30.10.15

Windows 10 PC build 10576 pušten Windows Insajderima

Windows 10 setup novi
Windows 10 build 10576 za PC je pušten danas za PC pored 10581 za Mobile. Neke stranice su dosta dramatičnije shvatile poruku Gabriela jučer i o tome šta “novo” žele uraditi. Odmah su se zadali u to kao da se radi o novim funkcijama mada smo mi odmah shvatili i preveli kako treba njegove riječi radilo se o načinu kako izlazi build za Windows Insider, a ne funkcije.
 
I to su i ispunili, po prvi put su pustili Windows 10 Mobile i PC build na isti dan. Za neke je to nevažno jer ne koriste ili Mobile ili PC build. Za one koji koriste njima je duplo iznenađenje. Novi Windows 10 PC build 10576 donosi nekoliko novosti i poboljšanja za Windows Insajdere.
 

Reprodukcija Medijskih sadržaja preko Microsoft Edge

 
edge-cast
Od sada možete reproducirati videozapise direktno iz Microsoft Edge na bilo koji Miracast ili DLNA osposobljeni uređaj na vašoj mreži.
 
Evo i par primjera šta možete sa ovom funkcijom:
 
Reprodukcija videozapisa sa Youtube: otvorite Youtube.com u Microsoft Edge i zatim pritsnite na meni „…“ > zatim „reproduciraj medijski sadržaj“ (Cast media to device) i odaberite Miracast ili DLNA uređaj na koji želite reprodukciju vršiti.
 
Reprodukcija Facebook galerije fotografija: otvorite Facebook.com u Microsoft Edge i slijedite iste upute kao iznad za reprodukciju videozapisa. Nakon što reprodukcija započne upravljajte fotografijama tipkama na tastaturi (naprijed ili nazad).
 
Reprodukcije muzike preko Pandora: otvorite Pandora profil u Microsoft Edge i pratite iste upute do reprodukcije kao iznad. Reprodukcija će početi i uživate u istoj na svom DLN ili Miracast uređaju.
 
Reprodukcija zaključanog sadržaja kao sa Netflix ili Hulu nije podržana.

Pitajte Cortanu direktno u nekom PDf dokumentu

 
Cortana u Microsoft Edge ima dobru integraciju i ako selektirate neki tekst u Microsoft Edge pod desnim klikom se pojavi „upitaj Cortanu“. Cortana će odgovor dati desno direktno u Edge odakle možete dalje ili pak zatvoriti Cortanu. Sada to možete i u PDF dokumentima koje otvorite u Microsoft Edge.
 

Nadograđena Xbox Beta aplikacija za Windows 10

 
070715_PC_friendslist-09-092-1024x576
Xbox Beta aplikacija za Windows 10 je nadograđena prošli petak koja je donijela lakše pronalaženje i dodavanje Facebook prijatelja koji isto koriste Xbox Live za igranje, chat ili dijeljenje videozapisa. Dodatno je dodana funkcije snimanja glasa preko snimaka igranja.
 
Dodatne funkcije koje su ispravljene:
 
  • Ispravljena greška gdje Xbox app za Windows 10 zauzimala nekoliko gigabajti memorije na računaru ako je bilo koja Win32 igra bila instalirana na PC-u i koja je bila identificirana i dodana kao igra u aplikaciju Xbox.
  • Omogućeno korištenje Hyper-V funkcija unutar Hyper-V virtualnih mašina omogućeno je od builda 10565 ali u ovom ima ispravke i poboljšanja u performansu.
  • Ispravljeno mnogo grešaka u jezicima sučelja cijelog Windowsa.
  • Kutija za tražnje sada bi trebala raditi iako koristite regiju i državu gdje Cortana nije podržana.

Poznate greške:
  • Da bi i dalje primali obavijesti o propuštenim pozivima i mogli slati poruke kroz Cortanu trebat će vam ovaj build ili noviji.
  • Kada se obavijesti pojave u Action Center, svaki zvuk kao muzika ili videozapisi će se smanjiti na 75% jačine za određeno vrijeme.
  • Nakon nadogradnje na ovaj build poruke iz Poruke aplikacije (preko Skype-a) će nestati. Da bi ispravili tu grešku otvorite ovu mapu –C:\Users\<USERNAME>\AppData\Local\Packages\Microsoft.Messaging_8wekyb3d8bbwe\LocalCache
    • Izbrišite „PrivateTranspotId“.
    • Restartuje Poruke aplikaciju.
    • Manji uređaji kao Dell Venue 8 Pro koji rade boot sa rotacijom vodoravnom ili uključenom rezolucijom većom nego fizičke veličine uređaja uređaji će dobiti (BSOD) plavi zaslon tokom nadogradnje i vratiti se na prethodni build.
  • Nakon nadogradnje na ovaj build Surface Pro 3 možda neće zaključati vaš uređaj u sleep i umjesto toga ga direktno ugasi.
  • WebM i V9 su uklonjeni iz ovog builda. Microsoft radi još na VP9 implementaciji koju žele ponuditi sa Windowsom. Očekujte VP9 da će se vratiti u jednom od narednih buildova.

Ova nadogradnja je dostupna samo za Windows Insajdere na bržem načinu primanja nadogradnji. Windows Insider je program se korisnici svjesno potpisuju da na vlastitu odgovornost testiraju neoficijelne nadogradnje sistema kao što je to Windows 10 za PC. Te nadogradnje su uvijek nekoliko mjeseci dalje nego što je oficijelna verzija i korisnici su u mogućnost testirati neobjavljenih funkcija koje će oficijelni korisnici tek kasnije vidjeti.
 
Napomena – Korištenje Windows Insider verzija za PC i telefon je na vlastitu odgovornost.
 
Izvor: Windows Blog































0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar