tim putem.

 

Microsoft je poradio i na tom problemu i predstavio univerzalne „mostove“ za razvijače kako bi uz malo truda mogli izdati univerzalnu aplikaciju koja radi na Windows 10 PC i Mobile uz napomenu da Windows 10 ima već sada preko 110 miliona korisnika teško je bilo kojem razvijaču odbiti takav operativni sistem. Međutim drugačiji jezik programiranja i navika su čudo koji su dosta odgovorni zašto razvijači ostaju na jednom ili samo dva operativna sistema umjesto da se šire dalje. Tzv. Windows Bridges koji služe razvijačima da naprave univerzalne aplikacije su još u razvoju i očekujemo do kraja godine da budu puštene za sve razvijače. Tek nakon toga možemo očekivati da će i razvijači sa Androida i iOS portovati svoje aplikacije za Windows. Jedna takva aplikacija jeste Candy Crush Saga koja je uz malo truda portovana na Windows Phone i Windows 10 PC.

 

Sve ovo dobro i sjajno ali ako se drugi proizvođači kao HTC, Samsung i Sony pored LG ne zainteresiraju za Windows i Windows 10 Mobile onda teško da će Windows 10 Mobile opstati ovako kako ga znamo sada. HTC je u svojim problemima i znamo da nisu u situaciji da se šire na drugi OS koji im ne donosi zagarantiranu zaradu, a zarada je primarni cilj takvih kompanija. Samsung stoji finansijski dobro i mogao bi izdati Windows 10 Mobile uređaj ali su se opekli sa ranijim pokušajima kao što je Ativ S koji je ostao nezapažen iako je odličan telefon, kao i Ativ SE koji se nije ni prodavao globalno.

 

Prihvaćenost Windows 10 koju trenutno vidimo sa dosta novih korisnika i globalnim priznanjem vodećih Tech stranica koji pišu o Windows 10 kao revoluciji na putu od Dekstop PC ka mobilnom operativnom sistemu i pored generalno pozitivnih kritika na osnovu nedavno predstavljenih Surface Pro 4, Surface Book i Microsoft Band 2 Lumia telefoni se moraju jednostavno priključiti i iskoristiti tu povoljnu situaciju jer nije moguće spomenuti univerzalne aplikacije za PC bez telefona i obrnuto isto tako. Trenutna situacija je povoljnija nego ikada da Lumia konačno krene da osvaja malo veća tržišta.

 

Iako sve trenutno izgleda veoma mračno za Lumia i Windows Phone Microsoft šef Satya Nadella u nedavnom intervjuu je izjavio kako neće više pratiti rast Windows Phone-a u cilju da se moraju takmičiti za neku poziciju nego će ih proizvoditi za svoje ljubitelje i poslovne korisnike koji znaju cijeniti šta Windows Phone / Windows 10 Mobile pruža za njih i dodatno da neće odustati od tog odjela jer upotpunjava sav segment uređaja od PC, laptopa, tableta, fitnes narukvice do telefona.

 

Lumia-950XL-900x580

Možda Lumia serija nastavlja živjeti na štednji što se tiče volumena prodaje i globalne dostupnosti ali uz High End hardver koji smo vidjeli kod Lumia 950 i 950XL. Kroz tu štednju Microsoft bi mogao doći u situaciju da su gubitci Lumia odjela podnošljivi i kao “nužno zlo” kako bi drugi servisi koje Microsoft nudi opstali i profitirali. Takva situacija nije baš povoljna ali je možda jedina nada kako Windows Phone može opstati.

 

Ipak narednih nekoliko mjeseci do godinu dana će odlučiti o sudbini Windows 10 Mobile, mada se trenutno ne može zamisliti ne postojanje istog jer bi kroz to sav biznis Microsoft gubio na drugoj strani kao Bing, Azure, i univerzalnim aplikacijama koje ipak donose određenu zaradu kroz aplikacije koje se prodaju i na telefonima.

 

Izvor: Microsoft, Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar