10.10.15

Continuum Dock za Windows 10 Mobile

Lumia-950-Continuum-wide

Prije par dana Microsoft je predstavio nekoliko novih uređaja od kojih je 5 High End klase i nekoliko dodataka kao Continuum Dock o kojem nismo pisali jer nismo znali zvaničnu cijenu. Sada imamo zvaničnu cijenu i više informacija.

 

Continuum Dock služi za spajanje Windows 10 Mobile (podržanih*) uređaja kao Lumia 950 i 950XL sa monitorom ili TV-om kako bi korisnik mogao raditi produktivnije jer je moguće priključiti bežično ili žično tastaturu i miš na telefon/Continuum Dock i koristiti univerzalne aplikacije kao Word, Excel, Outlook Email i druge koje dolaze isto kao na Windows 10 PC jer su to iste aplikacije na PC i telefonima.

 

Continuum Dock posjeduje:

  • HDMI port.
  • DisplayPort.
  • 3 x USB 3.0.
  • I jedan USB Type-C na koji se priključuje telefon.
  • Dimenzije Continuum Docka su 64.1 x 64.1 x 25.6mm , težina 230g.
  • Specifikacije navode kako će Continuum Dock doći sa glavnim uređajem, USB-C kablom, napojnim kablom i upustvom za rad, što potvrđuje da će se morati možda napajati sopstveno, a ne preko monitora/TV-a.

 

Telefon će automatski detektirati Continuum Dock i prebaciti u Continuum način rada koji podržava reprodukciju dva zaslona sa jednog telefona ili ipak samo kopiranje zaslona telefona (mirror). Nakon što se slika prikaže na Ekranu/TV/Monitoru vidjet će te svoj Start meni sa telefona jer to pokreće upravo telefon, pored toga vidite stanje mreže i baterije.

 

Ako odaberete funkciju za dupli zaslon tj. da telefon ima svoj Start, a TV svoj, onda možete pokrenuti aplikaciju koja dolazi uz Continuum koja će napraviti od vašeg telefon Trackpad kao na Laptopu kako bi pokretali miš na TV-u (pogledajte video na kraju članka).

 

Lumia-950-XL-coming-soon-jpg

Za bateriju kratka napomena, telefon dok je spojen na Continuum Dock se istovremeno puni jer ovaj način rada troši mnogo baterije posebno ako su priključeni bežični miš i tastatura.

 

Sve univerzalne aplikacije rade sa ovom funkcijom i skaliraju se automatski na zaslone koliko god oni bili veliki i pored toga se prilagođavaju mišu i tastaturi. Sve to za korisnika preuzima telefon i univerzalne aplikacije.

 

Važno je napomenuti da u univerzalnim aplikacijama rade i prečice kao CTRL+C ili CTRL+V ili ALT+Tab koji će upaliti task switcher kako bi promijenili aplikaciju na velikom zaslonu.

 

Microsoft-Display-Dock-continuum

 

Telefon u cijelom tom postupku i dalje ostaje koristan kao i da nije u Continuum modu. Jedino se ne mogu iste aplikacije izvoditi na oba ekrana osim ako je uključen način da se kopira zaslon telefona na TV. Npr. ne možete otvoriti email klijent Outlook na TV-u i telefonu istovremeno, korisnik mora odabrati gdje će otvoriti aplikaciju. Ali lagano može prebaciti otvorenu aplikaciju sa jednog na drugi zaslon.

 

Sa Continuum Dock možete stvarno biti produktivni ali tu ima i ograničenja, ako ste navikli na Windows 10 da koristite Snap tj. lijepljenje aplikacija/programa jednog do drugog to neće moći raditi na Continuum i samo je moguće jednu aplikaciju imati na zaslonu u tom trenutku.

 

Pored toga Continuum Dock ima više USB 3.0 priključaka na koje možete priključiti i eksterne stvari kao štampače, USB stikove i druge stvari koje idu preko USB. Jedino je bitno da provjerite da li taj uređaj podržava Windows 10 Mobile drajvere jer će na telefonu biti ograničen broj drajvera tj. za noviji hardver koji će raditi. Za stare USB stikove kojima je potrebna instalacija drajvera vjerovatno neće raditi.

 

I dalje Continuum Dock potvrđuje da će menedžer za podatke na telefonu prepoznati vaš USB stik ili eksterni hard disk i moći ćete ga koristiti kao na računaru i u kombinaciji sa univerzalnim aplikacijama kao Word, Excel, PowerPoint i drugima sve u zavisnosti šta će vam razvijač aplikacije koju koristite dozvoliti.

 

Cijena – 99$, a dostupnost – počela je već prednarudžba u nekim zemljama EU, dok postoje već i vijesti kako određeni mobilni operateri i trgovine planiraju spojiti Continuum Dock sa Lumia 950/950XL u jednu ponudu. Evo i jedna ponuda za crnu Lumia 950 XL (u Holandiji) sa Continuum Dockom za 699€.

 

Microsoft-Display-Dock-Gallery-3-jpg

 

Pogledajte ispod još jedan videozapis gdje vidite kako je jednostavno spojiti Continuum Dock na TV i telefon kako sve radilo. Kratka napomena za kraj, Lumia 950 i 950XL mogu raditi i bežično u Continuum modu preko Miracast ali iskustvo neće biti isto kao preko Continuum Dock i moguće je da dođe do problema u rezoluciji ili slično, pored toga morate imati na umu da že bežično brže potrošiti bateriju telefona.

 

 

*Podržani telefoni za sada su samo Lumia 950 i 950XL jer za Continuum na telefonima je potrebno imati najnovije procesore od Snapdragon-a koji podržavaju ovaj način rada na telefonu.

 

izvor tehničkih detalja: Microsoft

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar