12.10.15

Windows 10 PC Insider Preview danas dobija novi build [Nastavak]

Windows 10 setup novi
Windows 10 PC Insajderi koji se nalaze na bržem načinu primanja nadogradnji danas se mogu pripremiti na novi build za svoje računare. Microsoft će objaviti novi build još večeras i nosit će verziju 10565. Kakve ispravke i novosti donosi objavit ćemo u nastavku ovog članka kada napišemo cijeli članak ali za početak znamo da će biti dostupna univerzalna aplikacija za dopisivanje (Poruke) koja je danas imala i nadogradnju za Windows 10 PC/telefone.
 
Za telefone su napisali “uskoro” da će stići, izgleda da još pregledaju ovaj isti build za telefone.
 
S istom se može dopisivati na Skype-u ali i na SMS, pitanje je da li je i kako Microsoft riješio već kako slati SMS poruke preko Windows 10 računara jer nemaju GSM prijemnik niti odašiljač ali pošto Skype na Desktopu već ima slanje SMS putem IP to je jedno od mogućih rješenja. 

[Nastavak]

 
Novosti ovog builda 10565 su:
 
Skype poruke, pozivi i video-pozivi – Kao što je ranije bilo objavljeno Skype dopisivanje, pozivanje i video-pozivanje će doći ugrađeno na Windows 10 kroz Poruke, Telefon i Skype Video aplikacije unutar Windows 10 sistema. Te nove sposobnosti omogućavaju brzo, besplatno i efikasno pozivanje između svih Skype korisnika preko 3G/4G, kao i Wifi povezivosti na telefonima, tabletima kao i na računarima.
 
Sa ovim buildom imate preglednu verziju sposobnosti na vašem računaru dok će naredni build za telefone imati integrirane ove funkcije direktno u poruke i pozive (uskoro). Pokušajte direktno odgovoriti na poruke kroz notifikacijski centar ili na nadolazećim obavijestima, od sada imate mogućnost direktnog odgovora na takve poruke bez otvaranja aplikacije. Ovo je rana pregledna verzija i očekujte određene greške i mnogo novih funkcija koje će stići u narednim mjesecima.
 

Microsoft Edge

 
tab-preview-1024x351
Microsoft Edge web preglednik također ima nadogradnju u ovom buildu koja donosi pregled tabova otvorenih stranica, tako uvijek vidite šta se nalazi na otvorenoj stranici samo što postavite miš iznad taba.
 
Sinkronizacija favorita, spisaka za čitanje u Microsoft Edge: U ovom buildu imate prvi uvid u sinkronizaciju sposobnosti Microsoft Edge-a kroz sve uređaje, a sinkronizacija za sada radi sa favoritima i spiscima za čitanje.
 

Poboljšanja Cortane

 
cortana-ink-reminders2-1024x910
Cortana od sada prepoznaje ako direktno pišete rukom na nju i prepoznaje rukopis. Od sada možete zakazati termine kao i opomene o terminima ili slično rukopisom i Cortana će prepoznati vaš rukopis i postaviti određeni termin ili alarm kao da ste joj dali upute glasom.
 
cortana-uber-movie-394x1024
 
Uskoro će Microsoft pustiti i nadogradnju za Cortanu da upotpune njene funkcije prateći vaše slobodno vrijeme i šta radite u istom. Kroz to će znati preporučiti filmove i druge stvari. Cortana će pratiti rezervacije za filmove i druge karte kao koncerte kroz email obavijesti. Dva sata prije nego počne događaj imat ćete korisne informacije o stanju na putu do tog događaja kao i druge informacije o samom događaju, pored toga i opciju da rezervirate direktno i pratite Uber vožnju kroz Cortanu!
 

Nove naslovne trake prozora

 
dark-titlebar-1024x313
Zahvaljujući feedbacku Windows Insajdera naslovne trake svake Desktop aplikacije i programa sada će imati jaku boju akcenta koja je odabrana. Do sada je boja bila blijeda boja akcenta i nije izgledalo mnogima lijepo. Microsoft je to sada ispravio. Postavke da naslovna traka bude u boji akcenta se postavljaju u postavkama > Personalization > Colors.
 

Novi i poboljšani kontekstualni meni

 
start-context-menus
 
Novi i poboljšani kontekstualni meni za desni klik je stigao. Vidjet će te sami sve novosti koje donosi, a jedna od njih je desni klik na aplikacije u Start meniju koji ima ikone kako bi se na prvi pogled prepoznala funkcija i pored toga ima u određivanju veličine pločice ikone kako bi slikovito vidjeli kolika će pločica biti ako odaberete tu veličinu.
 

Nove Ikone

 
regedit-icon
U ovom build ima dosta novih ikona koje će te primijetiti kroz cijeli sistem. Posebno Device Manager ima dosta novih ikona. Registry Editor također je dobio novu ikonu nakon dugo vremena.
 

Poboljšanja aktivacije sistema

 
Kroz Windows feedback pokupili smo mnogo informacija o tome kako korisnici žele da aktiviraju novi Windows 10. Ako niste bili aktivirani na Windows 7 8 ili 8.1 i uradite nadogradnju na Windows 10 od sada možete unijeti Windows 7, 8 ili 8.1 ključ direktno u prozoru za aktivaciju na Windows 10.
 

Postavke za primarni printer

 
U ovom buildu predstavljamo novi modus koji će odrediti na osnovu korištenja koji je vaš printer koji ste zadnji koristili. Tako će se on pojaviti za izbor u meniju uvijek prvi. Postavke za printere i skenere nalazite ispod Settings > Devices > Printer & Scanners.
 
Ispravke i poboljšanja u ovom buildu:
  • Ne bi trebali više vidjeti poruku upozorenja u postavkama > Update & Security > Windows Update koja se odnosila na promjenu načina brzine primanja nadogradnji sve dok ne promijenite način.
  • Pozadinska reprodukcija zvuka opet radi dok su prozori minimizirani u aplikacijama kao Groove Music.
  • Ispravljena greška gdje klik na sistemske ikone dolje desno u traci rezultirao u blokiranju otvaranja Audio i drugih prozorčića.
  • Poslije builda 10525 čuli smo mnogo feedbacka na kontekstualni meni za miš. Uradili smo određena poboljšanja i mnogo kontekstualni menije ja sada manji i prilagođeni za upotrebu s mišem.
  • Od sada možete zalijepiti kontakte iz aplikacije „People“ direktno na Start zaslon.
  • Određene aplikacije se neće pojavljivati više dvostruko kada su zalijepljene na Task traci.
  • Sakrivanje Desktop ikona pomoću desnog klika > sakrij Desktop ikone sada radi opet.
  • Windows Store aplikacije bi se sada trebale ažurirati automatski ukoliko ste tako namjestili.

Poznate greške ovog builda:
  • Traženje box na dnu pored Starta ne radi ako ste u državi gdje Cortana nije dostupna. Trenutno radimo na ispravci i zaobilaznom putu.
  • Xbox aplikacije za Windows 10 će konzumirati GB vašeg prostora na vašem računaru ako imate Win32 igre instalirane (igre koje nisu iz trgovine) i koje su identificirane kao igre ili dodane od vas u Xbox aplikaciji. Zatvaranje Xbox aplikacije će umanjiti tu zadržanu memoriju.
  • WebM i VP9 su trenutno uklonjeni sa Insajder preview. Radimo još na VP9 integraciji koju želimo isporučiti za Windows. Očekujte VP9 da se vrati uskoro u nadogradnji.
  • Manji uređaji kao Dell Venue 8 Pro koji rade boot uspravno ili u Virtualnom modu gdje je zaslon postavljen na veću rezoluciju nego fizička moguća će se srušiti na BSOD (blue screen of death) tokom nadogradnje i vratit će se unazad na prethodni build.

Članak je preveden sa Windows Blog stranice i stavovi i mišljenja u njemu su Microsofti, a ne nužno i naši.
 

Windows 10 Mobile


Za one koje zanima više Windows 10 Mobile build i kada će stići. Gabriel Aul je dodao „Imamo novi build koji izgleda veoma dobro, stabiliziramo ga trenutno i radimo finalno testiranje nad istim danas/sutra“ to znači ako se ne pronađe nekakva greška u tom testiranju da ćemo još ove sedmice imati novi Windows 10 Mobile build. Zadnji Windows 10 Mobile build je pušten 14. septembra, skoro prije mjesec.
 
 
Izvor: Windows Blog





















































0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar